Jaa sosiaalisessa mediassa

Himmentävä katkaisin

Onko himmentävässä katkaisimessa sulake, joka voi kärähtää led-lamppua käytettäessä?

-PetteriAsiantuntija vastaa

Tämä himmentimien ja valonlähteiden sekä niiden liitäntälaitteiden yhteensopivuus on ollut ongelmallinen jo aikanaan halogeenivalaisimilla johtuen liitäntälaitteiden, himmentimien ja lamppujen erilaisuudesta. Hankala tilanne jatkuu, kunnes kaikki valaisimet ja himmentimet ovat led- käyttöön sovitettuja. On hyvä muistaa myös, että osa korvaavista led- lampuista ei sovellu himmennyskäyttöön samoin kuin led-valaisimien liitäntälaitteetkaan eivät kaikki ole himmennettäviä.

Valmistaja ilmoittaa lampun tai valaisimen tiedoissa, onko himmentäminen mahdollista ja minkä tyyppisellä himmentimellä himmennys voidaan toteuttaa. Himmentimissä osassa on vaihdettava sulake ja ainakin osassa mm. led-himmentimistä on elektroninen oikosulku- ja ylikuormasuojaus eli ”sulake”, joka ei ole vaihdettavissa, vaan on tarkoitus palautua automaattisesti tai palautuspainikkeella. Tämä toiminta selviää laitteen tiedoista. Joissakin himmentimissä voidaan myös valita, minkä tyyppisiä valaisimia himmentimellä on tarkoitus käyttää ja nämä asetukset tyypillisesti tekee sähköasentaja käyttöönoton yhteydessä. Näissä on tyypillisesti myös automaattinen kuormantunnistus, mutta joillakin ledivalaisimilla automatiikka voi aiheuttaa mm. välkkymistä.

Lisään vielä, että jos himmentimessä on käyttäjän vaihdettavaksi tarkoitettu sulake, tämä on ohjeistettu valmistajan ohjeissa ja siihen pääsee käsiksi purkamatta laitetta ja korkeintaan irrottamalla peitekannen, jonka takana sulake sijaitsee.

– tekninen asiantuntija Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi -palvelusta.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

himmennin himmentävä katkaisin katkaisija Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä löydä sähkömies STUL sulake Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry sähkömies sähkömies vastaa sähkötyö sähkötyöt