MAINOS

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kattovalaisimen kytkentä

Tämä kattovalaisimen kytkentä lienee sallittu maallikollekin.

Katosta tulee on johtimet sininen, ruskea ja musta. Kolmen lampun valaisimessa on johtimet sininen ja ruskea kussakin. Valokatkaisimessa on on kaksi katkaisinta, joista kai syttyy kai toisesta yksi lamppu ja toisesta kaksi.

Sokeripala tarvittaisiin väliin, mutta miten johdot kytketään?

-PekkaAsiantuntija vastaa

Hei Pekka!

Jos huoneiston sähköasennukset on tehty oikein, niin valokatkaisimen toinen vipu ohjaa ruskeaa johdinta ja toinen mustaa. Sininen johdin on nollajohdin. Tällöin valaisimen siniset johtimet kytketään katosta tulevaan siniseen johtimeen ja ruskeat johtimet katosta tulevaan ruskeaan tai mustaan johtimeen siten kuten niiden halutaan katkaisimia painettaessa syttyvän. Näin voidaan kolmen lampun valaisimessa kytkeä kaksivipuisesta katkaisimesta päälle esim. 1 lamppu, 2 lamppua tai kaikki kolme.

Maallikolle sallituista kodin sähkötöistä löytyy opastusta myös Tukes:n julkaisemasta kodin sähköturvallisuusoppaasta.

– tekninen asiantuntija Henrik Rousku, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi -palvelusta.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kattovalaisin Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä löydä sähkömies STUL Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry sähkömies sähkömies