Jaa sosiaalisessa mediassa

Laajennettu rintamamiestalo


Minulla on 3 kerroksinen talo, kylmä kellari (joka pysyy kylmänä), keskikerros noin 80 m2 ja yläkerta. Vanha hirsirunko on eristetty kivivillalla sisältä 100mm ja 50mm tuulensuoja villalla ulkoa, vahvistettu(lanka)paperi sisällä, pohja tuulettuva, lattiassa kivivillaa luultavasti 200mm.

Laajennuksessa on krossipohja, jossa seinissä mineraalivilla 100mm, 50mm tuulensuojavilla ulkona ja höyrysuojamuovi sisällä. Talossa ilmastointikone (ei vielä säädetty kuntoon, tehdään tämän vuoden aikana säätö).

Onko tilanne paha tuollaisen eroavuuden osalta?

Yläkerrassa vanhan hirsirunkoisen osan päällä katossa 200mm uretaanilevyä, kattopuurungot ei näkyvissä. Seinissä kivivilla 100+100mm, ulkona 50mm tuulensuojavilla ja vahvistettu(lanka)paperi sisällä.

Laajennusosan katossa kivivilla 150+150mm ja vahvistettu(lanka)paperi sisällä, seinissä kivivilla 100+100mm (tai paksumpi), 50mm tuulensuojavilla ulkona ja vahvistettu(lanka)paperi sisällä. Yläkerrassa myös ilmastointiputket koneelle.

Onko yläkerran eriste eroavuudet huono homma?

Vanha hirsirunko noin 70% ja laajennus puurunko noin 30% talosta.

Alakerran seinäpinnat valmiit. Yläkerrassa ei levyjä tai koolauksia vielä. Tulisiko yläkerrassa tehdä muutoksia?

Miten kivivilla toimii hengittävän vahvistettu(lanka)paperin kanssa?

Tulisiko sisäseinät koolata vai voiko kipsilevyt laittaa seinissä suoraan paperin päälle runkoon kiinni? Kattoon tulee kattopaneli joka täytyy koolata kiinnityksen takia.

Lyhyesti: yläkerran katossa noin 70% uretaanilevyä joka ei hengitä, 30% kivivilla ja hengittävä paperi ja kaikissa seinissä kivivilla ja hengitävä paperi.

-SamiAsiantuntija vastaa

Näillä lähtötiedoilla esitetyissä rakenteissa ei vaikuta olevan mitään hälyttävää. Hirsiseinän sisäpuolinen eristäminen on tietysti aina hieman arveluttavaa, mutta tässä tapauksessa on hyvä, että myös ulkopuolella on eristettä. Rakenteen toimivuuden kannalta on tärkeätä, että ilmanvaihto toimii riittävän hyvin ja sisäilman kosteus pysyy maltillisella tasolla. Se, että samassa talossa on erityyppisiä rakenteita ei ole lähtökohtaisesti ongelma. Kaikista materiaaleista saadaan hyvin toimivat rakenteet, kunhan ne on oikein toteutettu. Kipsilevyn voi laittaa runkoon kiinni, jos runko on suora ja tukiväli riittävä (yleensä k600). Jos levyjä ei ole vielä kiinnitetty, olisi hyvä varmistaa, että käytetty ilmansulku (vahvistettu lankapaperi) on ehjä ja ilmatiivis kaikista liitoksista ja läpivienneistä. Sisäpuolelta eristettyjen rakenteiden tapauksessa ns. älykkäästi toimiva höyrynsulku (esim. ISOVER VARIO) on suositeltava ratkaisu, koska se toimii höyrynsulun tavoin, mutta mahdollistaa rakenteessa mahdollisesti olevan kosteuden kuivumisen myös sisäänpäin ja antaa siten lisävarmuutta rakenteiden toimivuuteen. Mineraalivilla (lasi- tai kivivilla) ei sido kosteutta ja läpäisee erittäin hyvin vesihöyryä eli toimii lähtökohtaisesti myös ilmansulkupaperin kanssa, mikäli rakenne on oikein toteutettu ja eristeen ulkopinnassa ei ole liian tiivistä tuulensuojaa. Tämä on yhtä lailla edellytys rakenteen toimivuudelle.

– Jussi Jokinen, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER tuotekehityspäällikkö

Kuva: Pixabay


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

eriste eristys eristäminen eristää ISOVER Saint-Gobain Saint-Gobain Isover