Jaa sosiaalisessa mediassa

Lämmitysmuodon muutos – vaihtoehto öljylle?

Olemme 80-vuotias eläkeläispariskunta. Asumme omakotitalossa, rakennusvuosi 1967. Meillä on öljylämmitys. Lämmitys-alaa 140 m2, vuosikulutus n. 2000 litraa. Mikä olisi vaihto-ehto energiamuoto? Minkälaisia avustuksia olisi mahdollisuus saada? Ja onko mitään järkeä tällä iällä suuriin muutoksiin.

-erkkiAsiantuntija vastaa

Hei Erkki!

Kuvailtu kohde on hyvin tyypillinen -60-70 -luvulla rakennettu öljylämmityskiinteistö, myös kokonsa puolesta, jolloin keskimääräinen lämmityspolttoöljyn vuosikulutus on mainittu n. 2000 litraa.

Kun lämmitystavan uusintaa tai olemassa olevan järjestelmän täydentämistä pohditaan, painaa ratkaisussa yleensä eniten investoinnin hinta ja toiseksi tulevaisuudessa saatavat säästöt lämmityslaskussa. Toki tärkeitä valintaan vaikuttavia asioita ovat myös asennettavien laitteiden käytön helppous ja toimintavarmuus.

Maalämpöpumppu on helppotoiminen ja toimintavarma ja kulutuksen ollessa hieman keskimääräistä suurempi myös käytössä edullisin. Sen alkuinvestoinnin kustannus usein vaikuttaa takaisinmaksuaikaan negatiivisesti ja se voi olla arvokas investointi suhteessa talon nykyarvoon.

Ilma-vesilämpöpumppu nykyisten lauhojen talvien tultua uudeksi normaaliksi, antaa lähes saman vuosisäästön merkittävästi pienemmällä investoinnilla. Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan korvata öljylämmitys kokonaan tai se voidaan asentaa kattilan rinnalle, mikäli kattilajärjestelmä kokonaisuudessaan ei ole käyttöikänsä päässä. Tämä on investointikustannuksiltaan huokein keskuslämmitysjärjestelmään liitettävistä lämpöpumppuratkaisuista. Öljy jää tällöin tukilämmitykseksi, joka tarvittaessa tulee mukaan, jos lämpöpumpun teho ei riitä.

Lämmitysöljyssä on sekoitusvelvoite, joka tarkoittaa sitä, että nestemäisen biopolttoaineen osuus seoksessa on vuosittain kasvava.

Mikä tahansa edellä mainittu lämpöpumppuinvestointi vaikuttaa talon arvoon positiivisesti.

Energia-avustusta voi saada järjestelmän uusimisen yhteydessä. Tällöin talon elinkaarelta teetetään energiatodistuslaskelmat, joilla osoitetaan energiatehokkuuteen tehdyt parannukset. Jos ei hae energia-avustusta, kohteeseen voi saada kotitalousvähennyksen molempien asukkaiden osalta.

– Anni Torikka, Kaukora Oy


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ilma-vesilämpö ilma-vesilämpöpumppu Jäspi Kaukora maalämpö maalämpöpumput malämpöpumppu öljylämmitys