Jaa sosiaalisessa mediassa

Rapattu hirsisauna

1950-luvun saunamökki, josta poistettu -70-luvulla sauna ja muutettu asuintilaksi. Eteisessä suihku (kylmätila, perunakellari alla), toisessa eteistilassa wc L 60cm P 150cm. Seinässä rappaus, jokin puurunko, sahanpuru. Kuinka tulisi lisäeristää sisäpuolelta ulkoseinä? Lattia sen aikaista betonia, puukoolaus, jokin levytys ja laminaatti. Alla perunakellari. Voiko lattian lisäeristää jollakin poistamalla laminaatin ensin? Perunakellarin betoni katto on jo lisäeristetty kingspan levyillä.

-PiaAsiantuntija vastaa

Vanhojen rakenteiden sisäpuolinen lisäeristys on aina suunniteltava huolellisesti ja vanha rakenne tunnettava perinpohjaisesti, jotta vältytään virheiltä. Yleisesti ottaen sisäpuolinen lisäeristäminen asettaa vanhan rakenteen heikompaan tilaan ja siten riskinä voi olla olosuhteista riippuen rakenteen nopeampi vaurioituminen. Tässä kohteessa suosittelen, että alan ammattilainen käy katsomassa kohteen ja tekee suunnitelman sen perusteella. Yleisellä tasolla voin kommentoida seuraavasti:

Seinärakenteen osalta on tarkistettava, onko vanhassa rakenteessa höyrynsulkua tai muuta tiivistä kerrosta ja lisäksi tiedettävä kaikkien rakennekerrosten materiaalit ja paksuudet, jotta voi ehdottaa, miten lisäeristys kannattaa toteuttaa. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ISOVER InLiner tuote, joka on Vario-höyrynsululla pinnoitettu mineraalivillalevy. Vario on ns. älykkäästi toimiva höyrynsulku, joka päästää kosteuden kuivumaan tarvittaessa rakenteesta myös sisäänpäin.

Toinen vaihtoehto on jokin tiivis muovieristelevy. Molempien levyjen päälle tehdään koolaus 22 mm laudasta ja laudoitukseen kiinnitetään sisäverhouslevy esim. Gyproc-levy. Lattiarakenteen sisäpuoliseen lisäeristämiseen ei ole helppo löytää varmasti toimivaa ratkaisua, joten sen osalta kannattaisi poistaa vanhat eristeet ja korvata ne uusilla ja tehdä muut tarpeelliset toimenpiteet kuten hyvän ilman- ja höyrynsulun asentaminen mahdollisimman lähelle sisäpintaa (esim. ISOVER Vario). Vanhan laminaatin poiston jälkeen voi olla mahdollista tehdä vanhan levytyksen päälle uusi eristys, asentaa lattialevyt (esim. 2xGyproc Lapikas) ja siihen uusi lattia, mutta tämä ei välttämättä ole suositeltava ja pitkäikäinen ratkaisu. Mikäli kyseiseen tilaan tarvitaan vedeneristys, asia pitää suunnitella entistä huolellisemmin. Korostan vielä, että edelliset ehdotukset ovat vain suuntaa antavia ja lopulliset ratkaisut tulee suunnitella yhdessä ammattilaisen kanssa, joka perehtyy kohteeseen ja sen rakenteisiin.

– Jussi Jokinen, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER tuotekehityspäällikkö

Kuva: Pixabay


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

eriste eristys eristäminen eristää ISOVER Saint-Gobain Saint-Gobain Isover