Jaa sosiaalisessa mediassa

Sisäpuolelta eristetyn hirsisaunan turvallisin eriste?

Joudun remontoimaan sisäpuolelta lämpöeristettyä hirsiomakotitalon saunaa.

Hirsi on 150mm paksu ja se on eristetty sisäpuolelta 150mm selluvillalla. Hörysulkuna alumiinipaperi ja seinän alaosassa vedeneriste Gyproc-soiron päällä, jossa laatoituksen ylösnosto. Kurkkasin seinän sisälle ja totesin, että hirren sisäpintaan vedeneristeen alueelle on muodostunut näkyvää hometta. Eli vedeneristeen höyrynläpäisykyky on ollut liiallinen (Kiilto Kerafiber).

Kannattaako seinä korjata samanlaisella rakenteella kuin se oli, mutta paremmin höyryä pitävällä vedeneristeellä (esim yli 50Sd.llä, joka vastaa muovihöyrysulkua)? Onko tuohon olemassa jokin luotettavampi ratkaisu?

-JariKAsiantuntija vastaa

Kuvailemasi korjausratkaisu voi kyllä toimia oikein hyvin, mutta onko lattiarajassa olevan vedeneristeen liian suuri vesihöyrynläpäisevyys ollut (ainoa) syy rakenteeseen kertyneelle kosteudelle vai onko kosteutta päässyt jostain muualtakin?

Tärkeää olisi varmistua siitä, että alumiinipaperi on kauttaaltaan ehjä eikä sen rikkoutuminen ole tässä syynä kosteuden kerääntymiseen rakenteeseen. Itse vedeneristeen voi korjata esittämälläsi tavalla, jos löytyy tuote, jonka vesihöyrynläpäisevyys on riittävän pieni (ehkä vedeneristettä voi levittää myös paksumman kerroksen?).

Toinen vaihtoehto voisi olla se, että saunan alumiinihöyrynsulku viedään lattiaan asti (tai käytetään alumiinipintaista eristelevyä) ja tiivistetään lattiaan ilmatiiviisti (esim. vedeneristysmassalla). Höyrynsulun ja laatoituksen väliin tehdään erillinen tuuletusrako (pystykoolaus hieman irti lattiasta) ja lattialaatoituksen ylösnosto tehdään höyrynsulusta irti olevan ja koolauksen päällä olevan levyn päälle. Jos vielä tähän alumiinihöyrynsulun ja laatoituksen ylösnoston rakoon saisi jonnekin pienet vedenpoistoreiät, niin aina parempi. Saunan paneelit asennetaan hieman yli uuden lattian ylösnoston siten, että paneelien taakse pääsee tuuletusilmaa normaalisti.

Kolmas vaihtoehto on korvata alumiinihöyrynsulku kokonaan alumiinipintaisella eristyslevyllä ja tehdä laatoitus ja vedeneristys sen päälle eristyslevyn valmistajan ohjeiden mukaisesti.

– Jussi Jokinen, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER tuotekehityspäällikkö

Kuva: Pixabay


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

eriste eristys eristää höyrynsulku ISOVER Saint-Gobain Saint-Gobain Isover vedeneriste vedeneristysmassa vedenesitys