Jaa sosiaalisessa mediassa

Valesokkeli

Vuonna 1965 valmistunut pulpettikattoinen yksikerroksinen talo. Tiilivehroiltu julkisivu, 2+4 runko, mikä on nyt kaivettu tyhjäksi.

Valesokkeli mikä on 20 cm lattiaa alempana, mutta kauttaaltaan kuiva ja ehjä eikä haise. Pintakosteusmittarilla mitattuna kosteutta max. 8-11%, kosteus tolpassa ylempänä 5-8%.

Mitä tehdä ja mikä eristeeksi? Seinärakenne 130 mm tiili, pieni ilmarako, tervapaperi, harva vinolauta, runko. Ei ollut höyrysulkua. Taloon tulee puhalluslämmitys, lämmöntalteenotto - eli nykyaikaan kaikki.

-HessuAsiantuntija vastaa

Tietämättä tätä yksittäistä tapausta tarkemmin, tämä vastaus koskee yleisellä tasolla valesokkelin korjaamista. Valesokkeli voi olla säilynyt kohtuullisen hyvin riippuen siitä, mitkä ovat rasitusolosuhteet, miten valesokkeli on toteutettu ja miten esimerkiksi alaohjauspuu sijaitsee maan pintaan nähden. Nykyisten ohjeistusten mukaan ulkoseinän alareunan tulee sijaita vähintään 30 cm maanpinnan yläpuolella. Sokkelin ulkokuorta ei myöskään saa nostaa alaohjauspuuta ylemmäksi. Valesokkelia korjatessa olisi hyvä noudattaa mahdollisuuksien mukaan näitä ohjeistuksia (ei aina mahdollista) ja samalla tarkistaa ulkopuoliset kosteusrasitukset kuten maan pinnan kaltevuus rakennuksesta poispäin, sadevesien poisjohdattaminen sekä salaojitus. Valesokkelin korjausratkaisuja ovat esimerkiksi harkkokorjaus (harkon ja sokkelin väliin riittävä XPS lämmöneriste), valesokkelikenkä tai -säätöjalka sekä erilaiset palkkijärjestelmät. Näistä kannattaa valita asiantuntijan kanssa juuri kyseiseen kohteeseen soveltuva menetelmä. On hyvä varmistaa, että seinärakenteen ilmarako on riittävän suuri korjauksen jälkeen ja korvausilma-aukot ovat oikeassa paikassa ja toimivat. Myös korjausratkaisun tiiviyteen tulee kiinnittää huomiota. Asiantuntijan kanssa kannattaa käydä läpi kokonaisuus paikan päällä ja tehdä suunnitelma myös muiden mahdollisten asioiden korjaamiseksi samalla kerralla.

– Jussi Jokinen, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER tuotekehityspäällikkö

Kuva: Pixabay


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

eriste eristys eristäminen eristää ISOVER Saint-Gobain Saint-Gobain Isover tiiliverhous