MAINOS

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vanha lattiavalaisin LED-aikaan

Meillä on kaksi ennen LED-aikaa hankittua metallivartista lattiavalaisinta. Valaisin syttyy metallivartta koskettamalla, toisella kosketuksella valo tulee kirkkaammaksi ja seuraavalla kosketuksella maksimiteholle. Se toimii hehkulampulla ja halogeenilampulla, muttei LED-lampulla, ei himmennettävälläkään. Valaisin vaatii aika ison valotehon. Hehkulamppuna käytettiin 70 W ja halogeenilampulla 1326 lumen. Valaisimen johdossa on "mötiskä", jossa mm. seuraavia tekstejä: "TOUGHT LIGHT CONTROL Model HY-1200MB. Input 220 V-240V 50 Hz. Output 20 W-120W (epäselvä merkki) (max). Rated eurrent 0.56A (max)." Miten valaisimet voisi muuttaa sellaisiksi, että niissä toimisi LED-lamppu? Onko metallivarsi muutoksen jälkeen vaarallinen?

-MattiAsiantuntija vastaa

Hei

Valaisimen muutostyö voi olla aika hankala toteuttaa turvallisesti, joten jos siihen päädyt, niin työ kannattaa ilman muuta teettää ao. valaisinkorjauksia ja muutoksia tekevässä liikkeessä. Valaisin on kaksoiseristettyä rakennetta, joten eristyksen säilyminen muutostyön jälkeenkin on jopa elintärkeä asia. Yksi konsti tuossa voi vielä auttaa. Mainitsit liitäntälaitteen tehoalueen 20-120W. Tämä tarkoittaa nimenomaan lampun sähkötehoa – ei lampulle ilmoitettua valoteholtaan vastaavaa hehkulamppua. Eli led-lamppu, jonka todellinen teho on esim. 21W (vähintään 20W) voisi tuossa toimia – tai olla toimimatta, jolloin joudut sille lampulle keksimään toisen käyttökohteen. Elektronisilla liitäntälaitteilla on tuo minimiteho tyypillisesti kynnysteho, jolla lamppu yleensäkään syttyy. Tuo hipaisuhimmennys voi tuoda omia lisähaasteita.

– tekninen asiantuntija, Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi -palvelusta.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

halogeeni halogen Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä lattiavalaisin led led-valaisin led-valo