Jaa sosiaalisessa mediassa

Vinyyliverhous huoleton vaihtoehto puuvehoukselle

Hei!

Näin otsikon artikkelin PVC-verhouslevystä netissä, asia on ajankohtainen koska edessä on rapistuneen puuseinään roiskerapatun pinnoitteen uusiminen tai paremminkin vaihtaminen. Yksi vaihtoehto voisi olla vinyyliverhous vaikka muovi ei ole suosikkimateriaali.

Tässä artikkelissa jäi vaivaamaan miksi vanha ja laho lauta/rakolista puuverhous jätettiin paikoilleen vinyyliverhouksen alle. Yleensä tällaisissa taloissa on lahoa ikkunoiden yläpuolella, samalla olisi ollut paikallaan laittaa seinään puupohjainen tuulensuojalevy. Seinän lämmönläpäisyn vähentäminen tuottaa näissä 50-luvun sahanpurutaloissa vain ongelmia. Mielestäni tällainen laho lautaverhous tulisi poistaa. Artikkelissa ei mielestäni selviä millainen on ikkunan yläpuolinen rakenne niin ettei seinää alas valuva sadevesi pääse kastelemaan ikkunan karmirakennetta?

-JukkaAsiantuntija vastaa

Hei Jukka!

Mikäli vanha vinolaudoitus on laho, se tulee tietysti poistaa ja tarkistaa muidenkin rakenteiden kunto. Usein vinolaudoitus on kuitenkin säilynyt hyvässä kunnossa ja uusi rakenne voidaan toteuttaa sen päälle. Tarvittaessa vinolaudoituksen raot kannattaa tilkitä esim. mineraalivillalla. Uuden lisäeristyksen voi oikein hyvin tehdä vanhan vinolaudoituksen päälle hyvin vesihöyryä läpäisevistä materiaalista kuten mineraalivillatuulensuoja tai puukuitutuulensuoja. Tämä on jopa suositeltavaa ja parantaa rakenteen kosteusteknistä toimivuutta eikä suinkaan aiheuta ongelmia. Vanha rakenne pääsee ulkopuolisen lisäeristyksen seurauksen lämpimämpään ja sitä kautta kuivempaan tilaan ja vanha eristekin rupeaa toimimaan tällöin paremmin. Uuden julkisivu ja tuulensuojaleyvyn väliin jätetään tuuletusrako, jonka kautta rakenne pääsee tuulettumaan.

– Jussi Jokinen, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER tuotekehityspäällikkö

Kuva: toimitus


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

eristys ISOVER julkisivu puuverhous Saint-Gobain Saint-Gobain Isover verhous vinyyli