Yläpohjan lisäeristys selluvillalla tuo säästöä energiankulutukseen

Talo
Yläpohjan lisäeristys on tavallisesti hyvin yksinkertainen toimenpide, jonka hyödyt näkyvät rakennuksen lämmityskustannusten pienenemisenä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.1.2024

Yläpohjan lisäeristys tuli ajankohtaiseksi Vantaalla sijaitsevaan, alun perin tasakattoiseen taloon, joka oli myöhemmin muutettu harjakattoiseksi. Katon eristystä oli vuosien varrella lisätty hieman latomalla ohut kerros lasivillaa vanhan sahanpurueristeen päälle.

Kun talon uusi omistaja totesi vanhan peltikaton vuotaneen useammasta paikasta ja villojen kärsineen kosteudesta, oli aika vaihtaa sekä katto että yläpohjan eristys 2020-luvun standardien mukaiseksi

Yläpohjan lisäeristys käynnistyi vanhat lasivillat poistamalla

Eristysremontti alkoi vanhan lasivillan poistamisella. Villalevyjä oli ladottu alla olevan sahanpurun päälle yksi kerros ja levyt kerättiin yksitellen pois.

Yläpohjan lisäeristys käynnistyi vanhat lasivillat poistamalla
Yläpohja ennen vanhojen mineraalivillalevyjen poistoa. Levyt olivat vanhan katon vesivuotojen takia paikoin kostuneet, joten niiden poistaminen oli välttämätöntä.

”Kuumassa ja ahtaassa tilassa liikkuminen pukeutuneena haalariin, hengityssuojaimeen ja suojalaseihin, ei ollut tehtävistä mukavin”, kertoi talon omistaja urakan jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mutta mineraalivilla oli saatava pois sekä siksi, että se oli paikoitellen kastunut ja siksi, että sitä ei kannata jättää sahanpurujen ja selluvillan väliin sen poikkeavan kosteustoimivuuden takia.

Sahanpuru ja selluvilla kuivuvat samalla tavalla, jos niihin tulee kosteutta ja näin ne muodostavat kosteusteknisesti yhtenäisen rakenteen. Mineraalivilla taas ei kastuttuaan kuivu samalla tavalla ja voi näin muodostaa riskin mikrobikasvuston muodostumiselle rakenteen puuosissa.

Yläpohjan lisäeristyksessä piiput eristettiin palovillalla.
Molemmat piiput eristettiin huolellisesti palovillalla niin että eristeiden saumat kerrosten välillä eivät olleet kohdakkain.

Kun villat oli kerätty pois, eristettiin savupiiput turvallisuussyistä huolellisesti palovillalla määräyksien mukaisesti. Myös ilmanvaihtoputkien eristys tarkistettiin ja korjattiin paikoin, jotta mahdollista kondenssivettä ei pääsisi muodostumaan putkien pinnalle ja aiheuttamaan mahdollista eristeen kastumista.

Näiden toimenpiteiden jälkeen kohde oli valmis puhallettavaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yläpohjan lisäeristys kannattaa kilpailuttaa – näin löytyy sopiva hinta ja ratkaisu

Markkinoilla on muutamia selluvillaa puhaltavia yrityksiä, ja omistaja päätti ottaa kilpailevat tarjoukset kahdelta. Ennen tarjouksen tekemistä molempien yritysten edustajat kävivät paikan päällä tekemässä maksuttoman kartoituksen ja arvioivat puhallettavan lisäeristeen määrän sekä tekivät säästölaskelman.

Hintaerot eivät olleet merkittäviä, mutta valintaan vaikutti lopulta selluvillan koostumus. Termexin selluvillassa käytetään Sidox-sidosainetta, joka estää kierrätyspaperista tehdyn eristeen painumisen ja parantaa samalla sen tuulenpitävyyttä.

Selluvillan sidosaineen ansiosta eriste muodostaa yhtenäisen kerroksen, jolloin mahdollisia saumavuotojakaan ei pääse syntymään.

Kuinka paljon selluvillaa tarvitaan yläpohjan lisäeristykseen?

Talossa oli poistettujen lasivillalevyjen alla eristeenä noin 20 senttimetrin paksuudelta sahanpurua. Tämä huomioituna Termexin edustaja laski, että selluvillaa tarvittiin noin 30 senttimetrin paksuinen kerros, jotta nykystandardin mukainen U-arvo eli lämmönläpäisykerroin (0,09 W/m2K) saavutettaisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vuoteen 2010 asti U-arvo oli 0,15 W/m2K, mutta nykyään se on entistä pienempi, eli eristystä tulisi lisätä lähes kaikkiin, jopa 2010 rakennettuihin taloihin. U-arvo kertoo rakenneosan läpäisevän lämpövuon pinta-alaa kohti yhden asteen lämpötilaerolla eli mitä pienempi arvo, sitä parempi eristys.

Mitä yläpohjan lisäeristys selluvillalla maksaa?

Keskimäärin lisäeristyksen hinta on noin 2 300 euroa (noin 120 neliön talo). Hinta sisältää yleensä lisätyöt kuten piipun palovillat sekä tuuletuksen parantamisen.

Työn osuus on kotitalousvähennyskelpoinen, jonka jälkeen remontin takaisinmaksuaika (noin 3 – 5 vuotta) lyhenee entisestään. Yläkaton lisäeristäminen onkin talon energiaremonteista ehkä edullisin.

Tarjouksen hyväksymisen jälkeen sovittiin päivä ja aika kun työ tullaan suorittamaan. Koska omistajalla ei ollut kiire, päätettiin työ tehdä vasta loppukesästä. Näin siivoustyöhön ja paloeristeiden tekemiseen jäi kosolti aikaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Termexin kuorma-auto parkkeerattiin kadun varteen työn ajaksi.

Selluvillan puhaltaminen katolle on muutaman tunnin urakka

Itse selluvillan puhaltaminen katolle ei vie kauaa, muutaman tunnin yleensä.

Tontille tai sen viereen parkkeerattu pieni kuorma-auto sisältää sekä puhalluslaitteen että tarvittavat eristepaalit. Sieltä selluvilla puhalletaan paksun letkun avulla edelleen yläkatolle, johon asentaja yleensä pääsee melko helposti, useimmiten talon ulkopuolella olevan luukun kautta.

Puhallusolosuhteet ja erityisesti työskentelytilan korkeus vaihtelevat talokohtaisesti, mutta matalimmillaan ryömitään jopa 60 sentin korkuisissa tiloissa. Puhaltaja on pukeutunut kokovartalohaalariin, suojalaseihin sekä hengityssuojaimeen.

Selluvillan puhaltaminen katolle ei vie kauaa, muutaman tunnin yleensä.
Eriste tulee kuorma-auton mukana paaleissa, jotka hajotetaan koneellisesti ennen puhallusta.
Paalit ensin murskaimeen, jonka jälkeen selluvilla puhalletaan eteenpäin.
Paalit työnnetään murskaimeen, josta ne puhalletaan eteenpäin.

Mitä selluvilla on?

Selluvilla on lajitellusta keräyspaperista kuiduttamalla valmistettu palo- ja kosteusturvallinen puhallusvilla moderniin rakentamiseen. Puupohjainen eriste toimii hiilivarastona ja sen valmistaminen kuluttaa vain vähän energiaa.

Selluvilla on hiilineutraali lämmöneriste. Selluvilla on hygroskooppinen eli hengittävä materiaali, joka sitoo ja luovuttaa kosteutta puun solukon avulla tasapainottuen aina suhteessa ympäröivän ilman kosteuteen. Eriste toimii kosteusteknisesti kuten puu, eikä ilmankosteus normaali olosuhteissa tiivisty eristeeseen.

Selluvilla ei tarvitse välttämättä höyrynsulkumuovia, ilmatiivis rakenne riittää.

Selluvilla asennetaan koneellisesti puhaltamalla joko seinään, ala- tai yläpohjaan. Selluvillaa on käytetty Suomessa 1970-luvun lopulta alkaen ja se on Suomen suosituin pientalojen puhallusvilla.

Yläpohjan lisäeristys tehdään usein melko ahtaissa työoloissa.
Välillä työolosuhteet ovat melko matalat.
Selluvilla asennetaan koneellisesti puhaltamalla joko seinään, ala- tai yläpohjaan.

Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa selvää rahaa

Puhallusvillan asennus yläpohjaan on nopea ja tehokas tapa säästää lämmityskuluissa ja vähentää lämpöhukkaa.

Yläpohjan lisäeriste paikoilleen asennettuna.
Koko yläpohja sai vähintään 30 cm paksuisen yhtenäisen lisäeristeen

Katon lisäeristys ja yläpohjan energiaremontti tuo selviä säästöjä, sillä se pitää talon lämpimänä talviaikaan ja viileänä kesäaikaan.

Riittämätön eristys on helppo havaita helposti talvella, kun räystäillä roikkuu jääpuikkoja tai katolla on lumettomia kohtia, yläpohja luovuttaa liikaa lämpöä katolle ja tuuletuskin voi olla puutteellinen.

Lue lisää energiansäästövinkkejä