Jaa sosiaalisessa mediassa

Yläpohjan lisäeristys


Hirsitalon yläpohjan lisäeristys:

Nykyinen rakenne altapäin: kuitulevy, niskahirret n. 20 cm paksut, niskahirsien päällä laudoitus, eristus purua n. 20-30 cm.

Tarkoitus on muuttaa niin, että kuitulevy/paneli, ilmansulkupaperi, niskahirsien väliin 20 cm ekovillaa, sitten yläpuolelle jää entinen laudoitus + purueristys.

Voiko ilmansulkupaperin ja ekovillan laittaa noin vai estääkö ne kosteuden poistumisen?

-RemonttimiesAsiantuntija vastaa

Kattorakenteen lisäeristyksessä on hyvä huomioida vanhan rakenteen tuulettuvuus ja kosteuden kulkeutuminen rakenteeseen. Mikäli katto on huonosti tuulettuva, vanhan huonosti eristetyn rakenteen kautta tapahtuva lämpöhukka on saattanut osaltaan edesauttaa rakenteen toimivuutta, jos vaan sisäilman kosteus ei ole kulkeutunut liiaksi rakenteeseen. Kun yläpohjaa lisäeristetään, lämpöhukka pienenee ja varsinkin ilman aluskatetta olevan peltikaton sisäpintaan saattaa tapahtua enemmän kondenssia. Tämä tulee huomioida rakennetta lisäeristettäessä (mutta ei välttämättä ole ongelma).

Kuvailemassasi rakenteessa ilmansulkupaperin sijasta parempi vaihtoehto olisi ns. hygrokalvo (esim. ISOVER Vario), joka on tiiviimpi ja siten päästää rakenteeseen vähemmän sisäilman kosteutta, mutta mahdollistaa myös rakenteen kuivumisen sisäänpäin. Mainittu lämmöneriste ja ilmansulkupaperi ei estä kosteuden kuivumista (missä kosteutta ylipäätään on, toivottavasti ei liikaa missään) ja myös mineraalivillaa voi käyttää vastaavassa ratkaisussa. Eristevalinnasta riippumatta tärkeätä on, että rakenne on ilmatiivis ja tuulettuu hyvin. Jos sisätiloissa on kosteudentuottoa, myös ilmanvaihdon pitää olla riittävän tehokasta.

– Jussi Jokinen, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER tuotekehityspäällikkö

Kuva: Isover


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

eriste eristys eristäminen eristää ISOVER lisäeriste lisäeristäminen Saint-Gobain Saint-Gobain Isover yläpohja yläpohjan eristys