MAINOS

Kysymyksiä ja vastauksia talvivalkosipulista – amaryllikset lepoon

Piha

Kysymyksiä talvivalkosipulista ja sen istutuksesta - puutarhuri vastaa! Nyt on myös aika nostaa amarylliksen sipulit lepoon ennen joulunajan kukintaa. Mitä perennoja voi ja mitä ei voi istuttaa syksyllä? Katso puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Miksi talvivalkosipuli on parempi kuin keväällä istutettu?

Valkosipuli tarvitsee melko pitkän viljelyajan (n. 120 vrk), joten syksyllä maahan laitetut kynnet ehtivät kasvaa ja valmistua paljon paremmin kesän aikana.

Syksyllä istutetut kynnet saavat talvella luonnostaan kylmäkäsittelyn, eikä sitä tarvitse erikseen antaa.

Tasaa samalla kevään kiireitä.

Käykö kaikki (kaupan ruokaosastolla) myynnissä olevat valkosipulit istutuksiin?

Ei käy. Pitää olla ihan tähän tarkoitukseen olevat sekä kasvatetut lajikkeet.

Onko sipulin / kynnen koolla väliä?

Kyllä on. Iso sipuli = isot kynnet = isot sipulit ensi kesänä.

Mikä on näiden idea – istutetaan sipuli ja saadaan sipuli?

Sipulia ei istuteta, vaan se ”puretaan” ja kynnet istutetaan. Yhdestä sipulista saa keskimäärin kuusi kynttä – eli kuusi sipulia.

Eihän 10 sipulia riitä mihinkään?

Yhdessä sipulissa on keskimäärin kuusi kynttä, niin 10 sipulista saa siis 60 sipulia nostettavaksi ensi kesänä. Ja silloin satoa on n. 360 kynttä (60 sipulia x 6 kynttä / sipuli) eli satoa tulisi koko vuoden tarpeeksi, jos käyttää yhden kynnen päivässä. 

Miksi iso sipuli – eikö sipulin koko riipu kasvukaudesta?

Kasvukausi vaikuttaa aina, mutta kokemus on osoittanut sen, että isot kynnet tekevät isoja sipuleita. Ja kun istutus- ja hoitotoimet ovat samat, niin ennemmin kannattaa istuttaa isoja kynsiä ja saada isoja sipuleita, kuin pieniä. Hintaero on olematon. Isoja sipuleita ei vaan aina kuluttajat tahdo saada, kun viljelijät haluavat käyttää ne itse. 

Tätä Ljubashaa pakkaan kahteen, 10 ja 30 sipulin kokoisiin pakkauksiin. Ja myynnissä niin kauan, kun isoja sipuleita riittää!

10 kpl  / 14,95 € täältä.

30 kpl / 39,95 € (ovh. 44,85) täältä.

Ja valkosipuliguru Kalevi Tikan Kiehtova kynsilaukka” -kirjaa on myös vielä muutama kappale jäljellä, eli jos haluat tämän jo pienen legendan maineen saavuttaneen kirjan itsellesi, niin kannattaa napata se nyt hintaan 19,95 €.

Amaryllikset sisälle lepoon

Pieniä pakkasia oli jo jossain päin Suomea, ja muutenkin alkaisi olla viimeiset hetket nostaa ulkona olleet amaryllikset sisälle ja laittaa lepoon. Näin minä toimin näiden kanssa:

  1. Nostan sipulit verannalle ja lopetan niiden kastelun.
  2. Kun lehdet alkavat nahistua ja multa on kuivunut, leikkaan lehdet n. 2 cm sipulin kaulan yläpuolelta poikki.
  3. Siirrän sipulin ruukkuineen viileään ja pimeään n. +10°C-asteiseen paikkaan lepoon.
  4. Annan sen olla siellä vähintään 10-12* viikkoa, vaikka elonmerkkejäkin näkysi sitä ennen.
  5. Tuon sipulin sisälle, otan pois ruukusta, pesen sipulin ja poistan kuolleet juuret.
  6. Liotan juuria yön yli vedessä.
  7. Istutan uuteen multaan ja kastelen mullan kunnolla.
  8. Nostan ruukun lämpimään ja valoisaan, enkä kastele seuraaviin viikkoihin kuin korkeintaan hiukan**.
  9. Pohjalämpö saa olla korkea (jopa +30-35°C astetta esim. patterin päällä) ensimmäisen kahden viikon ajan. Lämpö, valo ja kastelu vaikuttavat suuresti kukkavarsien pituuteen ja kasvuun***.
  10. Kun kukat alkavat aueta, alan kastelemaan alakautta n. kerran viikossa.

* Lepoaika määräytyy paljolti lajikkeen mukaan, 10 viikkoa on sellainen yleispätevä aika, johon vaikuttaa toki myös lämpötila. Usein puhutaan, että yksi aste enempi tai vähempi vastaa yhtä viikkoa lisää lepoaikaa. Tärkeää on siis antaa riittävän pitkä lepoaika, sillä kukka-aihiot kehittyvät sipulin sisällä vasta lepovaiheen loppuaikana. Jos lepoaika on liian lyhyt, lopputuloksena nousee vain lehtiä, ei kukkavanoja.

** Alussa hyvä kastelu on helpointa toteuttaa istuttamalla sipuli läpimäräksi kasteltuun, lämpöiseen hiekansekaiseen multaseoksen. Kosteaa multaa ruukunpohjalle, napakalla otteella sipulista kiinni ja pienellä pyöräytysliikkeellä saat sen hyvin tiiviisti istutettua. Jätä sipulin ”olkapäät” näkyviin ja tiivistä mullalla sipuli tiukasti ruukkuun. Ruukku saa olla mielellään vain muutaman sentin isompi kuin sipuli.

*** Lämpö +22°C. Korkeampi lämpötila tekee lyhyen varren ja kukinta alkaa nopeasti. Matalampi lämpötila tekee pitkän varren ja kukkavarsien nousu kestää pitkään. Runsaan kastelun vuoksi kukkavana venyy ja sipulin mätänemisen riski kasvaa. Runsas valo saa aikaan lyhyemmät varret ja komeammat värit lehdissä ja kukissa. Luonnonvalolla pärjäät, mutta parhaiten onnistut LED-kasvilampun avulla.

Paras multa amaryllikselle, ihan niin kuin kaikille muillekin ruukussa kasvatettaville sipulikukille, on sopivasti hiekansekainen multa, jossa myös ravinteita mukana. Hyvä seos on sekoittaa puolet taimi- tai kaktusmultaa ja puolet kukkamultaa. 

Minä pussitan meidän amaryllisten erikoismultaa tänäkin vuonna pikkupusseihin ja niitä saat hintaan 0,95 € / pussi. Tämä on hyvä seos myös taseteille.

Mitä perennoja voi istuttaa syksyllä ja mitä ei?

Minusta sellaiset mitä ei kannata istuttaa syksyllä on ainakin alppiruusut, kärhöt ja ruusut. Nämä kannattaa istuttaa keväällä.

Mitä sitten ainakin voit ja kannattakin istuttaa nyt syksyllä, niin voit vilkaista täältä ja syysistutettavat marjat täältä.

Terveisin ruskan ensisävyjä ihaillen ja syysistutuksia tehden puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat syysistuttaminen syysistutukset syysistutus


Lisää samasta aiheesta