MAINOS

Laadukas äänentoisto – kuin musiikkia korville

Sisustus

Valitse äänentoisto sen mukaan, haluatko äänen suoraan korville kuulokkeista vai isompaan tilaan ympärillesi kaiuttimista. Edullisimmat laitteet maksavat pari kymppiä ja aivan timanttisimmat huiput jopa miljoonan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Äänentoistojärjestelmät jaetaan kahteen kastiin: Kaiuttimet toistavat ääntä tilaan. Kuulokkeet toistavat äänen suoraan korville.

Kuulokkeet ovat kaiuttimia helpompi ratkaisu parhaaseen äänentoistoon, koska kaiuttimet vaativat ympäröivältä tilata paljon – huone toimii tärkeänä osana äänentoistoa ja sen pitäisi tukea laadukkaan äänentoiston vaatimuksia.

– Yksi haluaa käyttää kuulokkeita, kun taas toiselle kaiuttimien ovat se miellyttävämpi tapa. Omia mieltymyksiä kannattaa kuunnella, suosittelee Aki Ahonen Verkkokauppa.comista.

Kuulokkeilla äänentoisto hoituu edullisemmin, eikä laadustakaan tarvitse tinkiä. Hyvätasoiset Sennheiser RS 175 -langattomat kuulokkeet voi liittää suoraan television optiseen ulostuloon ja ääni pysyy digitaalisena aina kuulokkeille asti. Ne maksavat 199 euroa ja lisäkuulokkeet samaan lähettimeen saa hintaan 144,90 euroa.

– Äänentoistojärjestelmien hinnat alkavat kympistä, eikä kattoa ole. Aivan huippukuulokkeet maksavat 62 000 euroa, mutta parhaimpiin kotiteatteriratkaisuihin saa helposti uppoamaan miljoonan, Ahonen kertoo.

Edullisimmillaan kunnollisen kotiäänentoiston saa esimerkiksi Klipsch R-15PM -kaiutinparilla, joka maksaa 489,90 euroa.

– Niissä on sisäänrakennettuna kaikki, mitä peruskäyttöön tarvitaan. Television saa kiinni suoraan optiseen liitäntään, jolloin signaaliin ei television ja prosessoinnin välillä synny turhia häiriöitä. Kännykästä voi toistaa musiikkia helposti Bluetoothin kautta ja kaiuttimet saa kiinni myös levysoittimen, Ahonen selittää.

Äänentoiston kolme komponenttia

Äänentoisto koostuu kolmesta osasta. Niistä tärkein on lähde, eli esimerkiksi CD, vinyylilevy, FM-radiolähetys, Spotify tai MP3-tiedosto.

– Äänilähde, esimerkiksi CD, on tärkein osa äänentoistoketjua. Se vaikuttaa eniten siihen, miltä ääni kuulostaa, koska missään vaiheessa äänentoistoketjua lähtötilannetta ei voi parantaa, Ahonen huomauttaa.

Toisena komponenttina on lähteen prosessointi, joka tarkoittaa esimerkiksi Spotifytä soittavaa kännykkää, radioviritintä, CD-soitinta tai levysoittimen äänirasiaa.

– Prosessoivan vaiheen tarkoitus on säilyttää mahdollisimman paljon äänilähteestä saatavasta signaalista, eli huonontaa ääntä mahdollisimman vähän, Ahonen selventää.

Viimeisenä vaiheena on sähköisen signaalin muuttaminen akustiseksi äänienergiaksi, minkä tekevät käytännössä vahvistin ja kaiutin. Näiden tehtävä on sama kuin prosessoinnilla, eli hävittää mahdollisimman vähän laatua. Näistä usein kaksi tai kaikki on yhdistetty samaan laitteeseen.

Äänilähde vaikuttaa paljon äänentoistojärjestelmän valintaan. Jos kuuntelet lähinnä streamauspalveluita, paras vaihtoehto voi olla wifi-kaiutin, joka yhdistyy suoraan esimerkiksi Spotifyhin.

Jos taas haluat parantaa television äänenlaatua, kannattaa varmistaa, että viritinvahvistimessa, soundbarissa, aktiivikaiuttimissa tai kuulokkeissa on suoraan televisiolle sopivat liitännät.

Langattomasti

Langaton äänentoisto tarkoittaa sitä, että jokin tai useampi vaihe äänen siirtämisestä alkuperäisestä lähteestä kaiuttimeen toteutetaan ilman kaapelia.

– Nykypäivänä kevyet ja kannettavat bluetooth-kaiuttimet ovat suosituin langaton äänentoistotapa, ja monet käyttävät niitä jopa pienen kodin ainoana äänentoistona, Ahonen kertoo.

Jatkuvasti syventyvä laitteiden integraatio internetiin kuitenkin tuo uusia mahdollisuuksia varsinkin kotikäytössä. Kehittyneimmät järjestelmät osaavat jo nyt sulautua osaksi käyttäjän digitaalista maailmaa.

– Esimerkiksi ääniohjaus ja siihen yhdistetyt palvelut, kuten kotiautomaatio tai vaikka internet-pohjainen kalenteri, tuovat uusia tapoja käyttää äänentoistolaitteita aivan uudella tavalla.

Monihuonejärjestelmässä samasta lähteestä on mahdollista siirtää synkronoidusti äänisignaalia useammalle kaiuttimelle langattomasti tai langallisesti.

– Käytännössä tänä päivänä siirto tapahtuu lähiverkon kautta. Lopulliset päätelaitteet, eli kaiuttimet, voivat olla sijoitettuna eri huoneisiin tai samaan huoneeseen, Ahonen selventää.

Samat tuotteet ovat usein paras ratkaisu myös yhden huoneen järjestelmään, jos lähteenä käytetään pääasiassa verkosta streamattavaa musiikkia.

– Monihuonejärjestelmissä on myös laitteita, joihin voi saada samat ominaisuudet joko erikseen valittaviin tai jo olemassa oleviin kaiuttimiin. Äänenlaadultaan tämä onkin usein paras vaihtoehto.

Esimerkiksi Denonin HEOS -järjestelmän tuotteet mahdollistavat helpon tavan toistaa ääntä kaiuttimien kesken tai suoraan vaikka Spotifysta.

– HEOSissa on ehkä tällä hetkellä näistä järjestelmistä helppokäyttöisin ja toimintavarmin appi, mikä vaikuttaa huomattavasti koko järjestelmän käytettävyyteen.

Jos taas haetaan mahdollisimman monipuolista ja joustavaa monihuonejärjestelmää, Aki Ahonen suosittelee ehdottomasti Yamahan MusicCast-tuotteita.

– Näillä äänentoistolaitteiden yhteispeli hoituu niin kelloradioilla kuin soundbareillakin tai jopa järeissä kotiteatterivahvistimissa.

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kaiuttimit kotiteatteri kuulokkeet langaton äänentoistojärjestelmä Verkkokauppa.com äänentoisto äänilähde. äänentoistojärjestelmä