MAINOS

Katon kuntotarkastus kannattaa tehdä kahdesti vuodessa

Talo

Katto kannattaa huoltaa säännöllisesti. Katon tarkastus on hyvä tehdä vuosittain keväällä sekä syksyllä, kun lehdet ovat pudonneet puista eikä lunta ole vielä katolla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Katto vaatii säännöllistä huoltoa. Huoltamaton kate ei toimi kuten pitäisi, ja voi osoittautua talven ja kevään aikana melkoiseksi pommiksi. Tutkimuksen mukaan moni katto on jäänyt oman onnensa varaan.

Kattoliitto on toteuttanut kermikattojen tutkimuksen, jonka yhteydessä käytiin 49 katolla ottamassa näytepaloja. Monella katolla tutkijoita odotti ikävä yllätys.

– Näytteiden oton yhteydessä tutkijat havaitsivat katoilla vakavia huoltotoimenpiteiden laiminlyöntejä. Pahimmillaan roskista tukkeutuneet kattokaivot olivat aiheuttaneet kymmenien senttien vesikerroksen katolle. Katoilla oli myös rikkoutuneita räystäspellityksiä ja sinne kuulumatonta tavaraa, kertoo Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola.

Katto kannattaa tarkastaa vähintään kahdesti vuodessa ja huoltaa säännöllisesti

Ahtola painottaakin, miten säännöllinen tarkastaminen ja huoltotoimenpiteiden suorittaminen ajallaan varmistavat katon toimivuuden, pidentävät sen ikää sekä alentavat katon elinkaaren aikana syntyviä kustannuksia merkittävästi.

Autoja huolletaan säännöllisesti, mutta saman hintaista kattoa ei muisteta huoltaa, Ahtola vertaa.

Huoltotoimenpiteiden laiminlyönnistä aiheutuvat vahingot jäävät uudelle katolle annetun takuun ulkopuolelle omistajan kontolle. Liitto suosittelee katon tarkastamista vähintään kahdesti vuodessa, mieluiten keväällä lumien sulettua ja syksyllä lehtien pudottua puista.

Läpivientitiivisteiden kunto, näkyvät kiinnikkeet, kateruuvit, tikkaat ja sillat, pintavauriot. Siinä joitain asioita, jotka kannattaa tarkistaa räystäskourujen puhdistuksen lisäksi, Ahtola painottaa.

Valistunut omakotitalon omistaja pystyy tarkistamaan katon itsekin, kunhan ottaa putoamissuojauksen vakavasti. Katon huollon voi jättää myös urakointiliikkeen tehtäväksi.

Katon kuntotarkastus tuloksineen talletetaan huoltokirjaan

Katon huolto eri toimenpiteineen kannattaa kirjata vesikaton huoltokirjaan,

Läpivientitiivisteiden kunto, näkyvät kiinnikkeet, kateruuvit, tikkaat ja sillat, pintavauriot. Siinä joitain asioita, jotka kannattaa tarkistaa räystäskourujen puhdistuksen lisäksi.

Kattoliitto suosittelee vesikaton huoltotoimenpiteiden kirjaamista vesikaton huoltokirjaan, jonka avulla tarkastukset ja huoltotoimenpiteet on helppo tehdä säännöllisesti ja asianmukaisesti, ja asiat tulevat dokumentoiduksi. Liiton jäsenyritykset luovuttavat urakoimistaan katoista huoltokirjan liitettäväksi kiinteistön huoltokirjaan.

Oikeat ratkaisut ja ammattimainen toteutus ovat vesikaton onnistumisen kannalta ensisijaiset tekijät. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä takaamaan vesikaton toimivuutta. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä katto – kuten kaikki tekniset rakenteet – vaatii huoltoa.

Lisätietoa katon kunnossapidosta

Lisätietoja: www.kattoliitto.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

katon huolto katto kattoremontti