TEKSTI CLAS VON BELL, MARTTI TALA
KUVA VALMISTAJAN
 
 
Yhä useammassa uudessa asunnossa on kaapelointi tai kaapelointivalmius tietokoneverkkoa varten. Monessa kodissa on myös kätevä langaton verkko.
 
Hyvin suunniteltu verkkokaapelointi on varmatoiminen ja modeemit ja muut verkkolaitteet sijoitettu niin, että ne eivät häiritse sisustusta. Verkkokaapelointia voi hyödyntää myös muuhun kuin tietokoneiden kytkemiseen. Kaapelit voivat toimia esimerkiksi viihdejärjestelmän osana. Samoja kaapeleita voidaan käyttää myös hälytysjärjestelmään sekä äänen ja kuvan siirtoon.
 
Etenkin uuteen asuntoon kannattaa rakentaa yleiskaapelointi eli kaapelit lankapuhelinta, tietoverkkoa ja viihde-elektroniikkaa varten
Etenkin uuteen asuntoon kannattaa rakentaa yleiskaapelointi eli kaapelit lankapuhelinta, tietoverkkoa ja viihde-elektroniikkaa varten. Kaapeleiden kytkennät keskitetään keskuskaappiin. Lisätietoa www.cetgroup.fi

Uudisrakennus kannattaa varustaa yleiskaapeloinnilla, jota voidaan käyttää sekä datayhteyksien että langallisten puhelinliittymien kytkemiseen yleiseen puhelinverkkoon. Pientaloa rakennettaessa kannattaa jokaiseen huoneeseen asentaa yhdistetty puhelin- ja datapistorasia sekä antennipistorasia. Kaapeloinnit rakennetaan tähtimäisesti eli talon huoneistojakamosta vedetään kaapeli jokaiseen pistorasiaan. Huoneistojakamoon sijoitetaan sekä antenniverkon tähtipiste että kiinteän puhelinverkon talokaapelin pääte.

 
Jakamoa varten kannattaa varata tilaa. Nykyaikaisen kodin tietotekniikka vaatii usein erillisen multimediakeskuksen, johon keskitetään tiedonsiirto- ja viihdekäyttöön tarvittavat laitteet.
 
Vanhaankin taloon saa verkkokaapeloinnin varsin helposti. Erilaisilla kaapelikouruilla kaapelit saadaan hyvin piilotettua.
 
Minne yhteiset kansiot?
Jos kotona on useampia tietokoneita, joudutaan miettimään sitäkin, missä kaikkien perheenjäsenten yhteisiä tietoja säilytetään. Niiden pitäisi olla sellaisessa levyasemassa, johon on pääsy kaikista kodin tietokoneista lähiverkon kautta. Pöytäkoneen levyasema sopii tähän hyvin. On myös mahdollista siirtää esimerkiksi kuva-arkiston katseluversio internetiin. Tällaisia palveluita tarjoavat esimerkiksi www.kuvaboxi.fi ja www.kuvat.fi.
 
Suojaa langaton verkko salasanalla
Langaton verkko on kannettavan tietokoneen seuralainen ja sopii hyvin tavalliseen verkkosurffailuun. Langattoman verkon käyttö pihalla ja useampikerroksisessa talossa saattaa vaatia hiukan suunnittelua ja kenties myös signaalin vahvistusta.
 
Suojaamattomana langaton verkko on langallista turvattomampi ja vaikkapa naapurien ja ohikulkijoiden käytettävissä. Sitä voidaan käyttää vaikkapa roskapostien lähettämiseen.
 
Langaton verkko kannattaa aina suojata salasanalla. Kaikki langattomat tukiasemat tarjoavat tämän mahdollisuuden. Langattoman verkon pystyttäminen onnistuu kotikonsteinkin helposti, kunhan saa hiukan apua suojausten järjestämiseen.
 
Lankaverkon johdotuksen veto ja kytkentärasioiden kytkeminen vaatii jo kokemusta ja oikeita työkaluja.