Mikä on syke?

Syke on sydänlihaksen tekemän sykintätyön määrä, joka yleisimmin ilmoitetaan lyönteinä / minuutti. Arkisesti sanottuna syke on ihmiskehon kierroslukumittari, joka reagoi välittömästi kehossa tapahtuviin rasituksen muutoksiin, niin fyysisiin kuin henkisiin.

Mikä on maksimisyke?

Maksimisyke on suurin mahdollinen sydämenlyöntien määrä minuutissa äärimmäisessä fyysisessä rasituksessa, jonka henkilö voi saavuttaa. Tätä korkeammaksi ei henkilön syke voi nousta missään tilanteessa. Täsmällisin tapa määrittää oma yksilöllinen maksimisykearvo on suorittaa maksimirasitustesti valvotuissa laboratorio-oloissa. Testissä mitataan henkilön maksimihapenottokyky. Testipalveluja tarjoavat mm. urheiluopistot ja liikuntaklinikat. Maksimisykkeen voi arvioida myös kaavalla 220 – ikä. Huomioithan, että laskennallisten maksimisykekaavojen tulokset ovat aina viitteellisiä. Sydän ja sen syke ovat yhtä yksilöllisiä kuin sinäkin!

Mikä on leposyke?

Se sykkeiden lukumäärä minuutissa, jonka sydämesi lyö kun olet täydellisesti levännyt ja häiriöttämässä tilassa. Kotikonstein voit seurata leposykettä mittaamalla sykkeesi aamuisin vuoteessa välittömästi heräämisen jälkeen. Kohonnut leposyke on yksi merkki liiallisesta rasituksesta, esimerkiksi kovan harjoittelun seurauksena. Harjoittelu on tärkeää, mutta lepo harjoituskertojen välillä on vieläkin tärkeämpää. Saavuttaaksesi liikuntatavoitteesi järkevästi ja liikunnasta nauttien tulee kehosi olla palautunut ”normaalitilaan” ennen uuden liikuntakerran aloittamista. Määrä ei korvaa laatua liikunnassakaan!

Mitä on sykevälivaihtelu?

Sykevälivaihtelu eli sykevariaatio on peräkkäisten sydämenlyöntien välinen aikaero. Sykevariaatio on ihmisen autonomisen hermoston säätelemää ja siihen vaikuttavat mm. hengitys, verenpaine ja elimistön lämpö. Sykevariaatio on suurinta levossa ja pienenee rasituksen kasvaessa. Tähän ilmiöön perustuu mm. Polar OwnZone -sykealueen määritys.

Mikä on tavoitesykealue?

On tärkeää, että liikut aina tavoitteesi mukaisella sykealueella olosuhteista ja lajista riippumatta. Liian löysä tai vastaavasti liian rankka harjoittelu ei tuota haluttua tulosta. Sykealueet, jotka käyttäjä valitsee tavoitteekseen harjoittelussa, perustuvat käyttäjän henkilökohtaisiin kuntotavoitteisiin. Tavoitesykealueet ilmaistaan prosentteina henkilön maksimisykkeestä (HRmax). Arvion maksimisykkeeksi saat vähentämällä ikäsi luvusta 220. Yleisimmät tavoitesykealueet ovat kevyt 60-70% HRmax, keskitasoinen 70-80% HRmax ja raskas 80-90% HRmax.
 
Kevyt 60-70%

  • Edut: Kehittää peruskestävyyttä ja auttaa kehoa palautumaan rasituksesta.
  • Miltä tuntuu: Miellyttävältä, ei hengästymistä, kevyt hikoilu, pieni lihasrasitus.
  • Suositellaan: Kaikenkuntoiset henkilöt, pitkiä jaksoja kerrallaan.

Keskitasoinen 70-80%

  • Edut: Kehittää aerobista kuntoa ja kestävyyttä.
  • Miltä tuntuu: Hyvältä, lievä hengästyminen, kohtalainen hikoilu.
  • Suositellaan: Kaikenkuntoiset henkilöt, kohtalaisen pitkiä jaksoja kerrallaan.

Raskas 80-90%

  • Edut: Kehittää maksimivoimaa.
  • Miltä tuntuu: Hengästyminen, voimakas hikoilu ja lihasten väsyminen.
  • Suositellaan: Hyväkuntoiset henkilöt, lyhyitä jaksoja kerrallaan.

Lähde: www.polar.fi

Kuva: Pixabay