MAINOS

Laituri mökkirantaan

Mökki

Suojaisaan järvenpoukamaan hankitaan erityyppinen laituri kuin tuuliseen merenrantaan. Laiturin valintaan vaikuttavat rantaolosuhteiden lisäksi myös käyttäjän tarpeet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ A-Laitureiden MX-sarjan laiturit sopivat vaikeimpiin mahdollisiin olosuhteisiin ja isojen veneiden turvalliseen kiinnitykseen – laituri toimii jopa aallonmurtajana. MX-laiturit tehdään mittatilaustyönä (maksimikoko 20 x 4 m, kantavuus 40 t). Raudoitusbetoni on kuumasinkitty ja betoni on erikoisbetonia, joten laituri kestää vähintään 50 vuotta. Alk. 9 890 €, www.a-laiturit.fi

Rannan ja käyttötarkoituksen mukaan valittu laituri lisää mökkiasumisen mukavuutta ja parantaa turvallisuutta. Tärkeää on muun muassa miettiä, kuinka monta ihmistä laiturilla on yhtä aikaa, miten iso vene siihen mahdollisesti kiinnitetään vai halutaanko rantaan vain uimalaituri.

Käyttötarpeiden lisäksi laiturivalinnassa pitää huomioida muun muassa sääolosuhteet, kuten paikan tuulisuus ja jäiden liikkeet. Kevyemmät laiturit eivät yleensä kestä jäiden liikkeitä, joten ne on nostettava syksyisin rantaan. Massiivisemmat laiturit sen sijaan pärjäävät myös jäissä.

Myös veden syvyys, rannan jyrkkyys, vedenkorkeuden vaihtelut ja pohjatyyppi vaikuttavat siihen, millainen laituri kannattaa hankkia. Rantaolosuhteita voidaan myös muokata esimerkiksi ruoppaamalla tai tekemällä rantaan kiinteitä rakenteita. Koneellinen ruoppaus on aina luvan- tai ilmoituksenvaraista.

Yleensä mökille hankitaan kelluva muoviponttoni- tai betoniponttonilaituri. Kelluvien laitureiden lisäksi on olemassa kestäviä kiinteitä laitureita, kuten pylväs- ja arkkulaitureita. Laiturin voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Monet valmistajat myyvät valmiin laiturimalliston lisäksi tee se itse -paketteja.

Näpsä-Rullava-laituri on helppo laskea veteen ja helppo nostaa ylös. Laituri on varustettu isoilla pyörivillä muoviponttoneilla, joten se liikkuu kevyesti niin maalla kuin vedessä. Perusmalli 3 200 € (pituus 8 m ja kantavuus 1 900 kg), www.napsalaiturit.com

Talvehtiva betoniponttonilaituri

Betoniponttonilaituri on tukeva laituri, joka kestää vaihtelevissa säissä vuoden ympäri. Jos rannan jäät liikkuvat paljon, voi laiturin siirtää uittamalla suojaisampaan paikkaan. Vakaa laituri sopii hyvin veneiden kiinnitykseen eikä se keikahda, vaikka laiturilla oleskelisi isompikin joukko ihmisiä.

Betoniponttonilaituri tarvitsee tukevan ankkuroinnin sekä rantakiinnityksen. Yleensä veden minimisyvyyden on oltava noin metri, ja tarvittaessa laiturille voi rakentaa pylväsrakenteisen käyntisillan.

Marinetekin Meritähti 1 on sopivan kokoinen peruslaituri, joka toimii useimmissa vesissä niin pienvene- kuin uimalaiturinakin. Meritähti talvehtii vedessä eikä sitä tarvitse huoltaa. Laiturin 4 betoniponttonia takaavat, että se on tukeva ja turvallinen. Alk. 4 950 €, www.marinetek.fi

Pylväslaituri matalaan ja loivaan rantaan

Jos ranta on kovin matala, usein ainoa vaihtoehto on pylväslaituri. Ihanteellinen vedensyvyys on korkeintaan pari metriä. Pohjaan tukeutuvat pylväät tekevät laiturista vakaan ja turvallisen, joten se sopiikin hyvin oleskelu- ja uimalaituriksi. Suuretkaan vedenpinnan vaihtelut eivät ole este, koska pylväslaituri on helppo säätää halutulle korkeudelle. Pylväslaiturit nostetaan syksyisin rannalle suojaan jäiden liikkeiltä.

Säädettävien pylväiden ja nivelöidyn käyntisillan ansiosta Oloneuvos-pylväslaituri voidaan laittaa rantaan, jossa veden korkeus vaihtelee. Pylväät tekevät laiturista vakaan myös tuulisessa paikassa. Oloneuvos-laituri tuplalavalla 4 590 €, www.lip-lap.fi

Laiturin huoltovinkit

  • Pikapuhdistukseen riittää vesipesu karkealla harjalla. Pinttynyt lika ja tiukkaan juuttunut levä irtoaa painepesurin avulla.
  • Käsittele laiturin puuosat puuöljyllä 1–2 vuoden välein. Öljy suojaa puuta ja vähentää halkeilua. Levitä puuöljy pensselillä ja poista imeytymätön öljy kankaalla. Sävytetyssä öljyssä on väritöntä parempi UV-suoja.
  • Käytä aiemmin öljytylle pinnalle aina öljyä.
  • Tarkista laiturin ja käyntisillan nivelet, ankkuriketjukiinnitykset, ponttoniliitokset ym. säännöllisesti, sillä puun kuivumisesta johtuen kiinnikkeet saattavat löystyä.
  • Säilytä rantaan nostettava laituri telineiden päällä riittävän kaukana rannasta.

Jita Toriseva -täysmuovinen elementtilaituri ei tarvitse huoltomaalauksia ja on helppo pitää puhtaana. Rotaatiovalettuja elementtejä voi liittää toisiinsa niin monta kuin haluaa, juuri omaan rantaan sopivaksi. 60-kiloinen elementti on rakenteeltaan kelluva ja heti käyttövalmis – erillisiä ponttoneja ei tarvita. Laituri on helppo nostaa rantaan. Toriseva-peruspaketti 2 500 € (sis. 3 elementtiä, kiinnikkeet elementtien väliin sekä uimarappuset), www.jita.fi

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

A-laiturit betoniponttonilaituri elementtilaituri jita laituri laiturin huolto lip-lap Marinetek


Lisää samasta aiheesta