MAINOS

Lämmin ilma ei lisää valon määrää – eroon harsosääskistä

Piha

Poikkeuksellisen lämpimät säät jatkuvat ja etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa luonto on alkanut jo heräilemään kevääseen. Se, mikä ei kuitenkaan ole aikaistunut tai muuttunut, on auringon valo ja oletettava kasvukauden alku ulkona. Eli ei hätäillä esikasvatusten kanssa, vaan kylvetään niin kuin ennenkin ja annetaan ulkona kasvavien kasvaa luonnon ehdoilla. Harsosääski on ikävä yllätys taimiviljelijälle.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Chilejä yms. voi ja kannattaakin jo kylvää, jos tarkoituksesi on kasvattaa taimet siemenistä . Lisävalon tarve on hyvä huomioida etenkin näissä aikaisissa kylvöissä, ettei taimista tule hentoja ja honteloita. Yhä useampi päätyykin valmiisiin lokerikko taimiin, jotka ovat saaneet kasvaa puutarhalla hyvissä olosuhteissa ja pärjäävät sitten kotioloissa mainiosti istutettuina.

Perliitin ja vermikuliitin erot ja käyttötarkoitukset

Perliiti

 • Valkoista kevyttä murua, joka on valmistettu tuliperäisestä kivestä kuumentamalla.
 • Käytetään lähinnä keventämään ja tuomaan pitkäkestoista ilmavuutta kasvualustaan – myös vesiviljelijät käyttävät tätä.
 • Ei ime vettä ja siksi säilyttää mullan ilmavuuden hyvin ja pitkään.
 • Lisätään yleensä n. 10-20 % mullan määrästä.
 • Ei irtoa mitään, eli on täysin neutraali ja vaaraton.
 • Valkoiset ”pallukat” ruukkujen mullassa saattaa pelästyttää asiaa tuntemattoman luulemaan niitä styrokseksi, lannoitteeksi, etananmuniksi jne.

Perliitistä voit lukea lisää, tai tilata sitä itsellesi hintaan 3,50 € / 0,5 l pss täältä.

Vermikuliitti

 • Vaalean kellertävää ja kimaltavaa, vähän kuin kissankultaa.
 • Tärkein tehtävä on pidättää mullan vedenpitävyyttä ja samalla ilmavuutta.
 • Erittäin hyvä pistokkaiden juurruttamisen yhteydessä sekä tasaisesta kosteudesta pitäville kasveille multaan sekoitettuna.
 • Lisätään yleensä n. 1 dl / 1 l multaa tasaisesti sekoitettuna.
 • Käytettään usein myös siemenkylvöjen pinnalla tasaamaan kosteutta ja ehkäisemään kuivumista etenkin siemenillä, jotka itävät valossa (=kylvetään pintaan). Vermikuliitti läpäisee valoa, mutta pitää pinnan kosteana.
 • Parantaa paljon siemenkylvöjen tasaista itävyyttä ja helpottaa hoitoa. 

Vermikuliittista voit lukea lisää,tai tilata sitä itsellesi hintaan 7,50 €/ 3 l pss täältä.

Muita esikasvattajille tarpeellisia tuotteita

Muita esikasvattajille ja viherpeukaloille tarpeellisia tuotteita olen koonnut tänne.

Tuolta löydät niin kasvatusnapit, kastelukiteet, lannoitekävyt, juurtumisrouheet, taimiruukut (myös värikkäät, eihän niiden tarvi aina mustia olla?), kookosmullat, minikasvihuoneet, kylvöalustat, sumupullot yms. Kaikkia samoja tuotteita mitä itsekin käytän, osa vain pakattuina pienempiin eriin.

Faktaa harsosääskistä – keinot torjuntaan

Harsosääskistä on puhuttu parina viime vuonna paljon ja aiheestakin. Se ei ole mikään kiva kaveri, ei etenkään kylvöjen ja taimikasvatuksen aikaa. Syy keskusteluille on virinnyt varmasti sen takia, että niiden munia tavattiin poikkeuksellisen paljon harrastajakäyttöön tarkoitetuista mullista parina viime vuonna. Minä en voi enkä haluakkaan ottaa kantaa siihen, että kenen/keiden valmistajien, koska minulla ei ole siitä varmaa tietoa ja huhuja en lähde kommentoimaan. Me käytämme ainoastaan ammattikäyttöön tehtyjä multaseoksia, nämä ovat aina tarkastettuja ja puhtaita. 

Mutta sitten tuohon itse harsosääskeen. Tärkeää on tunnistaa se oikein ettei sekoita sitä esim. tavallisiin kärpäsiin. Hyvää tunnistusapua löytyy täältä Leenan ja Heikin sivuilta.

Harsosääsken munat ja toukat viihtyvät parhaiten kosteassa mullassa, joten liika märkyys paitsi tapaa taimia, myös harsosääksien munat ja toukat viihtyvät siinä. Siksi taimikasvatuksessa on erittäin tärkeää varoa liikaa kastelua ja multia, jotka jäävät märiksi. Aikuiset harsosääsket munivat munat kosteaan mullanpintaan, josta toukat kuorituvat päivissä ja uusi sukupolvi kehittyy n. kuukaudessa. Aikuiset ei ole yleensä kasveille vaarallisia, mutta toki kertovat niitä olevan ja onhan ne aika ällöttäviä suoraan sanottuna. Toukat sen sijaan on se pahin asia, ne syövät taimien hiusjuuria sekä solukkoa ja tappavat taimia. 

Aikuisten harsosääskien tarkkailuun sekä torjuntaan helpoin keino on pitää kelta-ansoja kasvien lähellä, sillä sisätiloissa harsosääskiä voi esiintyä ympäri vuoden.

Torjunta ja ennaltaehkäisy

 • Mullanpinnan kuivahtaminen ja kasvijätteiden siivoaminen on hyvä keino heikentää toukkien ja munien elinmahdollisuuksia.
 • Aikuisten yksilöiden havainnointiin ja torjuntaan soveltuu parhaiten nämä kelta-ansat.
 • Aikuisia voi torjua myös pyreteenipohjaisilla torjunta-aineilla.
 • Toukkien biologinen torjunta on tehokasta. Siihen käytetään sukkulamatoja tai harsosääsken petopunkkeja. Näitä saat tilattua esim. Biotukselta
 • Myös kasvin istutus uuteen ja puhtaaseen multaan on huolellisesti tehtynä hyvin toimiva keino. Muista puhdistaa vahat mullat hyvin pois!

Ja sitten tämä perunakonsti, joka toimii paitsi torjunnassa, niin myös tarkkailussa:

 • Leikkaa noin 3 x 3 x 1 cm paksuisia paloja perunasta.
 • Työnnä viipaleet multaan.
 • Annan viipaleiden olla 2 vrk mullassa ja tarkista tilanne.
 • Tässä ajassa n. 50 % mullassa olevista toukista on siirtynyt perunaviipaleisiin, josta ne on helppo havaita ja hävittää.
 • Muitakin juureksia on kokeiltu, mutta peruna on ollut aivan ylivoimainen houkutin.

Inspiraatiokuvia parvekelaatikoista

Leena laitteli viestiä, että nyt kun taimiluetteloa selailee ja suunnittelee kevään istuksia, niin olisi kiva saada hiukan malleja erilaisista parvekelaatikkoistutuksista. Toivottavasti näistä oninspiraation lähteeksi ja sehän näissä kesäkukissa on parasta, että aikalailla oman mielen ja mielikuvituksen mukaan voi istutella. 

”BlackSun” -lajitelma

Tämä ”Black Sun” -yhdistelmä on ihan pakko esitellä, tämä onnistui viime kesänä niin hienosti!

Tässä on siis uusi tähtisilmä (”Purple Sun”) sekä koristebataatti (”Solar Tower Black”) yhdessä istutettuna. Tämä on paitsi sävyiltään onnistunut myös hauska, koska tähtisilmä on myös perhosten mieleen – eli ihania perhosleikkejä saa ihailla koko kesän! Erityisen hyvä tämä yhdistelmä on aurinkoisilla paikoilla – molemmat kasvit menestyvät hyvin jopa ihan paahteisillakin paikoilla, joko yhdessä tai erikseen. Näitä siis saat toki myös erikseenkin.

Tähän jos ihastuit, niin taimet pääset varaamaan jo nyt suoraan täältä

6 taimen pakkaus hintaan 15,95 €. Lajitelma sisältää 3 kpl ”Purple Sun” -tähtisilmiä ja 3 kpl ”Solar Tower Black” -koristebataatteja. 

Helmikuun ”helteisin” terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

esikasvattaa esikasvatus harsosääsket harsosääski Juha Toikka kevätkylvö kevätkylvöt Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta