MAINOS

Lämmin ja tunnelmallinen takkahuone

LämmitysSisustus

Oulussa asuvat eläkkeellä olevat isovanhemmat ideoivat lähellä asuville lapsenlapsilleen rauhallisen kokoontumispaikan pihapiirin uudisrakennukseen, jonka sydämenä toimii täysvarusteltu lämminhenkinen takkahuone.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Takkahuone tuli tarpeeseen. Kun kymmenkunta eri ikäistä lastenlasta asuu lähellä ja vierailee kavereineen usein isovanhempiensa luona, saivat isovanhemmat ajatuksen rakentaa heille kokonaan oman ihanan ajanviettopaikan. Lastenlapsille haluttiin tarjota yksityisyyttä sekä turvallinen ja rauhallinen paikka isovanhempien valvovien silmien alla. Myös lasten vanhempia helpottaa, kun hoitopaikka löytyy läheltä ja serkukset saavat leikkiä ja touhuta päivittäin yhdessä.

Takka punatiilimuureineen näyttää vanhemmalta kuin todellisuudessa onkaan. Onnistunut hämäys on tehty takkasydämen ympärille rakennetusta kuoresta, joka on päällystetty sisustuskiviverhoilulla.

Pihassa oli vanhastaan navettarakennus, joka haluttiin tähän projektiin käyttää. Kuntokartoituksessa kuitenkin selvisi, että se oli korjauskelvoton. Vanhan navetan tilalle rakennettiin kokonaan uusi rakennus, jonka tilat on tarkoitettu pelkästään ison perheen yhteisiä kokoontumisia ja harrastuksia varten. Uudisrakennukseen haettiin vanhan talon fiilistä, joka sopisi hyvin kartanomaiseen pihapiiriin. Rakennuksen sisustamiseen pyydettiin apuun perheen muitakin tiloja aiemmin sisustanut oululainen sisustussuunnittelija Kirsi Luttinen, Northern Bespoke Interiorsista.

– Takkahuoneen suunnittelu perheen toiveiden mukaan oli oikein mukava työ. Tunnen perhettä ja tiedän mistä he pitävät, Kirsi kertoo.

Perhe on matkustanut paljon Italiassa, jonka rustiikkista ja ajattoman tunnelmallista tyyliä toivottiin takkatilan sisustukseen. Kirsi Luttinen valitsi huoneen sävyiksi lämpimän tummanruskean ja kahvin eri sävyjä. Huoneen lähes koko sisustus on hankittu uutena pääosin paikallisista oululaisista sisustusliikkeistä. Rustiikkista tyyliä täydentävät punatiilipintainen suuri takka, leveä lankkuparketti, nahkaverhoillut kalusteet, jyhkeä arkku sohvapöytänä ja suurikokoinen metallinen kattokruunu.

– Valitsin ruskeiden kalusteiden ja tumman puun kanssa niitä tukevan neutraalin beesin, eli taupen sävyn seinään. Myös leveäsauvainen parketti tuo kivaa rustiikkista tunnelmaa, Kirsi sanoo.

Kaunis kattokruunu täydentää tyylin. Kookas ja koristeellinen kruunu vie ajatukset isäntäparin rakastamaan Italiaan. Jalkavalaisin on Vepsäläiseltä.

Maanläheisen värinen sohvakangas kestää hyvin aikaa. Raidat tuovat ripauksen raikkautta sisustukseen. Verhokangas löytyi oululaisen Decoran valikoimasta.

Tummat kattoparrut muistuttavat vanhasta navetasta ja sellaiset haluttiin ehdottomasti tilassa säilyttää. Alkuperäiset kattoparrut kuitenkin tuoksahtivat purettaessa navettarakennukselta, joten niitä ei uskallettu uuteen rakennukseen käyttää. Korvaavat tummasävyiset parrut löytyivät rautakaupan valikoimasta.

Takkahuoneen suuren sohvaryhmän ympärille mahtuu hyvin istumaan. Sohva on Vepsäläiseltä, ja sen runko on verhoiltu ruskealla kestävällä nahalla. Suuri arkkupöytä on perheen vanha kaluste. Aidonnäköiset puujäljitelmäkattoparrut löytyivät Bauhausin valikoimasta.

Huoneen sisustuksen ydin on suuri vanhan arkun ympärille rakentuva sohvaryhmä, joka muodostuu muhkeasta kulmasohvasta ja kahdesta nahkaverhoillusta nojatuolista. Kokonaisuus täydentyy lattialla olevalla pehmeällä taljalla.

Takkahuone toimii myös mukavana paikkana, jonne voi tulla aikuisporukallakin rauhallista iltaa istumaan. Huoneen yhteyteen on rakennettu täysin toimiva keittiö jääkaappeineen ja uuneineen, missä voi laittaa ruokaa pitkän kaavan mukaan, jos pelkkä takkamakkara saunan jälkeen ei innostakaan. Keittiön tummapuiset ovet ja rosterinen työtaso tukevat rouheaa sisustustyyliä.

Vaikka takkahuoneessa vilistää iltapäivisin joukko koululaisia, on myös isäntäparilla aikaa viettää siellä rauhallisia kahvihetkiä.

Takkahuone toimii paitsi rentojen illanviettojen pitopaikkana, myös kotiteatterina ja pelipaikkana. Huoneesta löytyvät niin televisio kuin stereot sekä pelikonsoli, joka on erityisesti lasten mieleen. Perhe on ollut isovanhempien positiivisesta ideasta lähtöisin olevaan takkahuoneeseen erittäin tyytyväisiä, sillä kaikki pääsevät siitä nauttimaan yhdessä monin tavoin.

Takan vastapäisellä seinällä on hyvin varusteltu keittiö, jossa pystyy kokkaamaan ruokaa vaikkapa illanistujaisiin. Keittiö on Topi-Keittiöiden mallistosta, jääkaappi on Smegin.

Teksti Maire Haarla, kuvat Heikki Rautio

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

piharakennus takka takkahuone takkasydän


Lisää samasta aiheesta