Lämmitä edullisemmin ilmalämpöpumpulla

Lämmitys
Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii erityisosaamista. Tilaa paikalle ammattilainen.

Lämpöpumppujen suosio on kasvanut viime vuosina jatkuvasti. Investointi on kannattava, lämmityskuluissa säästää ja lämpöpumppu nostaa talon arvoa. Näin päätteli myös espoolainen perhe, joka asennutti ilmalämpöpumpun 100 m2:seen paritaloonsa. Yksikerroksinen puurunkoinen tiiliverhoiltu paritalo on rakennettu vuonna 1982, ja lämmitysmuotona on suora sähkölämmitys lämpöpatterein. Ilmalämpöpumppu tilattiin ystävän suosituksesta asennuksineen Lämmin Talo Oy:stä.

Sisäyksiköstä tehtiin läpivedot tuulikaapin ja ulkovaroston läpi ulos.

Ammattilainen asentamaan

Lämpöpumppu sisältää kylmäainetta, jota lain mukaan saa käsitellä vain kylmälaiteasentaja. Asennuksessa joudutaan kajoamaan talon rakenteisiin ja sähkölaitteisiin, joten kylmätekniikan lisäksi on ymmärrettävä myös rakennus­ ja sähkötekniikkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Tilasin asentajan kotikäynnille, sillä halusin keskustella laitevalinnasta, laitteen hyödyistä ja kustannuksista. Laitetarjontaa on paljon, ja halusin varmistaa, että meille tulee juuri meidän tarpeisiin sopiva laite. Juha Peltonen Lämmin Talo Oy:stä suositteli laskelmien perusteella meille Hitachi Summittia, perheen isä kertoo.

Kylmälaiteasentaja Juha Peltonen testaa ja säätää ilmalämpöpumppua.

Oikea paikka ilmalämpöpumpulle

Sisäyksikkö kannattaa asentaa avoimeen paikkaan, josta se pääsee puhaltamaan paljon ilmaa laajalle alueelle. Yleensä se päätyy olohuoneeseen tai keittiöön.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Me asennutimme sisäyksikön tuulikaapin oven päälle. Se oli meille sekä rakenteellisesti että ulkonäöllisesti paras paikka. Ulkoyksikkö asennettiin talon seinustalle, josta tehtiin läpivedot ulkovaraston ja tuulikaapin läpi eteiseen. Asennus kesti vajaan päivän, ja lopuksi asentaja myös siivosi jälkensä, perheen isä kertoo.

Sähkölasku pienentyi

Juha Peltonen antoi huolellisen ja perusteellisen käyttökoulutuksen sekä sääti talon sähköpatterit uudelleen maksimaalisen energiasäästön takaamiseksi.

– Parin kuukauden käyttökokemuksen jälkeen täytyy sanoa, että olemme äärimmäisen tyytyväisiä. Sisäilma tuntuu paremmalta, ja lämpö on tasaisen miellyttävää. Odotamme kesää, jotta pääsemme testaamaan myös jäähdytystä. Ja mikä parasta, sähkölasku on pienentynyt, perheen isä kertoo.

Hyvä tietää

  • Hitachi Summitin hinta asennuksi­neen alkaen 1 695 euroa.
  • Asennustyöstä saa kotitalous­ vähennyksen.
  • Taloyhtiössä tarvitset asennukseen yhtiön hallituksen luvan.
  • Pumpulla kannattaa lämmittää kovallakin pakkasella.
  • Jäähdytä kesällä maltillisesti ja vain tarpeen mukaan.
  • Imuroi sisäyksikkö säännöllisesti noin 2 viikon välein.
  • Tarkista, ettei ulkoyksikkö ole lumen tai jään peitossa.

Lisätietoja:

www.lammintalo.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.parhaatlampopumput.fi