Koska uusiutuvan aurinkoenergian käytön lisääminen olisi järkevää, Motiva on laatinut yhdessä Aurinkoteknillisen yhdistyksen asiantuntijoiden kanssa aurinkojärjestelmän hankintaa helpottavan yleistajuisen oppaan. Ympäristöministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat tukeneet oppaan tekoa.

Opas on osa Motivan Lämmitysjärjestelmät-opassarjaa ja ladattavissa myös Motivan www-sivuilta.

Aurinkolämpökeräimet ja -sähköpaneelit

Auringon lämpöä on osattu hyödyntää kauan passiivisesti esimerkiksi suuntaamalla julkisivut ja ikkuna etelään. Aktiivista auringonlämmön talteenottoa varten tarvitaan aurinkolämpökeräimiä, joiden vastaanottama lämpö voidaan käyttää joko lämmitykseen tai käyttöveden lämmittämiseen.

Aurinkolämpö on toimiva lisälämmönlähde useimpien päälämmönlähteiden rinnalla.

Auringonvalosta voidaan myös tuottaa sähköä aurinkosähköpaneeleiden avulla. Paneeleiden sisällä on puolijohdekennoja, joissa valosähköinen ilmiö aiheuttaa sisäisen sähkökentän. Syntynyt sähkövirta voidaan joko varastoida akkuun tai käyttää suoraan sähkölaitteissa.

Huolellinen suunnittelu auttaa saamaan auringosta enemmän tehoa irti

Aurinkojärjestelmän mitoittaminen ja suuntaaminen oikein vaatii asiantuntemusta, joten järjestelmän hankkimista suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä ammattitaitoiseen suunnittelijaan. Jotta hankinta edistyisi oikeassa järjestyksessä, on Motivan Auringosta valoa ja sähköä -oppaassa seikkaperäinen hankintaohjeisto sekä aurinkolämpöjärjestelmän että aurinkosähköjärjestelmän hankkijalle.

Aurinkotekniikka luontevana osana rakentamista

Aurinkojärjestelmä voidaan sijoittaa niin vanhaan kuin uuteenkin rakennukseen. Uudisrakennuksen kattojen ja muiden rakenteiden suuntaaminen auringon suhteen edullisimmalla tavalla edesauttaa aurinkoenergian hyödyntämistä.

Uuteen rakennukseen suunnittelun yhteydessä sisällytetty aurinkojärjestelmä voi olla jopa osana pintamateriaaleja. Sekä aurinkolämpökeräimet että aurinkosähköpaneelit voivat olla sopusuhtainen ja luonnollinen osa talokokonaisuutta. Muuta rakennuksen pintamateriaalia säästyy, kun sen tilalla on aurinkolaitteistoa.

 

Oppaat on ladattavissa www.motiva.fi/julkaisut-sivulta