MAINOS

Aurinkopaneelista sähköä ja lämpöä mökille?

Lämmitys

Virtaa tarvitaan, jotta televisio ja valaistus saadaan toimimaan mökillä. Aurinkosähköstä on apua, kun paikallisen energiayhtiön linjat eivät yllä omalle tontille ja sähköä ei näin saa?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Sähköä saa mökille tuulen ja auringon energiasta tai polttomoottorikäyttöistä aggregaattia hyväksi käyttäen. Aurinkoenergia riittää usein yksinään kattamaan mökin talousenergian tarpeen, kunhan laitteisto mitoitetaan sopivaksi. Aggregaatit ja pienet tuulivoimalat toimivat useimmiten täydentävinä tai varaenergialähteinä.

Kaukomarkkinat Oy:n kehityspäällikön Kimmo Toivosen mukaan aurinko paistaa Suomessa vuosittain noin 1 650 tuntia. Tämä ilmainen ja saastuttamaton energia kannattaa ehdottomasti ottaa talteen. Talvella aurinkoenergian saatavuus on vähäistä, mutta keväästä syksyyn energiaa saadaan hyvin.

-Aurinkopaneeli kannattaa sijoittaa etelän suuntaan ja jyrkkään kulmaan, sillä aurinko paistaa Suomessa melko matalalta, Toivonen ohjeistaa.

Tarve ratkaisee pakettivalinnan

Aurinkopaneelijärjestelmä koostuu aurinkopaneelista, akusta, säätimestä ja asennustarvikkeista, kuten johdoista sekä pistokkeista. Monet yritykset, esimerkiksi SW-Energia ja Sunwind ovat koonneet valmiita paketteja helpottaakseen asiakkaan ostoprosessia. Peruspakettien hinnat liikkuvat vajaasta tuhannesta eurosta noin 2 500 euroon. Tarjolla on myös paketteja, jotka sisältävät esimerkiksi television tai jääkaapin.

-Meillä kesän ehdoton hitti on voimalapaketti, johon kuuluu jääkaappi. Kokonaisuuden hinta on 2 990 euroa, SW-Energian Jari Holmberg kertoo.

Mikäli sähkön käyttö mökillä on runsasta tai mökillä käydään ympäri vuoden, kevyempien pakettien kapasiteetti ei välttämättä riitä. Monet sähkölaitteet myös edellyttävät aurinkopaneelijärjestelmän tuottaman 12 tai 24 V:n tasajännitteen muuttamista 230 V:n vaihtojännitteeksi. Tämä onnistuu vaihtovirtamuuntimella eli invertterillä, joka yleensä kuuluu suurempiin voimalapaketteihin.

Isommat voimalat voidaan useimmiten liittää polttomoottorikäyttöiseen aggregaattiin, jolla voidaan tarvittaessa tuottaa lisäenergiaa. Joissakin paketeissa lisävirran antajana käytetään tuuligeneraattoria. Suurempien voimaloiden pakettihinnat lähtevät 5 000 eurosta.

Omalle mökilleen sopivaa pakettia hankkivan kannattaakin miettiä tarkkaan omia tarpeitaan. Järjestelmää voi toki tarvittaessa laajentaa, mutta helpomp aa on hankkia heti alkuun oikein mitoitettu paketti.

-Monesti asiakkaat hankkivat suuremman paketin, kun kuulevat millaisia mahdollisuuksia ne tuovat mökin sähköistykseen. Suuremmilla omavoimalapaketeilla voidaan tuottaa sähköä kaikille muille paitsi vastuksellisille laitteille. Liesi ja lämminvesivaraaja toimivat parhaiten kaasulla ja kiuas lämpiää puilla, Holmberg sanoo.

 

Ampair Pacific tuuligeneraattori on herkkä kevyillä tuulilla, mutta kestää kovatkin tuulet. Hiljainen ääni. Latauksen minimi tuulen nopeus noin 3 m/s. Tyypillinen teho 100 W 10 m/s tuulella. Jännite 12V tai 24V. Roottorin halkaisija 915 mm, paino 18 kg. Tuuligeneraattori säätimellä 1 395 €. www.sunwind.fi

Voimaa reservissä

Tuuligeneraattori toimii tavallisesti aurinkopaneelijärjestelmän lisävoimanlähteenä, mutta tuulisilla rannikkoalueilla tai tunturissa tuuli voi toimia ainoana energialähteenä. Tuuligeneraattori kannattaa sijoittaa mahdollisimman avoimelle paikalle korkeaan mastoon. Useimmiten paras ilmansuunta on lounas. Pienen tuulivoimageneraattorin saa noin 800–2 000 eurolla.

Tuulivoiman lisäksi vara- tai lisävoimaa voidaan tuottaa diesel- tai bensiinikäyttöisillä, kiinteästi asennettavilla tai siirrettävillä aggregaateilla. Niiden avulla sähköakut saa ladattua nopeasti. Osa aggregaattimalleista käynnistyy automaattisesti, kun akun lataus on liian pieni. Aggregaattien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen euroon.

Kauppahuone Harjun myyntipäällikön Janne Moision mukaan mökeille ostetaan paljon kevyitä ja helposti siirrettäviä aggregaattimalleja. Niillä pystytään tuottamaan riittävästi sähköenergiaa, jos sähkölaitteita ei ole paljon käytössä. Aggregaatteja on saatavissa myös invertteriteknologialla, joka mahdollistaa muun muassa nykyaikaisten viihde-elektroniikkalaitteiden käytön.

FistGear -invertteriaggregaatti tuottaa 230 V:n nimellisjännitteen. 6,5-hevosvoimaisen, bensiinitoimisen nelitahtimoottorin maksimiteho on 3,0 kW:n ja jatkuva teho 2,8 kW:n. 549 €, www.harju.fi

Bensiinitoiminen Ultimate Power 7500 -aggregaatti täyttää koko talon tilapäisen sähköntarpeen. Se tuottaa riittävästi sähköä esimerkiksi valaistuksen, ilmalämpöpumpun, vesipumpun ja kylmälaitteiden tarpeisiin. 6,5 kW, nelitahtimoottori, ulostulot: 2 x 230 V/50Hz ja myös 1 x 12 V, käyttöaika maksimikuormalla 8 h. Lisävarusteena verkonvaihtokytkin, 598 €, www.ultimatemarket.com

Lähteet:

Kaukomarkkinat Oy, Kimmo Toivonen

Kauppahuone Harju Oy, Janne Moisio

Sunwind Oy SW-Energia Oy, Jari Holmberg

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkoenergia aurinkokennot aurinkopaneeli aurinkosähkö sähkö sähköasennus sähköenergia sähkölaitteet