ANNA-MARIA WASENIUS
Aurinkopaneelin nimellisteho, esimerkiksi 100 W, on huipputeho, joka saadaan paneelista, kun aurinko paistaa siihen keskipäivällä kohtisuoraan – ei siis aamusta iltaan ja pilvisinä päivinä rajoituksin. Aurinkojärjestelmät tuottavat kesällä energiaa koostaan riippuen keskimäärin 10–200 W, eli keskimäärin noin 15 % niiden nimellistehosta. Vuositasolla 100 watin aurinkopaneeli tuottaa Etelä-Suomessa 80 kWh.
Tuulijärjestelmillä saadaan aikaan keskimäärin 70–800 W energiaa. Tehokkuuden määrittävät maston korkeus, myllyn koko ja tekniikka, mutta ennen kaikkea asennuspaikan tuuliolot. Energiatuotannon arvioimiseksi on tiedettävä asennuspaikan keskituulennopeus. Kannattaa pyrkiä mahdollisimman korkeaan jännitteeseen, sillä 12 voltin järjestelmällä suuri osa energiasta muuttuu lämmöksi turbiinin ja akuston välisessä johdossa tai pelkkä johto tulee turbiinia kalliimmaksi.
Aurinko- ja tuulivoimaa suunnittelevan on hyvä mitoittaa järjestelmä hieman tarvettaan suuremmaksi, sähkölaitteilla on tapana lisääntyä. Ollaanko mökillä harvoin vai lähes jatkuvasti? Tämä on tärkeää etenkin akustoa ajatellen, sillä tuotettu energia säilötään niihin käyttöä varten.
Jos mökillä ollaan harvoin, voidaan panostaa suurempaan akustoon ja hankkia vähemmän aurinkopaneeleita, sillä akuilla on aikaa latautua. Jos taas mökkiä käytetään usein pitkiä aikoja kerrallaan, ei suurinkaan akusto ole riittävä sähkövarasto. Silloin kaivattu energiatuotanto järjestyy suurella määrällä aurinkopaneeleita, sopivan kokoisella tuulimyllyllä tai näillä yhdessä. Järjestelmään liitetty aggregaatti varmistaa sähkön riittävyyden silloin, kun kulutus on poikkeuksellisen suurta käymättä kuitenkaan muulloin.
Huomioi myös järjestelmän käyttöjännite. Pienimmät aurinkopaneelijärjestelmät tuottavat 12 voltin sähköä, mikä edellyttää esimerkiksi 12 voltin sähköllä toimivaa jääkaappia. Nämä erikoistuotteet ovat usein kalliimpia kuin tavalliset 230 voltin verkkovirralla toimivat laitteet. Hieman suuremmassa järjestelmässä 12, 24 tai 48 voltin sähkö voidaan invertterin tai invertterilaturin avulla muuntaa 230 voltin normaaliksi vaihtovirraksi, jolloin erikoislaitteita ei tarvita. Invertterilaturi huolehtii lisäksi akkujen automaattisesta täyteenlataamisesta ulkoisen sähköverkon tai aggregaatin avulla. Järjestelmän eri komponenttien eli tuulen, auringon ja akuston tulee toimia samalla käyttöjännitteellä.
Lähde Motiva
Lisätietoa sähkön kulutuksesta www.motiva.fi.