Talon aurinkokeräin ja aurinkoenergiajärjestelmän toiminta kannattaa tarkistaa kevätkautta varten

Lämmitys

Aurinko-(öljy)lämmitystalon aurinkolämpöjärjestelmän tilanne tarkistaa. Myös uuden järjestelmän asennusta suunnittelevien kannattaa toimia pian. Aurinkokausi on alkanut helmikuussa, ja eniten aurinkoenergiaa kevätkaudella saadaan huhti-toukokuussa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

-Katolla olevien aurinkokeräinten valmius kannattaa varmistaa, jotta aurinko pääsee paistamaan niihin esteettä, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Jos keräinten päälle on kasaantunut vain vähän lunta, se yleensä sulaa itsestään pois kevätauringon alkaessa lämmittää. Paksumpi lumikerros on hyvä harjata pois.

-Sade huuhtoo kyllä keräinten pinnat, mutta keräinten pesu mahdollisesta pinttyneestä liasta saattaa olla tarpeen, jotta ne pystyisivät ottamaan irti kaiken hyödyn jo kevätauringosta. Samalla tulee poistetuksi keräimistä mahdolliset roskat, toteaa Otronen.

Järjestelmäkohtaiset esisäätöarvot ja säätölaitteiden toiminta-arvot on valittu aina rakennuskohtaisesti. Kun nämä ovat kohdallaan, on järjestelmän toiminta automaattista. Ainoat vuosittaiset huoltotoimenpiteet aurinkolämpö-järjestelmässä liittyvät siirtonesteen pakkasenkestävyyden ja keräinpiirin paineen tarkistamiseen.

Kevät jo hyvää aurinkokautta

Aurinkolämpöjärjestelmän asennusta suunnittelevien kannattaa toimia ajoissa, jotta paras aurinkokausi saadaan parhaiten hyödynnettyä. Auringon säteily vaakatasolle on huipussaan kevät- ja kesäkuukausina. Maalis-toukokuussa saadaan aurinkolämpöä 75 prosenttia siitä määrästä, mitä sitä saadaan kolmena kesäkuukautena.

Otronen painottaa, että uudisasennuksissa urakoitsijan tulee suorittaa laitteiston käyttöönotto ja opastaa kiinteistön omistajaa laitteiston käytössä. Järjestelmän mukana käyttäjän pitää aina saada myös luovutuskansio, jossa on paljon tärkeää tietoa.

Kansiossa on käyttö- ja huolto-ohjeet. Se kannattaa pitää tallessa myös siksi, että siitä löytyvät järjestelmän alkuperäiset esisäätöarvot. Apua säätöasioissa kannattaa ensisijaisesti hakea järjestelmän suunnittelijalta tai sen asentaneelta asennusliikkeeltä, koska nämä tuntevat rakennuksen erityispiirteet.

Lahde: Öljyalan palvelukeskus

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aurinkoenergia aurinkokennot aurinkolämpö aurinkopaneeli


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: