Murat Yadigarin talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, joka toimii saksalaisen Viessmannin järjestelmällä. 300 litran vesivaraajassa on kierukka sekä aurinkoenergialle että öljykattilaa varten. Taloa on lämmitetty ensimmäiset vuodet pelkällä öljyllä, mutta tarkoitus on lähitulevaisuudessa kytkeä järjestelmään alusta saakka suunnitelmissa olleet kaksi 2,5 neliön Vitosol 100-F -tasokeräintä.

Öljynkulutus on nyt ollut keskimäärin 3 000 litraa vuodessa. Aurinkokeräimien myötä kulutuksen on arvioitu vähenevän vähintään 500 litraa.

− Tarkoitus on, että kolmen hengen talouden käyttövesi tuotetaan jatkossa aurinkoenergialla maaliskuulta marraskuulle, Murat Yarigar kertoo.

Viessmannin öljykattila Vitorond 200 on ns. vaihtuvalämpöinen kattila, joka reagoi ulkolämpötilaan. Jos aurinko ei kykene lämmittämään varaajaa, kattila vaihtaa automaattisesti lämmönlähteeksi öljyn. Kustannuksia järjestelmälle tulee asennuksineen keskimäärin 4 000 euroa.

Aurinkojärjestelmän nettoteho on keskimäärin 600 wattia neliötä kohden, jolloin keräimestä saadaan 3 kW lämmitystehoa. Jukka Väätänen Viessmannilta kertoo, että käytännössä keskikesällä saattaa olla jopa aurinkoenergian ylituotantoa.

Aurinkopaneeleiden määrä suhteutetaan varaajan kokoon

− Aurinkojärjestelmää hankkiessa tärkeintä on mitoittaa keräimien määrä ja koko suhteessa perheen vedenkulutukseen. Jos perheessä on kolme pitkätukkaista teinityttöä, myös vedenkulutus on suuri, Väätänen opastaa.

Vastaavasti liian isoa järjestelmää talonsa katolle ei kannata ottaa, eli jos arpoo kahden ja kolmen paneelin välillä, kannattaa ottaa kaksi.

300 litran varaaja on noin jääkaappipakastimen kokoinen, ja sille riittää kaksi tasokeräintä. 400 litran varaaja toimii kolmella, ja 500 litran neljällä paneelilla.

Asennus on parin päivän homma. Aikaa vievin vaihe on putkistojen läpivienti katolta lämmönjakohuoneeseen.

− Varaus aurinkoenergialle kannattaa tehdä jo rakennusvaiheessa tulevaisuutta varten, Väätänen kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa kahden 20 millin putken ja sähköjohdon vetämistä vesikaton harjan alta pannuhuoneeseen. Etenkin lattialämmitystaloissa oikeiden väylien löytäminen putkille jälkikäteen on haastavampaa.

Aurinkopaneelien asennuksessa tarvitaan putkimiestä, pari apumiestä ja viimeisessä vaiheessa sähkömies, joka kytkee automatiikan toimintakuntoon.

− Kustannuksia voi säästää olemalla itse asennuksessa mukana, sillä kytkennät ovat yksinkertaisia kierreliitoksia. Asennussään on syytä olla tyyni. Tuuli nappaa kolmen neliön paneeleista helposti kiinni. Suojamuoveja ei saa poistaa paneeleista ennen kuin järjestelmä on valmis, sillä paneeli reagoi aurinkoon välittömästi.

Huolloksi riittää mittareiden säännöllinen tarkistus, että kaikki arvot ovat kohdallaan. Lisäksi paneeleiden pinta tulee pitää puhtaana, ja vaihtaa glykolineste 3−4 vuoden välein.

Lisätietoa: Viessmann Oy, www.viessmann.fi

Aurinkokeräimiä edustavat ja myyvät myös mm.

Callidus/De Dietrich,www.callidus.fi, 09 374 751
Fantasy Garden, www.fantasygarden.fi, 040 502 5984
Frisnet, www.frisnet.fi, 050 541 8738, 050 313 0982
IVT, www.ivt.fi, 010 480 8600
KCC Aurinkokeräin/Sanyo Shop, maahantuoja Ahlsell Oy. www.sanyoshop.fi
Kaukomarkkinat/KM Solar aurinkokeräimet, www.kaukomarkkinat.fi, 09 5211
LVI Wihuri/Euronom, www.euronom.fi
Oilon, www.oilon.com, 03 857 61
Really Pronto, www.kylpyhuonemarket.fi
SolarVenti, www.solarventi.fi
Sunwind, www.sunwind.fi, 02 236 1515