5 pientä tekoa, joilla säästät sähköä

Lämmitys

Talven lähestyessä energian säästäminen alkaa kiinnostaa, ja moni miettii lämmitysjärjestelmän uudistamista. Ennen suuria investointeja kannattaa tarkastella omaa toimintaa energian käytön kannalta.

Energia on kallista, olipa se missä muodossa tahansa. Usein miellämme pientalossa energiaksi vain lämmityksen, mutta energiaa vievät myös kaikki sähkölaitteet sekä lämmin käyttövesi. Kun turha energiankulutus pannaan kuriin kaikkialla, säästyy selvää rahaa. Tärkein tekijä energiansäästössä on ihminen. Jokainen voi vähentää energiankulutusta omilla valinnoillaan.

1. Muista virtakytkin

Helpoin tapa vähentää sähkönkulutusta on katkaista valaisimista ja muista laitteista virta aina kun se vain on mahdollista. Tyhjässä huoneessa ei tarvita valoja. Eteistiloihin ja ulkovalaistukseen voi laittaa liiketunnistimet, jolloin valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti.

Tyhjässä huoneessa möykkäävä televisio vie sähköä aivan turhaan. Koska televisio vie virtaa myös valmiustilassa, virta kannattaa katkaista kokonaan. Kaikissa laitteissa ei nykyisin ole virtakatkaisinta. Silloin voi kytkeä virtajohdon kytkimellä varustettuun jatkojohtoon. Myös tietokoneista ja niiden oheislaitteista voi katkaista virran kokonaan, kun niitä ei vähään aikaa käytetä. Jotkin tulostimet ovat aina valmiustilassa. Silloin auttaa vain virtajohdon irrottaminen pistorasiasta.

Lisää vinkkejä seuraavalla sivulla!

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

2. Pue lämmintä päälle

Asunnon lämmitys kuluttaa paljon energiaa, oli lämmitysmuoto mikä tahansa. Asunnon lämpötilan alentaminen säästää energiaa ja Motivan mukaan ihminen tottuu yhden asteen lämpötilan alentamiseen noin viikossa.

Jos huone tuntuu viileältä, laitetaan hiukan lisää vaatetta ylle – villatakki ja villasukat eivät vie energiaa ja televisiota katsellessa lämmin huopa vain parantaa tunnelmaa.

Asunnon lämpötilaa kannattaa seurata huonekohtaisesti. Makuuhuoneisiinsuositellaan pari astetta muita asuintiloja alempaa lämpötilaa. Autotallissa ja varastotiloissa riittää jopa alle 10 asteen lämpötila. Pidempiaikaisten poissaolojen ajaksi kannattaa laskea lämpötilaa muutama aste.

Auringon lämpöä voi hyödyntää talvisin ilman erikoislaitteitakin. Auringon annetaan paistaa sisään, mutta yöksi suljetaan verhot ja sälekaihtimet, koska nekin eristävät hiukan lasin läpi tulevaa kylmää.

Kovilla pakkasilla tuuletetaan järjestämällä kunnon ristiveto, mutta vain lyhyeksi aikaa. Silloin ilma vaihtuu, mutta huonetilat eivät ehdi jäähtyä.

Lisää vinkkejä seuraavalla sivulla!

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

3. Älä lotraa lämmintä vettä

Etenkin lämpimän veden käyttö on myös osa asunnon energiankulutusta. Älä valuta vettä tarpeettomasti ja käytä suihkua mieluummin kuin ammetta. Korjauta vuotava hana heti.

Säästäväinen pesee pyykkiä vain täysiä koneellisia ja käyttää koneen energiansäästöohjelmaa. Sama koskee astianpesukonetta ja kuivausrumpua. Pesukoneissa kannattaa, mikäli mahdollista, käyttää eko-ohjelmaa ja niin alhaista lämpötilaa kuin pyykki sallii. Linkoukseen säädetään maksimikierrokset. Pesukoneiden ja kuivausrummun nukkasihdit puhdistetaan säännöllisesti.

Vedenkeitin ja munankeitin vievät vähemmän energiaa kuin keittolevy.

Sähkökiuas on varsinainen energiasyöppö, joka kannattaa pitää päällä mahdollisimman lyhyen aikaa. Saunaan mennään heti, kun sauna on valmis ja katkaistaan kiukaasta virta heti saunomisen jälkeen. Huolehdi kuitenkin siitä, että sauna tuulettuu ja kuivuu hyvin käytön jälkeen.

Hehkulamppu

Lisää vinkkejä seuraavalla sivulla!

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

4. Vaihda ekotuotteisiin

Jos paljon käytettävässä valaisimessa on hehkulamppu, se kannattaa vaihtaa energiansäästölamppuun. Tarjolla on pienloisteputkia, halogeeneja ja ledpolttimoita.

Kotitalouskoneita uusittaessa on syytä kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen. Induktioliesi on käytössä taloudellisempi kuin perinteinen liesi. Uusi astianpesukone kuluttaa vähemmän sekä sähköä että vettä kuin vanha. Myös kuivausrumpujen uusimmassa sukupolvessa sähköä kuluu vähemmän. Ulkona pyykki kuivuu ilmaiseksi!

Viihde-elektroniikka on melkoinen sähkönsyöjä. Nelihenkisellä perheellä voi olla neljä tietokonetta, neljä televisiota, neljä dvd-soitinta, useampia tulostimia jne. Sähkönsäästö laitteita uusimalla ei ole aina helppoa. Uusi televisiosukupolvi saattaa kuluttaa vähemmän virtaa kuin vanha, mutta päinvastaiseen suuntaan vaikuttaa esimerkiksi vaihto 32-tuumaisesta 55-tuumaiseen. Vanha pöytäkone kannattaa vaihtaa vähemmän sähköä kuluttavaan ja muutenkin kätevämpään kannettavaan tietokoneeseen.

Nurmesta tehty talo

Lisää vinkkejä seuraavalla sivulla!

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

5. Tilkitse talvea varten

Talvella pientaloa on pakko lämmittää. Mitä parempi eristys, sitä vähemmän lämmitys kuluttaa energiaa. Asunnon eristyksen parantaminen on kuitenkin iso projekti, jossa on syytä käyttää ammattilaisten apua.

Itsekin voi tehdä yhtä ja toista. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiiviys kannattaa tarkastaa ja uusia tiivisteet tarvittaessa. Etenkin ovien tiivisteet ovat lujilla, ja tiivisteen vauriokohdasta pääsee sisään todella kylmää ilmaa.

Liikaa ei saa tiivistää. Erityisen tarkkana pitää olla, jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto. Silloin pitää huolehtia siitä, että korvausilma pääsee vapaasti sisään. Se voidaan toteuttaa vaikka jättämällä ikkunan yläreunassa osa tiivistämättä.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

energia energiansäästö eristys lämmitys valaistus


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: