MAINOS

Energiapihit kuluttajat toivovat lauhaa ja lumista loppuvuotta

Lämmitys

Valaistus ja lämmitys ovat nyt kovia sanoja sekä kodin että Vuoden energiaperhe –kilpailijoiden energiansäästössä. Sää vaikuttaa paljon loppuvuoden energiankulutukseen: vähiten sähköä tarvitaan, jos loppuvuosi on lauha ja luminen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vattenfallin järjestämän Vuoden energiaperhe –kilpailijat olivat kuun alkuun mennessä säästäneet sähköä yhteensä noin 7620 kWh eli saman verran, mitä kuluu vuoden aikana hyvin varustellussa omakotitalossa, joka lämpiää muulla kuin sähköllä. Keittiömestari Maija Silvennoinen johtaa edelleen 28,1 prosentin säästöllä ja urheiluvaikuttaja Toni Nieminen on kakkosena 26,4 prosentin säästöllä. Artisti Laura Voutilainen on aloittanut huiman loppukirin, säästöä on syntynyt nyt 6,7 prosenttia.

– Laurankin tilanne lähti nyt onneksi menemään hyvään suuntaan, kun maalämpöpumpun ongelmat saatiin korjattua, toteaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Alkusyksyn aikana kilpailijat ovat muun muassa lisänneet puiden polttamista ja tarkkailleet sekä sisä- että ulkovalaistusta aikaisempaa tarkemmin. Lämmitys ja valaistus ovatkin juuri ne asiat, jotka syksyn tullen eniten nostavat energiankulutusta.

– Siihen, millaiseksi kulutus muodostuu syksyn aikana, vaikuttaa eniten sää. Lauhalla ilmalla lämmitys ei nosta kulutusta vielä merkittävästi, mutta paukkupakkasilla ja tuulisella säällä kulutus kasvaa. Valaistuksen tarve puolestaan voi vähentyä, jos saamme lunta tuomaan valoisuutta ja heijastamaan valoa.

Lämmitys päälle kotona ja autossa

Valaistukseen ja lämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota ilman energiansäästökilpailuakin, jotta syksyn pimeinä iltoina ei tule hassattua energiaa turhaan. Esimerkiksi ovien ja ikkunoiden tiivisteet on hyvä tarkistaa ennen sään kylmenemistä, ettei lämpö karkaa harakoille.

– Ulkovalaistusta kannattaa ohjata esimerkiksi ajastimella tai liiketunnistimella, etteivät valot pala turhaan tyhjällä pihalla. Myös sisävalaistuksen suhteen voi tehdä paljon: kannattaa vaihtaa hehkulamppujen tilalle led- tai energiansäästölamput, ja napsauttaa turhat valot pois päältä, Laakkonen neuvoo.

Syksyn tullen aletaan myös viritellä auton lämmitystä kylmiä aamuja varten. Ainakin lohkolämmitin on hyvä ottaa käyttöön, kun lämpötila ulkona laskee viiteen plusasteeseen.

– Puolen tunnin lämmitys riittää hyvin. Viimeistään nyt kannattaa hankkia ajastin, jolla lämmitysaikaa ohjataan.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia energiakustannukset energian säästö energiankulutus energiansäästö energiansäästölamppu sähkö sähköenergia