Voittajan valitseminen oli raadille vaativa tehtävä, koska kaikki kolme kisaan osallistunutta perhettä saavuttivat moninkertaisesti heille asetetun viiden prosentin säästötavoitteen ja onnistuivat pienentämään energiankulutustaan keskimäärin 20 prosenttia. Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -tittelistä kisasivat Reimanin perhe Akaasta, Horilan perhe Hämeenlinnasta sekä Mari Rintala Nokialta.

Kilpailun tarkoituksena oli näyttää, miten sekä energiankulutusta että sähkölaskua saadaan pienennettyä ilman, että arki kärsii.

– Jo ennestään energiatehokkaasti eläneiden kilpailijoiden koteihin asennettiin kulutusmittarit, joilla kulutusta voitiin seurata reaaliaikaisesti kisan nettisivuilla. Kisasivuilla oli vuoden mittaan paljon kävijöitä, ja kilpailijoihin on ollut helppo samaistua. Uskon ja toivon, että joku muukin on saanut tästä kipinän tarkastella omaa energiankäyttöään, sanoo kilpailijoita vuoden mittaan opastanut energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Kisan voittaneen nelihenkisen Horilan perheen epävirallisena tavoitteena oli, että energiansäästöstä tulisi pysyvä elämäntapa. Raatia miellytti erityisesti se, että säästö koottiin pienistä puroista. Perhe jakoi myös aktiivisesti kokemuksiaan blogissaan.

Kaukolämmitteisessä omakotitalossa asuvat Horilat säästivät energiaa muun muassa säätämällä ilmanvaihtokojeen tehoa ja sisääntuloilman lämpötilaa matalammaksi. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva Reimanin perhe puolestaan pienensi kulutustaan esimerkiksi ottamalla takan avuksi kodin lämmittämisessä. Kerrostaloasukas Mari Rintala totutteli vuoden aikana saunomaan vähemmän sekä sammuttamaan viihdelaitteet, kun ei käyttänyt niitä.

– Prosentit eivät kuitenkaan kerro kaikkea, sillä kilpailijat säästivät samalla rahaa 40 eurosta jopa 400 euroon, Airi Laakkonen iloitsee.

Lisää tietoa kilpailusta: http://www.vattenfall.fi/energiaperhe