MAINOS

Työpaikan energiansäästön ABC

Lämmitys

Työpaikalla vietetään päivittäin noin kahdeksan tuntia, joten energiankäyttöön kannattaa kiinnittää huomiota sielläkin. Ongelmana energiatehokkuudessa on useimmiten se, että ei tiedetä, mitä pitäisi tai saisi tehdä. Työpaikan energiankäytön ABC tarjoaa tietoa ja vinkkejä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

A. Paljonko töissä kuluu sähköä?

Työpaikkojen energiankulutukselle on lähes mahdotonta antaa keskimääräistä arviota, sillä kulutuksen haarukka on valtava. Sähköä kuluu yhtä henkilöä kohden todennäköisesti vähemmän kuin kotona. Kulutus ei silti ole merkityksetöntä, sillä työpaikalla vietetään vähintään kahdeksan tuntia päivässä.

– Suomen toimistoissa on työasemien ja oheislaitteiden sähkönkulutuksessa saavutettavissa hurjia säästöjä yksinkertaisilla toimenpiteillä. Motivan mukaan säästöpotentiaalia on 600 gigawattituntia. Sillä määrällä sähköä lämmittäisi jopa 30 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa vuoden ajan, kertoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

B. Kuluttaako tyhjä toimisto energiaa?

Samoin kuin kotona, myös työpaikalla energiaa kuluu, vaikka rakennus olisi tyhjä. Sähköä tarvitaan muun muassa ilmastointiin ja valaistukseen. Yksi tyhjän toimiston isoimmista ongelmista onkin juuri valaistus.

– Usein kellolaite sammuttaa rakennuksesta valot vasta myöhään illalla, siihen asti valot palavat tyhjässä toimistossa. Esimerkiksi liiketunnistimella ohjattava valaistus on energiatehokas, sillä sen avulla ei valaista tyhjiä huoneita ja käytäviä.

C. Työpaikan suurimmat sähkösyöpöt

Toimistossa energiaa vievät eniten valaistus, tietotekniikka ja ilmastointi. Tekniikka on iso kuluttaja myös kotona, mutta työpaikalla tietokoneet, tulostimet, kopiokoneet ja muut vastaavat ovat yleensä koko päivän päällä ja kotilaitteita järeämpiä. Energiatehokkain tietokone on läppäri, jonka keskikulutus on noin 0,02 kWh tunnissa. Pöytäkone puolestaan kuluttaa 0,130–0,170 kWh tunnissa.

D. Mitä hyötyä energiansäästöstä on?

Rahallinen hyöty on yleensä yksi tärkeimmistä energiansäästösyistä. Työpaikalla tätä syytä ei kuitenkaan tule ajateltua, sillä sähkölaskun maksaa joku muu.

– Kiinteistöstä työnantajalle aiheutuvat kulut voivat vaikuttaa esimerkiksi palkankorotuksiin. Kun kulut pienenevät, korotuksiinkin ehkä suhtaudutaan myönteisemmin. Ja ympäristöönhän energiansäästö vaikuttaa joka tapauksessa, Laakkonen muistuttaa.

E. Mistä energiansäästössä kiikastaa?

”Ei kuulu mulle” –asenne, yhteisten sääntöjen puuttuminen ja tiedon puute ovat yleisiä syitä siihen, jos energiansäästön eteen ei tehdä työpaikalla juuri mitään.

– Työntekijät eivät ehkä tiedä, miten energiaa voisi säästää. Tai he arkailevat esimerkiksi laitteiden kytkemistä pois päältä, kun eivät tiedä, onko heillä siihen lupa, Laakkonen pohtii.

– Uskon kuitenkin, että jos energiaa käytetään järkevästi kotona, sama ajattelutapa siirtyy myös työpaikalla. Niinhän sitä sanotaan, että tottumus on toinen luonto.

F. Toimivimmat säästövinkit

Energian säästäminen työpaikalla ei vaadi erikoisia poppakonsteja. Tyhjissä huoneissa tai käytävillä palavat valot kannattaa sammuttaa ja tekniset laitteet napsauttaa pois päältä etenkin yön ajaksi. Kaikkea materiaalia ei tarvitse tulostaa, eikä lämmitystä ja ilmastointia kannata sekoittaa pitämällä ikkunoita turhaan auki.

– Työpaikalle olisi hyvä luoda myös yhteiset pelisäännöt siitä, miten energiansäästöön suhtaudutaan ja mitä sen eteen tehdään. Näin kaikki työntekijät tietävät, mitä heiltä odotetaan ja mitä he voivat tehdä, toteaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Energiansäästöviikkoa vietetään taas tänä vuonna viikolla 41 eli 10. – 16.10.

Lisätietoa: www.vattenfall.fi/energianeuvonta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia energian säästö energianeuvonta energiankulutus energiansäästö sähkö sähköenergia sähkönkulutus