CLAS VON BELL, MARTTI TALA
KUVAT VALMISTAJIEN
Toiset valmispiiput kootaan osista paikan päällä, osa tuodaan kohteeseen valmiina kokonaisuutena. Kummankin piipputyypin perusrakenne on samanlainen: ulkokuoren sisällä on eristetty savukanava. Ulkokuori on joko sellaisenaan valmis tai pintakäsittelyä vailla. Esimerkiksi teräspellillä pinnoitetun valmispiipun värin voi valita.
Piippua hankittaessa pitää ensiksi varmistua siitä, että se sopii yhteen aiotun tulisijan kanssa. Asiaa kannattaa selvittää tulisijatoimittajan kanssa.
Valmispiipun avulla tulisijan voi sijoittaa myös vanhaan asuntoon.
Valmispiipun avulla tulisijan voi sijoittaa myös vanhaan asuntoon. Lisätietoja www.schiedel.fi
Asennus on mahdollista myös melkein kokonaan talon ulkopuolelle.
Asennus on mahdollista myös melkein kokonaan talon ulkopuolelle. Lisätietoja www.pate-piiput.fi
Valmispiippu voi olla koottava harkkopiippu tai teräspellistä valmistettu piippu. Piipun pitää täyttää sille asetetut vaatimukset. Ne voivat nykyään olla CE-merkittyjä, mutta tämä merkintä ei takaa vielä, että piippu sopii jokaiseen tulisijaan. CE-merkinnästä selviää, millaiseen tulisijaan ja käyttöön piippu on valmistettu. Esimerkiksi kaikkia metallihormeja ei ole suunniteltu jatkuvaan käyttöön, vaan esimerkiksi kesämökille.
Hormien ja tulisijojen turvallisuuteen vaikuttavat kaksi erittäin tärkeää ominaisuutta: tiiviys ja nuohottavuus. Hormin on oltava ehdottoman savutiivis, jotta haitallisia kaasuja ei pääsisi asuintiloihin. Piipun on kestettävä nokipalon kuumuus, joka voi olla jopa 1 000 astetta. Aikoinaan piippu rakennettiin usein osaksi seinää. Nykyään piippua ei piilotella, vaan se voi olla jopa sisustuselementti. Osassa valmispiippuja tämä on otettu huomioon materiaaleissa ja väreissä. Esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä valmistettu piippu on modernin tyylikäs.
Valmispiiput ovat myös selvästi kevyempiä kuin perinteiset muuratut piiput, mikä helpottaa tulisijan sijoittamista huonetilaan.
Elementtipiipun asennuksen yhteydessä tehdään tarvittavat aukot.
Elementtipiipun asennuksen yhteydessä tehdään tarvittavat aukot. Lisätietoja www.schiedel.fi
Teräksinen valmispiippu voi olla myös sisustuselementti.
Teräksinen valmispiippu voi olla myös sisustuselementti. Lisätietoja www.eskon.fi
Asennus kannattaa jättää ammattilaiselle. Piipun valmistajalta tai myyjältä saa useimmiten hyviä neuvoja ja tietoa asentajista. Myös paikallinen nuohooja voi olla hyvä tiedonlähde.
Piippu kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle katon harjaa, jolloin lappeen yläpuolinen osa on mahdollisimman lyhyt. Lähellä harjaa myös piipun veto on paras mahdollinen. Mitä pidempi piippu, sitä parempi veto.
Ennen kuin alkaa edes miettiä piipun asennusta vanhaan taloon, pitää kääntyä kunnan rakennusvalvonnan puoleen. Sieltä saa selville, mitä vaatimuksia kunnan viranomaiset asettavat.
Suorat linkit jutussa esiintyvien yritysten yhteystietoihin: www.suomela.fi/piiput208