MAINOS

Tee itse piipunhattu omakotitalon kruunuksi

Lämmitys

Lukijan projekti - Omakotitalon rakentamisessa rakentaja pyrkii yleensä korkeaan laatuun ja tyylikkääseen ulkonäköön. Kun sopivaa piipunhattua ei löytynyt kaupasta, lukijamme rakensi sellaisen itse.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hatulla on monia tärkeitä kulttuuriarvoja ihmiselle. Vastaavasti rakennusarkkitehtuuri yrittää parhaansa täyttääkseen ihmisen ja ympäristön tarpeet. Omakotitalon rakentaminen on suuri ponnistus, jossa rakentaja pyrkii korkeaan laatuun ja tietysti myös tyylikkääseen ulkoasuun.

Mutta mitä on tarjolla piipunhatuiksi? Anteeksi vain, erilaisia pellistä tehtyjä karvalakkimalleja. Tyylikkäitä ei juuri ole silmiin sattunut, vaikka sillä silmällä on piipunhattujakin vuosia katsottu.

Näin valmistuivat omavalmisteiset piipunhattuni ”sarjatuotantona”

Ensin muurattiin piiput ja niihin perinteiset piipunhatut eli lenssit betonista. Sitten tehtiin pellitys ja alkoi piipunhattujen suunnittelu. Talossa on tyylikkäät suorat Turmalin-tiilet, jotka sopivat hyvin myös piipunhattujen (2) katoksi. Kattokaltevuudet ovat 30 astetta.


Piipunhatut eli lenssit on valettu.

Kahden tunnin suunnittelu tarvittiin teknisen toteutuksen pohdintaan.

Ratkaisu perustuu ns. telakan rakentamiseen, johon tiilet leikataan ja asetellaan nurinpäin. Telakan pohjaan on piirretty piipun ja lenssin mitat.  Räystäskorkeus on 15 cm ja päädyissä on 20 cm tilaa nuohousta varten. Räystäs ulottuu tuuman lenssistä ulos. Telakan ”veneen” kölin molemmin puolin teipattiin saumausnarut. Näin saatiin harjatiilien muotti.


Piipunhatut valmistetaan telakalla.

Kattokannattajien valumuotit syntyivät sadepäivinä 2×2 tuuman puutavarasta ja 12 mm havuvanerista. Ei ihan helppoa tottumattomalle. Valubetoni tehtiin vahvaksi 1:2 ja harjatiilien osalta värjättiin rautaoksidilla.  Katon sisälaipio – ”kurkihirsi” valettiin suoraan tiilien päälle noin 10 cm leveydeltä ja 5 cm paksuisena.

Raudoituksena on 8 mm harjateräs valuissa. Nurkkatolppien päissä raudat jätettiin ensin 5 cm näkyviin. Sapluunalla porattiin reiät lenssiin ja sitten olikin voimia vaativa piipunhattujen nosto. Piipunhattu painaa kymmeniä kiloja.

Kun oli saatu molemmat piipunhatut istumaan porattuihin reikiin, tarkistettiin miltä mittasuhteet näyttivät


Pieni ja iso piipunhattu.

Lyhyempää piipunhattua korotettiin 5 mm ja pidempää 20 mm laittamalla alumiiniputkesta sahatut ”sormukset” betonijalan alle. Harjateräkset katkaistiin niin, että ne ulottuivat  2 cm lenssiin. Ohutsaumauslaasti sopi hyvin juottamiseen. Tolpan ja lenssin väli täytettiin betonilla käsin muotoilemalla. Lopuksi maalattiin tiilen alapinnat ja ”laipio” mustalla spraymaalilla.

Ainakin talon omaväki Outi ja Teemu sekä piipunhatut askaroinut Timpurihessu ovat tyytyväisiä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

piippu piipunhattu savupiippu