MAINOS

Valmispiippu on vaihtoehto muuratulle piipulle

Lämmitys

Useimpiin pientaloihin tulee nykyään tulisija ja piippu. Perinteisesti piippu on muurattu tiilestä, mutta nykyään moni valitsee valmispiipun. Lue lisää valmispiipuista ja tutustu vaihtoehtoihin!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Muurattava piippu vaatii kunnon perustan, ja piipun muuraaminen kestää tovin. Nykyään valitaan useimmiten valmispiippu, jonka pysyttäminen on nopeampaa. Valmis piippu voi olla kiviainesta tai esimerkiksi hyvin eristetty teräsputki. Valmispiippuja on yksihormisia, mutta hormeja voi olla useampiakin.

Vanhaan taloon on paljon helpompi asentaa valmispiippu kuin muurata piippu paikan päällä. Lisäksi valmispiippu on kevyempi kuin muurattu piippu. Kevyttakan piipuksi valmispiippu sopii erinomaisesti. Nykyisiä valmispiippuja ei tarvitse piilottaa ja kiiltävä teräspiippu voi olla osa sisustusta. Teräspiippu on käyttövalmis heti asennuksen jälkeen. Tulisijan päälle asennettu valmispiippu ei vie lattiatilaa niin kuin harkko- tai tiilipiippu.

Itse piippu on vain osa kustannuksista


Teräspiipun saa myös helposti mutkalle. Tässä Eskonin ratkaisu.

Valmispiipun voi ostaa vaikkapa rautakaupasta. Ostohinta voi olla satoja euroja, mutta asennuksineen piippuprojektin laskun loppusumma on nelinumeroinen. Valmispiippua ostettaessa kannattaakin selvittää kaikki kulut, kuten katon läpiviennin vaatimat tarvikekustannukset.

Oli piippu mitä materiaalia tahansa (teräs, tiili, keraaminen), piipun soveltuvuus valittuun tulisijaan on varmistettava ennen hankintaa. Varminta on hankkia tulisijan valmistajan suosittelema piippu. Osa valmispiipuista kootaan osista paikan päällä, osa tuodaan paikalle valmiina kokonaisuutena. Kummankin piipputyypin perusrakenne on samanlainen: ulkokuoren sisällä on eristetty savukanava. Ulkokuori on joko sellaisenaan valmis tai vain pintakäsittelyä vailla. Teräspellillä pinnoitetun valmispiipun värin voi valita.

Valmispiipun oltava turvallinen


Kevyt teräspiippu Schiedel Permeter sopii moderniin rakentamiseen ja sisustamiseen. Kuvan Permeter-teräspiipun väri on harjattu RTS.

Piipun pitää täyttää sille asetetut vaatimukset. Hormien ja tulisijojen turvallisuuteen vaikuttaa kaksi tärkeää ominaisuutta: tiiviys ja helppo nuohottavuus. Hormin on oltava ehdottoman savutiivis, jotta haitallisia kaasuja ei pääsisi asuintiloihin. Piipun on kestettävä nokipalon kuumuus, joka voi olla jopa 1000 astetta.

Harvalla omakotitalorakentajalla tai remontoijalla on kokemusta valmispiipun asennuksesta. Siksi asennus kannattaa jättää ammattilaiselle. Piipun valmistajalta tai myyjältä saa hyviä neuvoja ja tietoa asentajista. Myös paikallinen nuohooja voi olla hyvä tiedonlähde.

Ennen kuin alkaa edes miettiä piipun asennusta vanhaan taloon, pitää kääntyä kunnan rakennusvalvonnan puoleen. Sieltä saa selville, mitä vaatimuksia kunnan viranomaiset asettavat.


Härmä Air on kehittänyt lämpöä talteen ottavan aktiivipiipun, jossa lämpöä kerätään joko ilmakiertoisesti huonetilaan ja paloilmaksi tulisijalle tai vesikiertoisesti esimerkiksi lattialämmitykseen ja suihkuveteen.


Härmä Air aktiivipiippu.

.
Piipussa on aina sisällä savukanava ja sen ympärillä eriste. Kuvassa Onpiipun rakenne.


Lisätietoja:

www.eskon.fi
www.schiedel.fi
www.onpiippu.fi
www.harvia.fi
www.harmaair.com
www.takkamaailma.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

teräspiippu valmispiippu valmispiipun asennus