Nelihenkisen vantaalaisperheen kaksikerroksinen puurakenteinen talo lämpeni maaliskuuhun asti osittain varaavan sähkölämmityksen sekä kahden takan avulla. Takkojen osuus talvikauden arkipäivien lisälämmöntuottajana oli turhan alhainen, sillä niiden hyödyntäminen jäi liian usein lähinnä viikonloppujen osalle. Sähkölaskua nosti myös alakerran yhteydessä sijaitsevan eristämättömällä ovella varustetun autotallin käyttö perheen nuorison harraste- ja oleskelutilana.

Sähkölasku haluttiin pienemmäksi, minkä lisäksi ratkaisun piti paitsi lämmittää, myös viilentää. Aurinkoisella paikalla sijaitsevan talon pitäminen viileänä auringonpaahteessa oli osoittautunut haasteelliseksi.

Perhe puntaroi erilaisia vaihtoehtoja ja jäljelle jäi lopulta ilmalämpöpumppu, vaikka maalämpöpumpuista oli tuttavapiirissä erittäin hyviä kokemuksia. Koska talossa ei yläkerran katto- ja alakerran lattialämmityksen tähden ollut autotallia lukuun ottamatta lainkaan pattereita, ei ajatus vesikiertopattereiden ilmestymisestä seinille kuitenkaan houkutellut.

Lisäksi lapset olivat jo teini-iässä, joten noin 300 neliön talo kävisi todennäköisesti muutamassa vuodessa turhan tilavaksi vain kahdelle hengelle. Näin ollen maalämpöpumpun investointikustannus tuntui turhan korkealta, ja valinta kallistui ilmalämpöpumppujen suuntaan.

 

Katso tästä ilmalämpöpumpun asennuskuvat >


Pohdinnan jälkeen
perhe päätyi IVT:n ilmalämpöpumppuihin, joita asennettiin taloon IVT:n valtuutetun asennusfirman Kessele Oy:n Ilkka Rättön suosituksesta kaksi kappaletta, yläkertaan ja autotalliin. Sen ovi päätettiin pikimmiten vaihtaa lämpöä eristäväksi, ettei pumppu hurise lämpöä harakoille.

Teknisten ominaisuuksien ja pakettiin kuuluvan asennuksen lisäksi valinnassa painoi viiden vuoden täystakuu. Lupaus korjata kaikki ongelmat paikan päällä tuntui turvalliselta, sillä vaivattomuus oli myös hankintakriteerilistalla.

Yläkertaan valittiin IVT:n tehokkain malli Nordic Inverter 12 JHR-N, joka löysi paikkansa alakertaan vievän portaikon päätyseinältä. Keskeiseltä paikalta lämpö ja haluttaessa myös viilennys leviävät koko yläkertaan. Tarvittaessa sisäyksikön voi suunnata puhaltamaan myös alakertaan. Toinen pumppu, Nordic Inverter FR-N, asennettiin autotalliin.

Kesselen Tomi Minkkinen antoi lopuksi käyttökoulutuksen energiansäästöjen optimoimiseksi. Pumppujen hinnaksi tuli yhteensä 4 395 euroa asennuksineen ja sähkötöineen.
– Sisäilma on selvästi raikkaampaa, ja lämpötila on kevään ja alkukesän pysynyt juuri sopivana, perheen äiti toteaa tyytyväisenä.