Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen SULPUn hallituksen puheenjohtajan, IVT:n toimitusjohtajan Jussi Hirvosen mukaan nyrkkisääntönä voidaan pitää, että suorasähkölämmitteisessä talossa sähkölaskua voidaan pienentää jopa kolmanneksella, kun otetaan huomioon taloussähkö ja käyttöveden lämmitys.

– Jos 100-150 neliömetrin suorasähkölämmitteisen talon sähkölasku on 1200-1800 euroa vuodessa, ilmalämpöpumpulla summasta voi säästää 400-600 euroa.

Säästölukemat riippuvat tietysti talosta. Avarat tilat ja hyvä lämmön jakaantuminen lisäävät säästöjä. Koneellinen ilmanvaihto edesauttaa lämmön jakaantumista. Mitä suurempi on lämmityssähkön osuus koko sähkölaskusta, sitä suurempi on säästö. Puulämmityksessä myös uunin lämpö leviää ja tasoittuu ilmalämpöpumpun ansiosta hyvin. Sähkö- ja puulämmitteinen talo on optimaalinen ilmalämpöpumpulle. Sen ansiosta myös lämpötilakerrostumat ja vetoisuus pienevät tai poistuvat. Isossa tai sokkeloisessa talossa taloudellisesti ja toiminnallisesti paras ratkaisu saadaan usein kahdella tavallisella ilmalämpöpumpulla. Silloin selvitään myös keväisestä tilanteesta, että yläkertaa pitää jäähdyttää ja alakertaa lämmittää, Hirvonen sanoo.

– Laitteiston käyttöikä on keskimäärin 15 vuotta, ja sen jälkeen edessä on ehkä kompressoriremontti. Ilmalämpöpumpulle saadaan yleensä alle 5 vuoden taloudellinen takaisinmaksuaika vieläpä ilman energianhinnan nousuja tai viilennyksen ja suodatuksen asumismukavuusvaikutusta.

Sisäilman jäähdytys ja suodatus tulevat kuntoon samalla investoinnilla. Nykyisten laitteiden hyvät suodatusominaisuudet lisäävät asumisviihtyvyyttä ja helpottavat allergikkoja, kun jäähdytyksen ansiosta ei kesällä tarvitse tuuletta siitepölyjä sisään avoimista ikkunoista.

Voiko kesällä jäähdyttää huoletta vai syökö jäähdytys säästöt?

– Ehdottomasti ei. Jäähdytyksen energiankulutus ei luuloista huolimatta ole merkittävä normaalissa omakotitalossa, käytännössä hikisimpinä kesinä maksimissaan 200-300 kWh/a eli 20-30 euroa/a. Yli kymmenen vuoden ilmalämpöpumpun käyttökokemuksilla voin sanoa, että kuumimpinakaan kesinä 180 neliömetrin talon jäähdytykseen ei ole kulunut yli 30 euroa., Jussi Hirvonen vakuuttaa.

Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppu saavuttaa pääosan energiansäästöistään +5 – -10 asteen keleillä.

– Toki keleillä -10 – 25 C:kin on merkitystä, mutta sen sijaan esim. +7 asteen kelillä ei juurikaan. Pääosan vuotta, 95-98 prosenttia ajasta, invertterisäätöinen lämpöpumppu toimii 30-70 prosentin osateholla, koska taloon ei mahdu sen täydellä teholla tuottamaa energiamäärää.