Kun saunan ilmanvaihto tehdään oikein, se vaikuttaa ratkaisevasti saunan kestävyyteen. Toimiva saunan ilmanvaihto pitää saunatilat raikkaina ja kuivina löylyjen välillä. Kylpemisen jälkeinen tuuletus varmistaa, että rakenteet kuivuvat ja ylimääräinen kosteus haihtuu.

Jos sauna ei lämmityskertojen välillä tuuletu, pinttyy tiloihin ikävä, ummehtunut haju. Edessä saattaa olla jopa suurremontti, sillä puutteellinen tai toimimaton ilmanvaihto voi aiheuttaa sekä saunaan että pesutiloihin lahovaurioita.

Hyvä ilmanvaihto on osa saunanautintoa. Ilmanvaihto tuo happea puiden palamiseen ja sähkökiukaan ilmankiertoon, ja se tuo happipitoista ilmaa hengitettäväksi sekä poistaa hikistä ilmaa. Hapekkaissa löylyissä jaksaa saunoa. Huonon ilmanvaihdon aiheuttama hapenpuute ja korkea hiilidioksidipitoisuus tekevät olon nopeasti väsyneeksi.

Saunan ilmanvaihto vaikuttaa saunan kestävyyteen.

Saunan ilmanvaihto on painovoimainen tai koneellinen

Perinteinen, painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpimän ilman kohoamiseen ylöspäin. Raitis tuloilma otetaan lattian- ja ovenraosta, jolloin kiukaan lämmittämä ilma kohoaa ylöspäin ja poistuu katonrajassa olevasta saunan ilmanvaihdon räppänästä.

Perinteinen malli riittää hyvin esimerkiksi erillisen saunamökin ilmanvaihdoksi, kun vain huolehditaan, että kiukaan alle tai viereen virtaa riittävästi raitista ilmaa ja että katonrajassa on ainakin yksi hyvin toimiva, säädettävä poistoventtiili.

Koneellinen ilmanvaihto voidaan järjestää kolmella tavalla.

  1. Koneellisessa poistossa katolle sijoitettu huippuimuri imee ilmaa huoneesta ja korvausilma tulee venttiilistä sisään.
  2. Saunatilassa voi olla myös sekä koneellinen poisto että sisäänpuhallus, jolloin huippuimurin lisäksi tiloihin asennetaan sisäänpuhalluskone.
  3. Täydellisessä koneellisessa ilmastoinnissa tuloilmaa tarvittaessa lämmitetään tai jäähdytetään ja kostutetaan tai kuivataan.

Pientalon saunaan riittää tavallisesti koneellinen poisto, joka on yleensä sidoksissa talon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että saunatiloissa ilmanvaihdon tarve on huomattavasti suurempi kuin muissa asuinhuoneissa.

Kerrostalo- tai kellarisaunassa voi olla tarpeen koneellista poistoa monimutkaisempi järjestelmä.

 
Kun saunassa on sähkökiuas ja koneellinen poisto, tuloilmalle on kaksi vaihtoehtoa
Kun saunassa on sähkökiuas ja koneellinen poisto, tuloilmalle on kaksi vaihtoehtoa. Se voi tulla (vähintään 50 senttiä) kiukaan yläpuolelta tai katosta. Katossa käytetään lautasventtiiliä ja seinässä esimerkiksi kartioventtiiliä.
Saunan ilmanvaihto on tärkeä asia. Kun kiuas on jatkuvalämmitteinen ja ilmanpoisto painovoimainen, tulo- ja poistoventtiilien pitää olla vähintään metrin päässä toisistaan
Kun kiuas on jatkuvalämmitteinen ja ilmanpoisto painovoimainen, tulo- ja poistoventtiilien pitää olla vähintään metrin päässä toisistaan. Säätöluukulla varustettu poistoventtiili sijoitetaan aina kattoon tai katonrajaan. Tuloilma otetaan kiukaan yläpuolelle. Kiukaan alle ei tarvita tuloilmaventtiiliä.

Saunan ilmanvaihto tuo saunaan lämpöä, happea ja raitista ilmaa

Kellariin sijoitettuun saunaan tarvitaan yleensä vähintään koneellinen poisto. Sen avulla saunaan syntyy selvä alipaine ja uutta raitista ilmaa voidaan imeä sisään. Poistoventtiileitä on sijoitettava saunan jokaiseen huonetilaan.

Painovoimainen ilmanvaihto sopii kesäsaunoihin, joissa on kertalämmitteinen puulla lämmitettävä kiuas
Painovoimainen ilmanvaihto sopii kesäsaunoihin, joissa on kertalämmitteinen puulla lämmitettävä kiuas. Postoilmaventtiili pidetään saunomisen aikana auki ja avataan saunomisen jälkeen.

Jos sauna on puulämmitteinen, raitisilmaventtiili sijoitetaan kiukaan lähistölle. Paras paikka on kiukaan alla tai takana. Näin kiuas saa lämmetessään happea ja raitista ilmaa, kun löylyä lyödään. Toinen raitisilmaventtiili voidaan sijoittaa saunaan niin, että sitä voidaan säädellä lauteilla istuttaessa. Jälkituuletus voidaan osittain hoitaa myös ikkunan kautta.

Koneellinen poisto toimii sähkösaunassa, jos tuloilma tulee suoraan ulkoa. Kannattaa kuitenkin välttää pesuhuoneen kautta otettavaa tuloilmaa, sillä se pilaantuu kostean pesutilan läpi kulkiessaan.

Sijoita sähkösaunan tuloilmaventtiili kiukaan yläpuolelle ja vähintään 50 senttiä kiuaskivien yläpuolelle. Ihanteellinen raitisilman purkautumispaikka on seinällä. Kun raitisilmaventtiili sijoitetaan sähkökiukaan yläpuolelle, estetään ilmanvaihdon synnyttämä vedon tunne ja kylmän tuloilman valuminen lattialle.

Kun tuloilma pakotetaan saunan ilmankiertoon, se lämpenee, ja saunan lattian ja katonrajan lämpötilaerot supistuvat. Poistoventtiili kannattaa asentaa lauteiden alle samalle korkeudelle, jolla nilkat ovat lauteilla istuttaessa. Silloin varpaatkin lämpiävät riittävästi.

Asiantuntijana toimi saunomisen ekspertti, arkkitehti Pekka E. Tommila.

Teksti Maria Lindh

Piirrokset: Pekka E. Tommilan luonnosten mukaan.

Lisää vinkkejä saunan hoitoon ja remontointiin