Kukapa ei haluaisi pitää huolta terveydestään. Rasvaa, sokeria ja suolaa osataan kyllä välttää, mutta harva muistaa pohtia hengitysilman laatua. Monen asunnon ilmanvaihto on kuitenkin ala-arvoinen.
Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat Nina Dodd
Yksi ihminen hengittää vuorokaudessa 10 000-20 000 litraa ilmaa, joten nelihenkinen perhe hengittää 50 000-80 000 litraa. Sisäilman laatu vaikuttaa sekä terveyteen että viihtyvyyteen. Jopa puolet vuorokaudesta kuluu omassa asunnossa, minkä vuoksi siellä on syytä olla kunnollinen ilmanvaihto. Jos asunnon ilmanlaatu ei ole hyvä, tilanne on syytä korjata.
Sisäilman laatua heikentävät monet seikat. Ensinnä tulevat mieleen erilaiset pölyt, rakennusmateriaalit, kotieläimet ja kaikki ilmanlaatua heikentävä toiminta. Yleisin ilmanlaatua heikentävä ihmisen toiminta on – hengittäminen. Sehän kuluttaa ilmasta happea ja tuo tilalle hiilidioksidia.
Sisäilman laatu heikkenee, jos ilma ei vaihdu riittävästi. Ohjeiden mukaisesti sisätilojen ilman pitäisi vaihtua täysin noin kerran kahdessa tunnissa. Tämä ei onnistu, ellei ilmastointia ja tuuletusta ole suunniteltu tämän vaatimuksen mukaan.
Erityisen tärkeää on huolehtia kunnollisesta ilmanvaihdosta ennen uudisrakennuksen käyttöönottoa ja remontin yhteydessä. Uudisrakennuksen käyttöönoton jälkeen pitää koneellista ilmanvaihtoa käyttää tehostetusti ainakin puoli vuotta, jotta rakennusmateriaalien erittämät epäpuhtaudet poistuvat kunnolla.
Painovoimainen ilmanvaihto ei aina ole riittävä
Ilmanvaihto voidaan hoitaa joko koneellisesti tai painovoimaisesti eli ilman puhaltimia. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa raitista ulkoilmaa tulee huoneiden korvausventtiileistä. Lämmennyt ja epäpuhdas ilma poistuu huoneiden yläosasta poistoventtiileiden tai piippujen ilmahormien kautta.
Nykyisen rakennus- ja asumistavan aikana painovoimainen ilmanvaihto ei ole riittävä. Usein painovoimaisen ilmanvaihdon huono toiminta johtuu siitä, että asukkaat eivät tunne tai edes ajattele sen toimintaperiaatetta. Ellei ilmaa tule sisään, ei ilmaa myöskään mene ulos. Ilma seisoo. Näin käy helposti etenkin kesällä, kun sisä- ja ulkolämpötilojen ero on pieni.
Kunnolla toimiva painovoimainen ilmanvaihto vaatii riittävän isot korvausilman venttiilit joka huoneeseen. Jos venttiiliä ei ole, voidaan poistaa osa ikkunatiivisteestä sisäikkunan yläreunasta ja ulkoikkunan alareunasta. Usein painovoimaista ilmanvaihtoa tehostetaan liesituulettimella, joka vie ruoankäryt pihalle.
Koneellinen poisto on helpoin tapa täydentää ilmanvaihtoa
Kun painovoimaista ilmanvaihtoa halutaan parantaa, on helpointa täydentää sitä koneellisella poistoilman imulla. Koneellisessa poistossa ilma imetään ulos niin sanotuista likaisista tiloista, kuten wc:stä, pesuhuoneesta, vaatekomeroista ja keittiöstä. Liesituuletin varmistaa, että käryt menevät varmasti ulos.
Korvausilman pitää puolestaan tulla oleskelutiloihin, kuten olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin. Vähin erin korvausilma siirtyy sitten poistoilmaventtiileitä kohti esimerkiksi ovien alareunojen rakojen kautta.
Jos korvausilmaa ei tule riittävästi, koneellinen poistoilmanvaihto ei toimi kunnolla. Pahimmillaan talo on niin tiivis, että korvausilmaa ei tule kuin avatusta ikkunasta. Toinen ääripää on talo, jossa korvausilmaa tulee väärästä paikasta, esimerkiksi lattianraoista.
Jos epäilet, että korvausilmaa tulee liian vähän, tee helppo testi. Avaa ulko-ovi raolleen. Jos ilmavirta imee oven kiinni, korvausilmaa tulee todennäköisesti muualta liian vähän.
Kun ilmanpoisto on koneellinen ja korvausilma tulee hallitusti venttiileistä, voidaan venttiileihin ja ikkunoihin asentaa suodattimet. Näin ilman laatu paranee.
Toimiva ilmanvaihto on tärkeääKoneellinen ilmanvaihto on tehokkain
Asunnon ilma vaihtuu varmimmin ja hallituimmin, kun ilmanvaihto on kokonaan koneellinen. Tällöin toinen puhallin tuo koko ajan sisään raitista ilmaa ja toinen vie käytetyn ilman ulos. Kun tulopuhaltimeen vielä kytketään mukaan lämmön talteenotto ja ilman suodatus, sisään tuleva ilma on sekä puhdasta että lämmintä. Kesäkäyttöä varten ilmanvaihtoon voidaan lisätä myös jäähdytys, josta kerromme lisää jutussa Sisäilma viileäksi >>.
Tuloilman suodatus poistaa yleisimmät ilman epäpuhtaudet, esimerkiksi allergisoivan siitepölyn. Myös kaupunkikeskustoissa ja vilkkaiden liikenneväylien varrella asuntojen tuloilma saattaa olla varsin likaista. Tämän huomaa, kun vaihtaa muutamassa kuukaudessa mustuneen suodattimen valkoiseen. Ilman suodatinta törky olisi kiertänyt keuhkojen kautta.
Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon avulla saadaan varmimmin hyvin toimiva ilmanvaihto kaikkiin asunnon tiloihin. Raitis ilma tuodaan vedottomasti juuri sinne mihin halutaan, ja likaantunut ilma poistuu keittiön, komeroiden sekä pesu- ja wc-tilojen kautta.
Ilmanvaihtojärjestelmän kustannukset vaihtelevat melkoisesti. Hengitysliiton arvion mukaan koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto uuteen pientaloon maksaa noin 5 000 euroa. Summaan sisältyvät suunnittelu, asennus ja tarvittavat laitteet.
Laitteet vaativat huoltoa
Painovoimainen ilmanvaihto ei juuri hoitoa vaadi, kunhan huolehtii siitä, että venttiilit ovat auki ja puhtaat. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa pitää lisäksi silloin tällöin tarkastaa, että poistopuhallin toimii. Ilmanvaihtokanavat on nuohottava noin kymmenen vuoden välein. Kokonaan koneellistetussa ilmanvaihdossa, jossa on lämmön talteenotto ja tuloilman suodatus, on enemmän muistamista. Venttiilien puhdistuksen lisäksi pitää tarkistaa puhaltimien toiminta. Suodattimet pitää vaihtaa kerran tai kaksi vuodessa, ja lämmönvaihdinkin vaatii puhdistusta aika ajoin.
Testaa, toimiiko ilmanvaihto!
– Ilmanvaihdon toimintaa voi testata kotikonsteinkin. Selvitä itsellesi ensin, missä ovat poistoventtiilit. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ne ovat usein piipun yhteydessä. Ota pala vaikka sanomalehtipaperia ja peitä sillä venttiili mahdollisimman tiiviisti. Toisissa venttiilityypeissä paperin voi laittaa suoraan venttiilin päälle, toisissa venttiilin kansi on ruuvattava irti. Jos ilma liikkuu oikeaan suuntaan, paperi imeytyy kiinni venttiiliin. Jos paperi putoaa, on syytä selvittää, miten ilma vaihtuu. Jos poistoventtiilistä tulee selvästi ilmaa sisään, täytyy selvittää, mistä se menee ulos. Ilman väärä liikesuunta voi johtua esimerkiksi liesituulettimesta.
– Avaa ulko-ovi raolleen. Korvausilman saannissa on ongelmia myös silloin, jos asunnon ovi läimähtää kiinni ilmavirran takia tai jos postiluukusta vetää.
– Tarkkaile suihkutilaa. Sen ilmanvaihto ei riitä, jos suihkun aikana peiliin kertynyt vesihöyry ei haihdu viimeistään kymmenessä minuutissa.
Lisää tietoa!
Sisäilman laadusta ja parantamisesta saa paljon tietoa muun muassa erilaisten järjestöjen ja yhdistysten julkaisuista ja Internet-sivuilta.
– Allergia- ja Astmaliitto, (09) 473 351, www.allergia.com
– Asumisterveysliitto, (03) 877 540, www.asumisterveysliitto.fi
– Hengitysliitto, (09) 752 7511, www.hengitysliitto.fi
– Sisäilmayhdistys, (09) 435 5560, www.sisailmayhdistys.fi
– Kaprakan sisäilmakeskus, (013) 610 0533, www.miame.net
– Sisäilmaneuvontapuhelin, 0600 14429
– Rakentamismääräykset, www.ymparisto.fi