– Ilmankosteuden määrä vähenee kylmällä ilmalla. Siksi myös sisäilma muuttuu talvisin kuivemmaksi ja aiheuttaa erilaisia oireita. Herkät oireilevat helpommin, mutta muutkin kärsivät limakalvojen ja ihon kuivumisesta, kertoo sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen Allergia- ja Astmaliitosta.

Joillekin helpotusta tuo ilmankostutin. Tarjolla on monentyyppisiä laitteita, mutta kuumahöyrystävä malli on paras vaihtoehto.

– Suosittelemme kuumaahöyrystävää ilmankostutinta, koska mikrobit eivät elä kuumassa vedessä. Muissa laitteissa mikrobikasvun vaara on suurempi, Tuula Syrjänen Allergia- ja Astmaliitosta selvittää.

Lasten ja lemmikkien ulottumattomiin

Tuula Syrjänen muistuttaa, että ilmankostutin on sijoitettava lasten ja lemmikkien ulottumattomiin. Näin ehkäistään vahinkoja kuuman veden kanssa. Laitteen huolto-ohjeisiin kannattaa tutustua hyvin. Ilmankostutus ei saa olla niin runsasta, että kosteus tiivistyy ikkunoihin tai rakenteisiin. Kun laitetta ei käytetä, se tyhjennetään, jotta mikrobit eivät pääse lisääntymään seisovassa vedessä. Lisäksi ilmankostutin on syytä puhdistaa ajoittain.

Muita apukeinoja oireisiin

Allergia- ja Astmaliitto neuvoo, että kuivan sisäilman tuomiin oireisiin on saatavilla apua apteekeista. Ilman reseptiä myytävät silmätipat, nenäsuihkeet ja ihovoiteet auttavat hillitsemään oireita kosteampaa kesäkautta odotellessa.

Lisäohjeita voi kysyä Allergia- ja Astmaliiton sisäilmaneuvonnasta (020 757 518, soittajia palvellaan ti, ke ja to klo 9-15) ja allergianeuvonnasta (p. 0600 14419, ma, ti ja ke klo 9-13, to klo 13-17).