MAINOS

Vaihda ilmansuodattimet ennen siitepölykautta

Lämmitys

Ilmansuodattimet on hyvä vaihtaa ennen katu- ja siitepölykausien alkua, jotta kodin sisäilma pysyisi raikkaana, vaikka ulkona pölisee. Ilmansuodattimien vaihto on helppo ja halpa tapa ehkäistä sisäilmaongelmia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ilmansuodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa. Ajankohdaksi valitaan esimerkiksi kevät ja syksy, katu- ja siitepölykausien molemmin puolin. Ajankohtaa tärkeämpää on kuitenkin se, että suodattimet ylipäätään vaihdetaan. Kyselytutkimuksen mukaan asia jää monelta hoitamatta.

– Omakotitalojen omistajat huoltavat enemmän sähkölaitteita kuin vaihtavat ilmansuodattimia, ihmettelee Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto muistuttavat, että hyvä sisäilma on viihtyisyystekijä. Jos suodattimia ei vaihdeta, ilma muuttuu vähitellen tunkkaiseksi ja huono ilmanvaihto voi johtaa kosteus- ja terveysongelmiin.

– Jotkut yrittävät ehkä säästää energiakuluissa ja pitävät siksi ilmanvaihtoa pienellä ja huonolla hoidolla. Pienempi lämmityslasku on houkuttava, mutta siitä saattaa koitua uusia menoja kosteusvaurioiden tai terveysongelmien muodossa, Tuula Syrjänen pohtii.

– Kun taloja lämmitettiin takoilla ja uuneilla, ilman tarpeellisuus pysyi mielessä. Takka vaatii ilmaa toimiakseen. Monilla on unohtunut se, että ihminenkin tarvitsee vaihtuvaa ilmaa, ja samoin koko rakennus.

Ilmansuodattimien vaihto on helppoa ja neuvojakin on tarjolla


Kuva: Allergiaopas

Suodattimien vaihto tai puhdistus koskee niin omakoti- rivitalo- kuin kerrostaloasuntoja. Taloyhtiöt voisivat hoitaa uusien suodattimien hankinnan ja vaihdonkin kootusti.

– Yhtiöissä yksittäisen asunnon ongelmat tulevat kaikkien maksettaviksi. Siksi olisi hyvä idea valtuuttaa isännöitsijä ja huoltoyhtiö hoitamaan suodattimien vaihto kahdesti vuodessa kootusti, ehdottaa Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Ilmanvaihtokoneiden valmistajien lisäksi vinkkejä voi kysyä mm. taloyhtiön huollosta, suodattimia myyvästä rautakaupasta tai sisäilma- ja korjausneuvonnasta. Esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta palvelee ti – pe klo 9-15 numerossa 020 757 5181. Puhelu maksaa tavallisen puhelinmaksun verran.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

www.allergia.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmansuodatin ilmanvaihto sisäilma