Aiemmin pelkästään teollisuuden energiansäästöratkaisuihin erikoistunut kotkalainen Nanea Oy on kehittänyt teollisuuslaitosten suurissa lämmönkeräimissä käytetystä tekniikasta yhtä hyvin omakoti- kuin rivitaloihin soveltuvan patentoidun ratkaisun.

– Tavoitteenamme on järkevä energiankäyttö yhdistämällä eri energiansäästömuotoja kohdekohtaisesti sopivilla tavoilla. Lähtökohtana on hyödyntää ilmaista aurinkoenergiaa, jolla lämmitetään käyttövesi ja tilat. Kun vain tarvittava käyttövesi lämmitetään virtauslämmittimellä hanaa avattaessa, varaajan lämpötila pystytään pitämään matalammalla tasolla, jolloin sen energiahukka on pienempi. Esimerkiksi kahden vanhuksen taloudessa energiaa säästetään näin helposti, kun vedenkulutus on muutenkin pientä, savukaasukierukan kehittäjä, Nanea Oy:n myynti- ja kehityspäällikkö Urpo Kallinen kertoo.

Savukaasukeräimen ja aurinkokäräimen toimintaperiaate

– Jos käyttövesivaraajaa pidetään viileämpänä, se on legionellabakteerin ehkäisyn vuoksi kuumennettava kunnolla kerran viikossa, Kallinen muistuttaa.

– Savukaasukierukka ottaa lämpöenergiaa piipun kautta haihtuvasta savukaasun hukkalämmöstä. Automatiikka huolehtii tilanteen mukaan, otetaanko lämpö aurinkokeräimistä vai savukaasukierukasta.

Puuta poltetaan takassa yleensä juuri silloin, kun auringosta ei saada tarpeeksi energiaa. Kesällä, kun aurinkoenergiaa on tarjolla runsaasti, mutta sitä tarvitaan vain käyttöveden lämmitykseen, ylimääräinen lämpö voidaan hyödyntää vaikkapa uima-altaan tai sähkösaunan esilämmityksessä tai vesikiertoisessa lattialämmityksessä.

Järjestelmää voidaan laajentaa vielä yhdistämällä siihen ilma-vesilämpöpumppu. Yhdistelmä kaikkine osineen soveltuu myös suorasähkölämmitteisiin taloihin.

– Mikäli vesikiertoista lattialämmitystä ei ennestään ole, se voidaan toteuttaa edullisesti helposti asennettavilla puhallinkonvektoreilla.

Öljylämmitteiseen taloon savukaasukierukka ei sovi, sillä piippuun saattaa kehittyä tiiltä murentavaa rikkihappoa.

Lisätietoa www.nanea.fi.