Kerroimme keväällä Suomelassa viisihenkisestä sipoolaisperheestä, joka halusi tehostaa sähkölämmitteisen talonsa energiataloutta entisestään Nanea Oy:n kehittämällä savukaasukierukan ja aurinkokeräimien yhteisratkaisulla.

Mistä on kyse? Vesivaraajaan yhdistetty kahdella anturilla varustettu savukaasukierukka pudotetaan piippuun. Toinen järjestelmän antureista on yhdistetty siihen, toinen aurinkokeräimiin. Lämpö otetaan talteen tilanteen mukaan sopivammasta lähteestä. Savukaasukierukasta saatava teho riippuu tulisijan tai kiukaan polttoajasta ja lämpötilasta. Se parantaa energian talteenottoa korvaamalla auringonpaisteen puutteen talviaikana.

Järjestelmä on nyt ollut toiminnassa vuoden verran vuonna 2003 valmistuneessa 180-neliöisessä puutalossa.

– Sekä savukaasukierukka että aurinkokeräimet ovat toimineet erinomaisesti, perheen äiti Päivi Karvinen kertoo.

Jo aikaisemmin talouden energiankulutus oli jo suhteellisen pieni, noin 17 000 kWh vuodessa, mutta perhe arvioi, että noin 8 000 kWh tästä kuluu ilmastoinnista hukkaan menevän lämmön korvaamiseen. Tavoitteena oli päästä kiinni juuri tähän hukkalämpöön.

Perheen isä Peter Oljemark on pitänyt taulukkoa sähkönkulutuksesta.

– Sähkönkulutus pysyi viime talvena samalla tasolla kuin edellisvuonna paukkupakkasista huolimatta, joten uskomme savukaasukierukan ja aurinkopaneelien auttaneen energiansäästössä. Muut tekijät pysyivät samalla tasolla eli lämmitimme puulla yhtä paljon kuin edellisvuonna ja käytimme ilmalämpöpumppuja ja lattialämmitystä samalla tavalla. Seurantalukuja sotkee kuitenkin se, että käytimme ensimmäistä kertaa kunnolla ilmalämpöpumppujen viilennysmahdollisuutta kuuman kesän takia. Viilensimme melkein kaksi kuukautta päivittäin noin 10 tuntia päivässä. Siksi on mahdotonta sanoa tarkasti, miten aurinkolämmön hyödyntäminen kesällä vaikutti sähkönkulutukseen. Joudumme tyytymään siihen, että odottelemme taas vuoden saadaksemme vertailulukuja, kun ensi kevään aurinko alkaa taas lämmittää.


Toistaiseksi perhe on käyttänyt järjestelmää vain käyttöveden lämmitykseen.
Savukaasukierukka lämmitti talvella käyttöveden keskimäärin 34-asteiseksi, kun taas aurinkokeräin hehkutti sen kesällä keskimäärin 50-asteiseksi. Varaajan vesi pidetään 55-asteisena, joten kesällä sähköllä ei tarvinnut lämmittää sitä kuin viisi astetta lisää.

Kellaritilojen ja yläkerran lämmitykseen tarkoitettuja konvektoripumppuja ei ole liitetty järjestelmään, koska viime talvena savukaasukierukasta saadut lämpötilat ovat jääneet vielä liian alhaisiksi. Konvektori toimii siten, että varaajan vesi kiertää konvektorissa ja lämmittää tilaa.

Testaus aloitettiin saunan hormista, sillä sauna lämpiää perheessä päivittäin. Kiuas on niin tehokas, ettei saunaa tarvitse lämmittää enempää kuin 1,5 tuntia illassa. Takkaa kuitenkin lämmitettiin ainakin viime talvena lähes joka päivä 4–5 tuntia.

Savukaasukierukka on helppo siirtää tai poistaa itse esimerkiksi nuohouksen ajaksi ja se vaihdettiinkin kesän aikana olohuoneen varaavaan takkaan.

– Nyt syksyllä ja tulevana talvena testaamme, saammeko siitä lisää lämpöä vai pitääkö hankkia toinen kierukka, jotta saamme ne molempiin hormeihin. Voi olla, että tarvitaan myös yksi aurinkokeräin lisää. Se jää nähtäväksi. Seuraamme siis tilannetta edelleen, Päivi Karvinen toteaa.

Lisätietoa Nanea Oy, www.nanea.fi