Erilainen takkauuni: lämmintä ilmaa puhaltimella
Vaikka varaavilla takka-uuneilla on pitkä perinne, uusiakin tekniikoita keksitään. Suomessa uusi ratkaisu on varaavaan takkaan kytketty puhallin.
Teksti Clas von Bellja Martti Tala
Kuvat Raita Koski ja Jefunne Gimpel / Future image
Kun Aki Koski perheineen alkoi remontoida rintamamiestaloa, he halusivat suoran sähkölämmityksen lisäksi olohuoneeseen takan. Kokeneena muuraajana ja remonttimiehenä Aki oli usein pohdiskellut ja tutkinut erilaisia lämmitystapoja. Italiasta löytyi sitten mielenkiintoinen takkatyyppi, jossa puhallin siirtää lämmitetyn ilman huoneisiin. Nyt Kosken työnantaja Ilcon tuo maahan samaisia takkoja.
Koskien valitsema Jolly-Mec-ilmalämmitystakka muistuttaa ulkoisesti perinteistä varaavaa takkaa. Ulkonäkö ei kuitenkaan kerro kaikkea. Jolly-Mec on varaavaa takkaa kevyempi, ja sen sisällä on takkasydän puhaltimineen. Puhallin on tulipesän alapuolella.
Takkasydämen ympärillä on elementeistä koottu kehys. Kehysmalleja on kymmeniä. Takan yläosa on palonkestävää levyä. Pintakäsittelyllä se saadaan näyttämään rapatulta tai muuratulta. Jos valmistajan kehysmalleista ei löydy mieluista, kehyksen voi suunnitella ja rakentaa itse.
Jos tulisijakokonaisuuteen lisätään painoa muuraamalla, tulisijan varauskyky tehostuu. Silloin kuitenkin kuoren sisällä kierrätetään lämmitettyä ilmaa eikä savukaasuja, kuten perinteisessä varaavassa uunissa.
Vesikin lämpiää takan avulla
Ilmalämmitystakan lämpö alkaa virrata lämmitettäviin huoneisiin pian tulen sytyttyä. Siksi malli sopii esimerkiksi loma-asuntoon, jossa lämpötilan pitää kohota nopeasti.
Jolly-Mec-takka muistuttaa toiminnaltaan lämmön talteenottokonetta. Takan savukaasut kulkevat hormiin kennon kautta. Saman kennon lävitse virtaa myös huonetilaan puhallettava raitis ulkoilma, joka lämpenee kennossa.
Valmistajan mukaan tehokkaimpien mallien lämmitysteho on jopa 30 kilowattituntia, ja suurimmalla takalla voidaan lämmittää noin 160 neliön asunto. Lämpö ei varaudu takkaan, joten lämpöä tulee huoneisiin vain silloin, kun pesässä on tuli.
Jos takan sisään sydämen päälle asennetaan lämminvesivaraaja, saadaan myös lämmintä käyttövettä. Sitä voidaan käyttää myös vesikiertolämmitykseen. Lisäksi ilmanpuhalluksen yhteyteen voidaan liittää kosteutusjärjestelmä.
Takan pesät maksavat 2 000 euron molemmin puolin ja kuoret 1 200 eurosta aina 7 000 euroon. Kalleimmat kuoret ovat marmoria.
Lämmittääkö tällainen?
Kosken perheen talossa alakerran takalla lämmitetään olohuoneen lisäksi alakerran keittiö ja makuuhuone sekä yläkerran kaksi makuuhuonetta. ”Hienoa tässä oli se, että pystyimme käyttämään piipun vanhat tuuletushormit ja siirtämään niiden kautta ilmaa alakerrasta yläkertaan”, Aki Koski sanoo.
Kun kävimme tutustumassa Koskien takkaan, oli lämmin syksyinen ilta. Kun takassa oli ollut tuli noin kymmenen minuuttia, tuuletin hurahti päälle automaattisesti. Sen jälkeen pääsimme omin käsin kokeilemaan, miten ilma virtaa lämmityskanavasta. Yläkerran venttiileistä tuli miellyttävän lämmintä ilmaa, eikä tuulettimen hurina kuulunut juuri ollenkaan. Olohuoneessa se kuului selvästi. Eri huoneiden venttiilejä voidaan säätää niin, että lämpöä tulee eniten sinne, missä sitä eniten tarvitaan.
Lisätietoja saa Ilconista, -(09) 870 2601, www.ilcon.fi.
Huom. hinnat vuoden 2003 tasolla.
Takkapesä asennetaan paikoilleen ja liitetään hormiin, ja hormiliitoskappaleet eristetään palovillalla. Lopuksi asennetaan lämminilmaputket ja pesän alle puhallin. Lattiassa jalan takana näkyy ritilä, josta saadaan takkaan lämmitettävä ilma. Ohuet putket vievät lämmitetyn ilman muihin huoneisiin.
Pesän asentamisen jälkeen seuraava vaihe on kuorikivien asentaminen.
Kuorikivet ja puinen kranssi on asennettu. Takan yläpuoli on rakennettu palolevyistä ja käsitelty antiikkilaastilla rapatun näköiseksi.
Ukko-Uuni on suomalainen erikoisuus
Suomessakin osataan tehdä poikkeavia lämmitysratkaisuja. Yksi tällainen on Ukko-Uuni, jonka ensimmäiset versiot asennettiin jo 60-luvulla.
Ukko-Uunin ratkaisussa saunan löylyhuonetta käytetään lämpökammiona. Kiukaan varaavat massat luovuttavat lämpöä katon rajassa kulkevaa kanavaa pitkin eri huoneisiin. Lämpö siirtyy painovoiman avulla ilman puhaltimia. Kun lämmin ilma on jäähtynyt asuinhuoneissa, se palaa lattioita pitkin saunaan, jossa se lämpiää uutta kiertoa varten. Raitista korvausilmaa otetaan myös ulkoa. Ukko-Uuniin voidaan liittää lämminvesivaraaja, ja kiertoilma voidaan suodattaa elektronisesti. Ukko-Uunilla on useita malleja, jotka maksavat runsaasta 3 000 eurosta noin 5 000 euroon. Mökkikäyttöön sopivassa mallissa oleskelutilojen takan pesä lämmittää sekä saunan kiukaan että lämminvesivaraajan.
Lisätietoja saa Ukko-Uunista, (017) 462 5431, www.ukko-uuni.fi.