Energiaremonttia oli pohdittu taloyhtiössä jo pitkään ja otettu selvää eri vaihtoehdoista sekä niiden kustannuksista. Urakoitsijaksi valikoitui viidestä vaihtoehdosta Tom Allen Oy avaimet käteen -kokonaispaketilla ja viiden vuoden takuulla. Hintakin vaikutti kokonaisuuteen nähden sopivalta.

Pakettiin sisältyi Viessmannin Vitosol 200T-tyhjiöputkiaurinkokeräin, jonka 3 neliön keräimellä on käytännössä keräyspintaa lähes 4,5 neliötä. Maalämpöpumpuksi valittiin Viessmannin uusi Vitocal 343-G, jossa on integroitu aurinkoenergian liitosvalmius.

– Halusimme järjestelmän, joka lämmittää käyttöveden kokonaan auringolla, eikä järjestelmää, jossa vesi esilämpiää auringolla ja maalämpö jatkaa siitä. Näin maalämpöpumppu saa ”huilata” kokonaan kesäisin.


Maalämpöpumpuksi valittiin Viessmannin uusi Vitocal 343-G, jossa on integroitu aurinkoenergian liitosvalmius.

Ankara talvi myöhästytti urakan aloitusta. Tilausta tehtäessä maaliskuun puolivälissä sovittiin alustava aikataulu lämpökaivon poraukselle. Porausryhmillä oli yllättäen valtava työsuma keväällä, kun töihin vihdoin päästiin.

Jotta aikataulu ei venyisi liikaa, vanha öljypoltin ja öljysäiliöt vaihdettiin ensin uuteen varaajaan, joka aluksi lämmitti vettä sähkövastuksella. Vanhojen laitteiden poiskuljetus kuului sopimukseen.

Ahdas porauspaikka. Lämpökaivon porausryhmä ehti paikalle lopulta vasta juhannuksen jälkeisellä viikolla. 155 metriä syvän, halkaisijaltaan 140 millin kaivon poraus sujui parissa päivässä.

Koska vastassa oli 13,5 metriä savea ennen kalliota, kunnon suojaus oli tärkeää jo naapurisovunkin kannalta, sillä savea lenteli poratessa vähän joka suuntaan.

– Minimoimme nurmikko- ja muut pihatuhot hankkimalla itse paikalle 10 kappaletta 22 millin vanerilevyjä. Pieniä paikattavia kohtia ei silti voitu välttää painavan koneen kääntyessä ahtaassa tilassa.


Katolle asennettiin Viessmann Vitosol 200T -tyhjiöputkikeräin.

Uuden tekniikan käyttöönotto vaati opettelua, mutta kun kaikki saatiin kuntoon ja laitteiston kanssa päästiin sinuiksi, molemmat perheet ovat olleet järjestelmään erittäin tyytyväisiä.

Tehot vaikuttivat lupaavilta vielä alkusyksystä; paremmin tiedetään kunhan kevätaurinko alkaa taas paistaa.

– Koko kiinteistön öljynkulutus oli noin 3 100 litraa vuodessa eli hyvästä eristyksestä johtuen aika vähän. Arvioimme kokonaissäästöksi energiakuluissa noin tuhat euroa vuodessa, mutta aika näyttää, säästyykö jopa enemmän.

Vaikka maalämpö on jo itsessään energiatehokas paketti, niin odotamme kyllä myös aika mukavia ”ilmaisia” suihkuja aurinkolämmöllä. Öljysäiliötila saatiin hyötykäyttöön polttopuuvarastona.

Lisätietoa: www.tomallen.fi ja Suomen uusiutuva energia www.uusiutuva.fi sekä www.viessmann.fi

Vinkkejä urakkaan

  • Saat selvemmän käsityksen hintatasosta pyytämällä yksilöidyt tarjoukset useammalta taholta.
  • Tee kirjallinen urakkasopimus, joka yksilöi urakoitsijan vastuut, takuun sekä sisältää vanhojen laitteiden poisviennin ja jälkien siivouksen sekä aikatauluviiveiden yms. vaikutukset hintaan.
  • Valmiita sopimus- ja tarjouspyyntöasiakirjoja saat verkosta esimerkiksi Rakennustiedolta osoitteessa www.rakennustieto.fi.
  • Ota vuodenaika huomioon ja varaudu yllättäviin viivästyksiin.
  • Suojaa talo ja piha remontin ajaksi.
  • Jos kyseessä on uusi tekniikka, kysy referenssejä ja hanki itse mahdollisimman paljon tietoa.

Ohjeita urakkasopimuksen laatimiseen: www.suomela.fi/oikeusneuvot