Kuluttajavirasto on vertaillut lääninhallitusten kanssa A-energialuokan ilmailmalämpöpumppujen hintoja. Vertailussa oli 61 pakettia, johon kuuluivat sekä ilmalämpöpumppu että sen asennus. Oletuksena oli, että puurakenteiseen noin 140 neliön taloon tehdään yksinkertainen ilmalämpöpumpun perusasennus avaimet käteen -periaatteella. Laitteet edustivat 16 eri tuotemerkkiä.

Pelkkä ilma-ilmalämpöpumppu maksaa keskimäärin 1 300 euroa. Hinta voi teknisistä ominaisuuksista riippuen vaihdella 700 ja 2 900 euron välillä. Pelkkä laite ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan sen käyttöön ottamiseksi tarvitaan sekä kylmäasennusta että sähkötöitä. Jos näitä töitä ei tehdä ammattitaitoisesti, laitteen rikkoutumisen riski kasvaa.

Vertailussa oletuksena olleen perusasennuksen kylmätekninen asennustyö kestää 4,5 tuntia ja sähkötyöt puoli tuntia. Yritysten antamien tietojen mukaan kylmätekninen asennus maksaa 50–700 euroa ja sähkötyöt 10–200 euroa. Paikalleen asennettuna pumppu maksaa siis keskimäärin 1 900 euroa. Hinnat vaihtelivat 1 200 eurosta 3 500 euroon.

Ilma-ilmalämpöpumpun voi hankkia rautakaupasta tai marketista pakettihintaan, joka sisältää pumpun lisäksi kylmäasennuksen, mutta ei yleensä sähköasennusta. Toisessa ääripäässä ovat täyden palvelun liikkeet, jotka korostavat markkinoinnissaan laadukasta suunnittelua, ammattitaitoista asennustyötä ja kestävää lopputulosta. Ne ovat pakettiratkaisuja huomattavasti kalliimpia.

Kuluttajalla on oikeus saada tietää pumpun todellinen kokonaishinta, joka sisältää asennustyöt, tarvikkeet ja asentajan matkakulut. Vertailu kuitenkin paljasti, että näin ei aina tapahdu. Esimerkiksi vain hieman yli puolet myyjistä mainitsee sähköasennuskulut tai sisällyttää ne kokonaishintaan. Ilma-ilmalämpöpumpun asennuksen todelliset kulut paljastuvatkin asiakkaalle usein vasta jälkikäteen. Hinnoittelun kirjavuuden takia on myös mahdotonta vertailla eri myyjien tarjouksia.

Vertailun tiedot kerättiin maaliskuussa 2009 yhteensä 111 myyjäliikkeestä eri puolilta Suomea. Myyjien asennustöissä käyttämiä erillisiä kylmäasennusliikkeitä oli 28 ja sähköasennusliikkeitä 41.

Lisätietoa www.kuluttajavirasto.fi.