Tontille saavuttuamme pääsimmekin heti tuumasta toimeen. Kaivuri oli heti aamusta jatkanut kaivamista ja pääsimme levittämään suodatinkankaan ”talon” alle. Täytyy sanoa, että pätevän kaivurin hommaaminen oli ihan ”kurko” juttu, vaikkakin jouduttiin vähän sitä odottelemaan. Hetkessä oli talon viemärinkin putket kaivettu ja peitelty, sekä vesikytketty. Aamupäivällä satoi muutaman tunnin mutta sen jälkeen saikin sitten kukin vähennellä vaatteita sen mukaan miten vähäiseksi kehtasi.Kyllähän tietysti tuli välillä (vähän) keltanokka olo, kun ei oikein mitään osannut tai tajunnut tehdä vaan enemmänkin odottelimme hyvinkin yksinkertaisia ohjeita. Ohjeet olivat: ”levitä suodatin kangas tai sahaa viemäriputkea sen ja sen pituinen pätkä”. Pääasia oli kuitenkin, että ME se tehtiin 😉

Paalutuskone ilmestyi tontille illalla ja aamusta pitäisi alkaa ”naputus”

Sitä varten päivän viimeinen homma olikin paalujen paikkojen merkkaus. Paalukartan tutkailu vasta olikin osittain pähkäilyä mittojen kanssa. Vaimokin sai ensimmäiset taisteluarvet sormiinsa, kun pitkä päivä alkoi ottaa verojaan viimeisten paalujen nakutuksen jälkeen. Onneksi laastari paikkasi. Kotona saunaan päästessä olikin oikein messevä olo. Kyllä tätä olikin odoteltu, että tullaan kotiin päivän päätteeksi ja vähän joka paikkaa särki. Tuli melkein yhdestä suusta, että tämähän on vähän sama tunne kuin kaukomatkoilla, kun koko päivä on ”metsästetty” paikallisten kauppapaikkoja miljoonakaupungissa 🙂

Seuraava aamuna saatiinkin sitten työmaapäällikön luvalla nukkua pitkään. Nautimme ensimmäisistä lomapäivistä ja suoriuduimme tontille vasta yhdentoista jälkeen. Vaihteeksi oli vähän turha olo, kun ei oikein ollut mitään meille sopivia hommia tarjolla. Tosin ohjelmaan mahtui rautakaupassa pikakäynti ja vähän autokatoksen ja varaston viemäriputkien sahailua. Mutta onhan yleinen ”ihmettelykin” vaativa homma:) .

Päivän päätteeksi saapui aikataulussaan harkkotoimitus, siitä kiitos Arwo-kivitaloille. Kuskin toiminta herätti kunnioitusta ja rekka oli pisin suomessa sallittu täysperävaunusysteemi. Ko. kuski peruutti sen kujan perälle kerralla vaikka kujalla on mutka ja tien varressa oli autoja. Vähintäänkin kympin suoritus sekin! Koko lastin tyhjennyksessä meni noin tunti viiteen pekkaan, rankan näköistä puuhaa. Täydellinen työmaapäällikkö vielä illan päätteeksi huomautti, että ollaan toinen raksa tällä alueella, jolla on runkokamat tontilla, hyvä Me???

Kaivuri lähti pois, toistaiseksi sen hommat tontilla loppui. Olipa Meillä pätevä mies siinä hommassa.

Me ehdimme juuri parahiksi tontille ku tontilla oli ”soralevitin” (tai joku tämmöinen), kätevän näköistä puuhaa. Sen jälkeen olikin luvassa talon paikan tasoittelu, mukava sää oli tullut leppoisaan hommaan. Onneksi oli muutakin tekemistä kuin polttaa itsemme täysin varjottomalla raksalla. Kävimme hakemassa Fabia RS:sän maalauksesta ja kyllä olikin ikävä kunnon autoa :). Raksamatkalla kävimme hakemassa harkkojen kasauksessa käytettävän aineen ja pistoolin.

Hanna oli lauantain polttareissa ja Terokin otti päivän leppoisesti. Tero oli apupoikana paaluhattujen hitsauksessa. Sunnuntaina kävimme Starkissa hakemassa 25kpl eps levyjä, ja viemme hitsatut paaluhatut tontille. Eipä siis ollu mikään liian rankka viikonloppu raksalla. Ensiviikon pääsee aloittamaan eps-levyjen sahailulla, sitten ne pistetään vaateriin. Ja alkaa harkkojen kasaus.

Viikko alkoi kuten oli suunniteltu, kävimme hakemassa paikallisesta rautakaupasta suoraselkäisen haravan, jolla tasoittelimme runkolinjan vaateriin.

Tämä oli odotetun helppo homma. Sitten sahailimme ja levittelimme 50cm eps suikaleet paikoilleen. Samana päivänä poltimme hienot ”rusketusrajat”, oli meinaan sen verran aurinkoinen päivä, että riitti :. Sillä aikaa kun Hannan kanssa sahailimme levyt kuosiin, niin ukot oli jo kasaamassa ensimmäisiä harkkoja paikalleen. Päivän päätteeksi olikin jo puolet perustuksen harkoista liimailtu kasaan. On se vaan nopeaa ja helppoa hommaa!

Läpi viikon tontilla kävi uteliaita ihmettelijöitä, kävi työmaapäällikön kavereita, toisien talotoimittajien edustajia ja sitten ihan vaan ihmettelijöitä, jotka kyselivät tekemisistämme, suunnitelmistamme sekä tarjoilivat omia näkemyksiään, miten tehdään mahdollisimman energiataloudellisia ratkaisuita. Kyllä vaan lämmitti mieltä huomata miten hyvin olemme asiaan perehtyneitä kun oikeastaan kaikki ehdotukset, mitä heiltä tuli oli jo käyty läpi ja joko valittu tai sitten hylätty sen takia, että olemme ”keksineet” paremman vaihtoehdon. Summasummaarum olemme todella oikealla tiellä ja monien mielestä n. 5 vuotta etuajassa. Nyt täytyy vaan jatkaa alan yrityksien kontaktointeja, josko jollain olisi tarjota Meille kokonaisvaltainen paketti lämmitykseen ja viilennykseen, joka vastaisi Meidän suunnitelmia. Tai tietysti mielellään vielä sellainen ratkaisu, joka olisi vielä ”nerokkaampi” kuin mitä tällä hetkellä on suunnitelmissa.

Ensimmäisiä yli tonnin laskuja alkaa tippua postiluukusta

Työmaapäällikkö muistuttaa joka päivä kuinka paljon kyhnyä tulee menemään pelkästään perustuksen hommiin, että laskut eivät tule pyytämättä eikä varsinkaan yllättäin.
Heti tiistaina alkaa näyttää siltä, että valu tarvittaisiin jo torstaiksi. Siitä sitten soittelemaan betonifirmoille. Ensimmäisenä listalla on todistetusti pätevä ja kokenut eps-perustuksia valanut firma, samainen firma kävi valamassa yhdet samalla alueella ja työmaapäällikkö oli niin vakuuttunut siitä, että sehän Meidänkin olisi saatava. Toisaalta Meidän perustuksen harkkoseinät ovat todella tukevat, että työmaapäällikkö voisi vaikka itse hoitaa letkuhommat(ja kuinkas sen osalta kävikään siitä myöhemmin). No tietysti parhailla on muitakin hommia, joten heiltä olisi saanut valun vasta yli viikon päähän, joten olimme niin vakuuttuneita homman helppoudesta ja seiniemme kestävyydestä, että kysyimme lähimmältä betonifirmalta saisiko heiltä valun jo torstaiksi. Ja sieltähän sai. Ja ovat kuulemma valaneet eps-seiniä. Varmistimme vielä betonilaadun ja olimme tyytyväisiä, että saimme valun aikataulussa varattua.

Keskiviikko iltana homma näytti siltä, että kaikki olisi valmiina huomista valua varten…
No yön yli nukuttuamme huomasimme leikkauskuvista, että vielä puuttuvat yhdet hakaset, joten torstai aamu menikin niitä asentaessa.
Torstai aamu oli muuten todella kylmä ;( mutta jo aamukympin jälkeen saikin sitten vähentää vaatetusta, kun kuumuus taas iski, se siitä hyvästä valusäästä. Valuvalmius saavutettiin hyvissä ajoin ennen sovittua alkua, näytti jotenkin niin hienolta. Komean näköinen valuautokin saapui lähes ajoissa. Heti kohta ei sitten enää näytäkkään yhtään niin hyvältä. Eli tilasimme max. 8mm raekoolla olevaa betonia ja jo ennen valua kaverin betoniletku menee tukkoon??? Siinä se lekalla yrittää avata letkuaan, jonka oli tukkinut betoni joka oli tilattu max. 8mm kivikoolla, miltä kuulostaa? Miten mahdollista? No siinä samalla ku kaveri yritti saada kiviä pois letkusta, niin sehän valutteli betonia ympäri tonttia ja vähän kunnankin puolella. No muutaman tukkoon menemisen jälkeen Me aloimme olla jo vähän ”hiilenä” ja huolissamme mitä käy kun sitä tavaraa aletaan pistämään harkkoihin. En uskaltanut katsoa. Onneksi en kuullut, kun betonikaveri oli vastannut työmaapäällikön kysymykseen ”oletko ennen valanut näitä eps-seiniä?” Vastaus oli ollut ”kerran, ja se seinä kaatui”. Onneksi en tuota kuullut. Ihmettelin vain miksi työmaapäällikkö otti sen letkun hallintaansa. Pari tuntia meni ja valussa ja vielä kauemmin tärytyksessä, että saatiin betoni varmasti joka paikkaan.
No valusta me selvittiin loppujen lopuksi kunnialla, kyseinen betoniyritys ei!!! Eli semmoinen reklamaatio lähdössä siihen suuntaan että! Ihan vaan todistusaineistoksi otimme muutaman kiven murikan mitan mitä letkusta tulikaan. Ihan kuin olisi yli sen max. 8mm kokoisia???

Rakennesuunnittelijalta tulee kuvia terassin pilareista

Loppuviikko olikin/onkin sitten vapaata… On parturit/kampaajat lauantaina kaverin häitä varten ja sunnuntaina onkin varmasti palautumispäivä häistä. Ainoastaan blogin päivitystä/avautumista ja vähän tulevien hommien suunnittelua jnejne… Valaisimien, sähköpisteiden läpikäyntiä, tarvittavien terästen ja eps-eristeiden laskemista…

Mitäs tästä viikosta taas opimme, liian nopealla aikataululla ei saa parasta ja kaikkea ei kannata uskoa mitä luvataan. Joten ensi kerralla osaamme ennakoida tai selvitämme pystyykö yritys todella toimittamaan sitä mitä tilataan, ehkä.
Häistä selvittiin yllättävän pienin ”vaurion” mutta hauskaa oli!!! Sunnuntaina päästiinkin pohjan tasaushommiin, soran lapiointia häiden jälkeisenä päivänä… No se meni yllättävän hyvällä ololla.

Maanantaina käytiin ostamassa rakennusmuovia… Ajettiin ensimmäisen kerran RS:kin pihaan :). Hommat aloitettiin suodatinkankaan levittämisellä, se sitten loppui melkein heti ja taas piti käydä paikallisessa rakennusliikkeessä toisen kerran parin tunnin sisään… Onneksi matka on lyhyt ja palvelu pelasi.

Eps-eristeet saatiin laskettua ja tilattua… otimme kotiin kuljetuksena, tosin tilaus myöhästyi sen verran, että ensimmäinen kerros 100mm EPS:sää käytiin tiistaina hakemassa itse – juuri saatiin mahtumaan 16 pakettia yhteen peräkärryyn. Maanantain päätteeksi suodatinkangas ja muovi olivat paikallaan. Kun päästiin kotiin, niin uutisissa oli höpinää 5mm sateista alueella yön aikana. Se oli oikein piristävä uutinen… Tiistaiaamu alkoikin sitten muovin päälle jääneen veden poistamisella. Päästiin luuttuamaan lattiaa seinien sisällä jo tässä vaiheessa :).

Tiistai ja keskiviikko kului eps:sien asentamisessa ja homma oli niin hyvin löyhästi aikataulutettu, että ehdimme käydä kävelyllä ihmettelemässä toisilla tonteilla… Aika monenlaista meininkiä oli. Tiistai-iltana mentiin appivanhemmille ajoissa grillailemaan ja saunomaan, viettämään kesälomaa yhden illan verran! Keskiviikon päätteeksi meillä oli 300mm Eps:sää ja 50mm FinnFoamia pohjassa. Illan päätteeksi työmaapäällikkö tuli mökiltä katsomaan ontelolaattoja varten korot pykälään… No johtuen ”järkyttävästä” valusta korot olivatkin sitten ”eläneet” sen verran, että ehdittiin appivanhemmille vasta yhdentoista jälkeen grillailemaan ja pikasuihkuun. Mutta hyvä tuli.

Torstai aamuna Tero heräsi sitten vasta kuudelta

Ei muuta kuin työmaapäällikön kanssa kahvit naamaan ja seiskalta oltiinkin jo tontilla missä Meitä odotti nosturi sekä täysperävaunurekka täynnä ontelolaattoja. Jostain syystä Ontelolaattafirmasta oli sitten tullut tilattujen alakerran ontelolaattojen lisäksi myös terassien ontelolaatat. Kiva juttu taas jotenkin tuli semmoinen pieni epätoivoinen ajatus, että kaikkiko tilatut jutut menevät ainakin himbun verran poskelleen? No se mitä viime viikosta ”opittiin” niin ei käynyt pienessä mielessäkään… Eli Ontelolaatta-asia piti olla aivan selvä mutta ei niin ei. Pystyimme jotenkin ymmärtämään, että firmassa tämä erehdys tapahtui, koska Heillä on varmasti kova kiire eikä Heitä välttämättä kiinnosta katsoa kuvia ”liian” tarkasti. Sitten otimme terassien laatat ”valmiiksi” tontille odottamaan terassien pohjien valmistumista. Ontelolaattafirman hemmo oli sen verran ”tiukka”, että ei jäänyt paljoa muita, ainakaan järkeviä vaihtoehtoja…

Jotenkin vaan alkaa tuntua, että vaikka kuinka olet yrittänyt hoitaa kaikki niin hyvin kuin ”maalaisjärjellä” kertarakentaja voi, niin silti tapahtuu kaikenlaista täysin ”järjetöntä”… Ehkä tämä on vain ”alkukankeutta” ja jatkossa hommat alkavat olla hanskassa, että meidän täytyy rautalangasta vääntää ammattilaisille asioita, jotka jopa meille ovat selviä :).

Taas kaikesta huolimatta homma saatiin hoidettua ja päästiin jo aika lähellä lopullista lattiakorkoa seisomaan! On se vaan mahdottoman korkealla! Mutta ehdottoman hyvä fiilis tuli. Ja koska Suomen kesässä voi joskus sataa niin alettiin etsiä mistä saisi tarpeeksi ison kevyt peitteen, jolla saisimme kämpän ”sateelta suojaan” 🙂 Ei ollut ihan helppo homma, tai oikeastaan oli, koska mistäpä muualtakaan tarpeeksi iso pressu löytyi kuin luotettavasta lähirautakaupasta. Lähdimme tietysti ISOhkoa pressua kyselemään ISOista kaupoista, kuten Rautia, Bauhaus, HongKongista ja tarjoustalosta… Torstain päätteeksi homma näytti tältä…

Juuri kun saimme pressun laitettua niin meni ehkä kymmenen minuuttia kun ”taivas repesi” ja satoi ensimmäistä kertaa lomalla KUNNOLLA :).

Perjantaina eli Teron viimeisenä lomapäivänä olikin sitten salaoja- ja sadevesiputkien laitto. Muuten aikas kevyttä pientä lapiointia, mutta autokatoksen salaojien kaivaminen olikin sitten vähän isompi homma… Lyhyt matka mutta karkea sora teki muutamien metrien kaivamisesta aika hikistä hommaa…

Viikonloppuna tehtiin lyhyttä päivää tontilla sekä jatkettiin kaivuuhommia. Varsinkin lauantaina oli hikistä kaivuu-urakkaa kymmenen metrin hommaa, että saadaan autokatoksen varastoon lämmin vesi tuntui niin mukavalta :). Mutta yhteispelillä hommat luistaa aina.

Maanantaina Tero ”pääsi” takaisin töihin kun Hanna jatkoi Teron vanhempien kanssa sadevesien ja salaojien yhdistelyllä. Tiistaina tuli pitkästä aikaa lisää soraa Terassien alle, että päästään aloittamaan terassien sokkeleiden teko vielä tällä viikolla.

Tiistaina kaivettiin taas kerran autokatoksen varaston lämminvesiputkea vähän lisää… keskiviikko-perjantai menikin sitten erittäin hienossa säässä autokatoksen anturamuotin teossa ja vähän edestakaisessa soran siirtelyssä. Lisäksi tietty haettiin lisää terästä… Rakennesuunnittelijalta saatiin ovi- ja ikkuna-aukkojen terästyskuvat, joiden perusteella tilattiin ja nopealla aikataululla saatiin haettuakin paljon kaikenlaisia hakasia tms. rautajuttuja :).

Keskiviikkona Tero kävi hakemassa Mitsun Lancerin yön yli koeajoon, jotta pääsi kätevämmin tontille :). Kyseinen auto on kyllä ihan harkinnassa toiseksi autoksikin, varsinkin kun siitä on tulossa Ralliart versio ensi vuonna :).

Taisi olla keskiviikkona iltapäivä kun tontille saatiin terassin sokkelikivet n.250kpl murikoita… Teron ke ja to ilta menikin sitten kivien kärräämisessä pääterassille. Se olikin mukavaa iltapuhdetta toimistopäivän päälle.

Torstaina käytiin OPDECOssa katsomassa viimeisimpiä keittiökuvia ja voi että kun näyttää NIIN täydelliseltä!!! Mahtavaa… Olli lupasi laittaa kuvat Meille joku päivä, että saamme ne tänne näytille :).

Perjantaina saatiin vihdoin Fuktisol levyt tontille ja saman tien paikoilleen

Se oli helppo rykäisy niiden päälle vielä sitten suodatinkangas ja se oli siinä. Niitäkin ehdittiin jo odotella kun Lomalla oleva työmaapäällikkö oli maininnut fuktisoleja tilatessaan, että on seuraavat 3 vko lomalla, joten toimittaja oli käsittänyt, että levyjä ei tarvita kovin nopealla aikataululla… No siitä ei aiheutunut mitään haittaa. Toimitusta odotellessa laitoimme terassien alustaa vaateriin.

Lauantaina vihdoin saatiin ensimmäisen terassinpätkän alusta vaateriin ja päästiin innolla kasaamaan kiviä sekä taivuttelemaan teräksiä. Eipä mennyt kauaa kun tuli kysyttävää rakennesuunnittelijalta. Eli kun saimme ensimmäisen harkkokierroksen mallattua paikoilleen. Emme saaneet kaveria heti kiinni, joten porukalla päätimme pitää loppuviikon vapaata!!! Olihan Hannan kesäloma loppumassa ja neljän lomaviikon aika Hannalla taisi olla yksi raksavapaa päivä :). Loppupäivät sitten hoidettiin vähän näivettynyttä sosiaalista elämää. Käytiin kavereiden raksalla potkimassa soraa ja kommentoimassa/kysymässä tyhmiä. He kun ovat ”hieman” edellä meitä. Sitten ehdittiin vielä toisen pariskunnan luoksi, jotka ovat muuttaneet n. 9kk sitten uuteen kotiin.

Sunnuntaina käytiin shoppailemassa ja syömässä. Unikulmasta löydettiin mielenkiintoinen vaihtoehto meidän makuuhuoneen kaapistolle. Lisäksi jatkettiin sosiaalisen elämän ylläpitämistä käymällä kaveripariskunnan raksalla, joka alkaa olla lopputarkastusta vailla valmis… Tietty jotain ”pientä” laittoa kuulemma vielä on jäljellä 🙂

Terassien sokkeleiden kasaus jatkuu, heti maanantain jälkeen sisäänkäynnin sokkeli on korossa.

Eli ripeätä toimintaa meillä. Seuraavana aamuna alettiin tehdä ”aurinkoterassin” sokkelia… Himpun verran meni aikaa ”päättää linja” jonka mukaan hommaan alettiin. Todella mukava raksa sää jatkui vaan :). Eli vaikka kivet eivät painavia olleetkaan niin hiki tuli ja jano oli! No tiistain jälkeen oltiin jo ”pitkällä”

Jossain vaiheessa viikkoa jatkui ”vääntö” edellä mainitun betonifirman kanssa jonkun hinnan alennuksen tiimoilta katastrofaalisesta valusessiosta! Aluksi ko. yrityksestä sähköpostittelun jälkeen annettiin n.40€ alennusta betonimiesten käyttämästä ajasta. Tähän ei millään pystytty suostumaan vaan edessä oli piirun verran tiukka sävyinen puhelu ko. firmaan. Eihän se voi mennä niin, että jos olet esim. 5 henkisen perheen kanssa autolomamatkalla ja 15 tunnin lennon jälkeen saavuttuasi autovuokraamoon niin tilaamasi ”pikkubussin” sijasta vuokraamosta Sinulla annetaan Fiat Ritmo ja valitellaan, ”että Teille sattui nyt huono tuuri”. ??? Mutta puhelun loppupuolella päästiin jo samalle aaltopituudelle ja luvattiin miettiä vielä asiaa ja palata astialle. Muutaman päivän päästä tulikin sitten hyvityslasku ja loppupeleissä saatiin n. 200€ alennusta koko hommasta. Tähän päätettiin tyytyä.

Loppuviikko taisi mennä sokkelin valukorkeuden saavuttamisessa.

Pitkin kevättä ja kesää olimme kyselleet yhden ammattimiehen kanssa, josko Hän tulisi elokuuksi hommiin meille. Loppukuusta homma varmistui ja 4.8.08 pitäisi kaverin tulla raksalle. Työmaapäällikkömmekin oli hengessä mukana. Ko. hemmon palkkaamisen johdosta Teron ei tarvitse pitää palkatonta raksalomaa ollenkaan tässä vaiheessa projektia.

On tullut kyllä huomattua, että laskujen tuloa ei voi välttää… harva se päivä luukusta tippuu pieniä ja isoja laskuja. No sitähän tämä taitaa olla pitkän aikaa, tai lopullisesti???

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Talon on tarkoitus valmistua vuoden 2009 juhannukseen mennessä. Lue lisää rakentamisen vaiheista alla olevista linkeistä, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.

Villa Unelman tarina jatkuu, lue lisää alla olevista linkeistä!