Vertaile lämmityskustannuksia Motivan laskurilla
Motivan verkkopalvelussa on laskuri, jonka avulla voit helposti arvioida eri lämmitysmuotojen kustannuksia tyyppitalossa.
Teksti: Clas von Bell ja Martti Tala
Yksi valtion omistaman Motiva-palveluyrityksen tehtävistä on edistää energiansäästöä. Motivan verkkopalvelussa on laskuri, jonka avulla voit helposti arvioida eri lämmitysmuotojen kustannuksia tyyppitalossa.
Vertailimme Motivan laskurilla eri lämmitysmuotoja. Laskurissa otetaan kokonaiskustannuksissa huomioon investointikustannukset sekä 30 vuoden energia-, korjaus- ja uusimiskustannukset. Tällä tavalla laskettuna sähkölämmityksen eri muodot ovat edullisimpia, öljylämmityksen eri muodot kalleimpia. Edullisimman ratkaisun kokonaiskustannukset ovat runsaat 36 000 euroa, kun kalleimman melkein 62 000 euroa.
Myös investointikustannuksissa sähkölämmitys on edullisin vaihtoehto, maalämpö kallein. Halvimmillaan sähkölämmitys maksaa runsaat 3 600 euroa, kun maalämmön asentaminen maksaa yli 22 000 euroa.
Myös pelkkien energiakustannusten tarkasteleminen on mielenkiintoista. Laskentamalli kiinnostanee etenkin valmiin pientalon ostajaa. Tällä hetkellä (vuosi 2005) Motivan laskurin mukaan halvin lämmitysmuoto on maalämpö. Vuosikustannukset ovat noin 1 250 euroa, kun öljylämmityksen vuosikustannukset ylittävät niukasti 2 000 euron rajan.
Motivan laskurissa käytetään esimerkkiratkaisuna vajaan 150 neliön tulisijallista taloa, jossa asuu neljä henkeä. Palvelussa pääsee vertaamaan kuutta erilaista päälämmitysjärjestelmää: sähkö, öljy, kaukolämpö, maalämpö, pelletti ja poistoilmalämpöpumppu. Vaihtoehtoiset lisälämmitysjärjestelmät ovat tulisijat ja aurinkolämpö. Lisäksi sähkölämmitykseen voi yhdistää myös ilmalämpöpumpun. Eri järjestelmien vaatimien tilojen rakennuskustannuksia ei ole otettu huomioon laskurissa.
Käytetyt energiahinnat kerrotaan Motivan sivuilla, ja ne muuttunevat markkinatilanteen mukaan. Kaikille eri lämpömuodoille on määritelty hinta kilowattitunteina, jolloin hinnat ovat helposti vertailtavissa. Halvin kilowattituntihinta, 3,1 senttiä, on pelleteillä, kallein taas sähköllä, 7,52 senttiä kilowattitunnilta.
Motiva kannustaa rakentamaan matalaenergiataloja. Ne ovat paremmin eristettyjä ja pysyvät siksi lämpimänä pienellä energiankulutuksella. Tällaisen talon lämmityskustannukset ovat laskurin mukaan noin 15 prosenttia halvemmat kuin tavallisen talon.
Laskuri löytyy osoitteesta www.motiva.fi.