Ilmalämmitys ajan tasalle

Lämmitys

Talven tullen lämmitysjärjestelmän toimivuudesta ei maassamme ole varaa tinkiä. Monen 70–80-luvulla rakennetun kodin ilmalämmitys kaipaakin jo pikaista päivitystä, jottei kylmyys yllätä tai energiamenot nouse kohtuuttomiksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomessa on tällä hetkellä kymmeniä tuhansia pientaloja, rivitaloja ja taloyhtiöitä, joiden lämmitysjärjestelmät ovat auttamattomasti vanhentuneet. Betonielementeistä rakentamisen kulta-aikana yksi kotien suosituimpia lämmitysmuotoja oli ilmalämmitys.

Nyt kyseisten järjestelmien laitevalmistajat ja asennusta vaativa tietotaito ovat aikoja sitten poistuneet markkinoilta. Varaosia on mahdoton löytää, ja moni tuskaileekin viimeisiään vetelevän koneen armoilla.

Älä tee hätiköityjä päätöksiä. Ilmalämmitys toimii lämmönjakokoneena ja ilmanvaihtokoneena.

Lämmöntuottoyksiköksi sopii useampi energiamuoto maalämmöstä kaukolämpöön, jonka avulla ilmalämmityskoneen vesipatteri lämmitetään.

Suodatetun kiertoilman levitys huoneistoon tapahtuu yleensä lattiakanavistoa pitkin, ja usein ilman ulostuloaukot ovat ikkunoiden läheisyydessä. Vastaavasti poistoilmalle on oma kanavistonsa. Poistettavasta ilmasta siirretään lämpöä tuloilmaan ilmanvaihtokoneen lämmön talteenottokennossa ennen ulos puhallusta jäteilmana.

– Moni kuluttaja ja suuri osa LVI-ammattilaisistakin elää siinä uskossa, että vanhalle järjestelmälle ei ole korvaavia vaihtoehtoja. Usein päädytään hätäisesti tarpeettoman kalliiseen ratkaisuun ja vaihdetaan koko lämmitysjärjestelmä toisenlaiseksi, vaikka saneerausmahdollisuus ilmalämmitykselle on olemassa, opastaa Niemi&Kari Oy:n yrittäjä Jani Mikkola.

Yritys on toiminut ilmalämmityksen asiantuntijana yli 30 vuoden ajan. Mikkolan mukaan suurin haaste on ollut saada tieto saneerausratkaisuista markkinoille. Nykyisin yritys toimittaa vuosittain jo yli toistasataa saneeraamiseen tarkoitettua Lämpö Iiwari® -ilmalämmityskonetta suomalaisiin koteihin.

– Pientaloasujat ja taloyhtiöt alkavat vähitellen havahtua kokonaisvaltaisen saneerauksen etuihin.

Saneeraus on pikkuremontteja edullisempaa.

– Hälytyskellot alkavat usein soida, kun ilmalämmityskoneen vesipatteri vuotaa. Puoliteholla toimiva systeemi päästää myös ilmanlaadun heikoksi. Suurin riski on järjestelmän romahtaminen juuri pahimpaan pakkasaikaan, jolloin kone on kovimmalla koetuksella, Mikkola toteaa.

Tekohengityksen anto vanhalle koneelle on usein ilmalämmityskoneen vaihtamista kalliimpaa. Lämpö Iiwari ®:n suurimmat edut ovat vanhoja laitteita matalampi puhallinenergiankulutus ja sen istuvuus 95 prosenttisesti alkuperäisiin ilmalämmitysjärjestelmiin.

– Tärkeintä remontissa on kiinnittää huomio asennuksen tarjoajaan. LVI-liikkeitä on syytä kilpailuttaa, ja urakoitsijoiden asiantuntemuksesta ilmalämmitysteknologiassa on hyvä kysyä näyttöjä.

Remontti hoituu normaalisti parissa päivässä, eikä osaavan tekijän käsissä asunto juuri ehdi kylmenemään kovillakaan pakkasilla.

Perusasennuksineen uudistettu ilmalämmitysyksikkö maksaa noin 10 000 euroa, eikä varaosien tai huollon puutteesta tarvitse murehtia.

Taloyhtiössä luotettiin ammattilaisiin ja kattavaan taustatyöhön.

Helsinkiläisen Asunto Oy Pakilanhovin 30 vuotta vanhan ilmalämmityksen päivittäminen oli 34 kotia kattava urakka. Onnistumisen avaimet ovat hallituksen puheenjohtaja Mariita Ahosen mukaan huolellisessa suunnittelussa ja ammattilaisten osaamisessa.

– Lähdimme jo 2010 kartoittamaan energiasaneerauksessa eri vaihtoehtoja ilmalämmitysjärjestelmän päivitykselle yhdessä konsulttifirma Ramboll Finland Oy:n kanssa. Taloyhtiömme on suuri, joten varasimme hyvin aikaa niin rahoituksen kuin laitteiden toimituksen haasteiden ratkaisemiseen.

Päätös 2011 yhtiökokouksessa oli harvinaisen yksimielinen. Kustannustehokkain ratkaisu oli Lämpö Iiwari®, jonka asennus toteutettiin tänä vuonna pakkasten jälkeen, huhti–kesäkuun aikana.

– Olemme erittäin tyytyväisiä niin asiantuntevaan taustatyöhön kuin Worldriver Team Oy:n suorittamaan ammattitaitoiseen asennukseen. Avoin ja riittävä tiedonkulku, kuten tiedotustilaisuudet urakasta sekä laitteiden toiminnasta, antoivat asukkaille luotettavan ja turvallisen tunteen ammattimaisesta saneerauksesta. Käytimme myös omaa tarkastajaa, joka hyväksyi jokaisen suoritetun asennuksen, Ahonen toteaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmalämmitys ilmanvaihto lämmitys lämmitysjärjestelmä


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: