Luonnonmukaisia valintoja arvostavat rakentajat valitsevat usein lämpöeristeeksi pellava- tai selluvillaeristeen, joiden kanssa ei yleensä käytetä höyrynsulkumuovia. Näitäkin eristemateriaaleja käytettäessä on kuitenkin huolehdittava siitä, että seinän sisäpuolen vesihöyrynvastus on riittävä. Monissa tapauksissa pelkkä paperinen ilmansulku ei ole riittävän tiivis, jos perhe käy esimerkiksi usein saunassa ja sisäilmaan kertyy runsaasti kosteutta.
Teksti ANNE KYTÖLÄ
Pellavaa käytetään eristeenä esimerkiksi hirsitaloissa. Pellava ja selluvilla sopivat myös vapaa-ajan asuntoihin, joita lämmitetään talvella vain satunnaisesti. Jos rakenteissa ei ole muovia, kosteus pääsee siirtymään kylminä öinä sisältä ulos ja aurinkoisina päivinä ulkoa sisäänpäin.
Rakentamisen ympäristövaikutuksista kiinnostuneita rakentajia neuvoo valinnoissa muun muassa Kuluttajaviraston sivuilta löytyvä Eko-ostajan opas. Siihen on koottu tietoa eri rakennusmateriaalien vaikutuksista luontoon valmistusprosessista alkaen. Lämpöeristeistä opas kertoo esimerkiksi, että mineraalivillojen valmistus kuluttaa melko paljon energiaa, mutta materiaalin hyviä ominaisuuksia ovat palamattomuus ja ääneneristävyys. Uusiutuvista raaka-aineista tehtävien puukuitu- sekä pellavaeristeiden valmistusprosessi kuluttaa vähän energiaa.
Vertailukelpoista tietoa rakennustuotteiden ympäristövaikutuksista saa Rakennustietosäätiön myöntämistä RT-ympäristöselosteista. Ympäristöselosteet eivät kerro suoraan tuotteiden ekologisuudesta, mutta antavat kuluttajille mahdollisuuden vertailla tuotteiden ympäristövaikutuksia. Ympäristöselostetta varten tutkitaan esimerkiksi tuotteen kierrätysmahdollisuudet.
Tuote voi olla luonnonmukainen, vaikka sillä ei olisi ympäristöselostetta. Koska ympäristöselosteen laatiminen maksaa, sitä ei välttämättä haeta, vaikka tuote olisikin ekologinen. RT-ympäristöselosteet ovat voimassa kolme vuotta kerrallaan sillä edellytyksellä, ettei tuotteen koostumuksessa tai valmistuksessa tapahdu olennaisia muutoksia. Voimassa olevien ympäristöselosteiden listalla olivat syyskuussa 2006 lämpöeristeistä Paroc Vuorivilla, Ekovilla-lämmöneristeet sekä Termex-puukuitueriste. Rakennustietosäätiön sivuilta löytyy myös lista M1-tuotteista eli niistä, joiden päästöt huoneilmaan ovat vähäisiä. Listalla on useita lämpöeristeitä.
Eristeet vaihtoon seinää purkamatta
Vanhan talon lämpöeristeet voi vaihtaa uusiin purkamatta seinärakenteita. Järvenpääläinen Eko-Expert on kehittänyt tekniikan, jolla vanhat eristeet saadaan imettyä pois seinärakenteita purkamatta. Seinään tehdään pieni reikä, jota kautta eristeiden vaihto onnistuu. Vanhoja kasaan painuneita sahanpurueristeitä ei välttämättä tarvitse ottaa poiskaan, vaan niiden joukkoon voidaan puhaltaa uutta eristettä.
Eko-Expert on erikoistunut eristemateriaalien kierrätykseen ja uusiokäyttöön. Yritys tekee yhteistyötä muun muassa talotehtaiden kanssa ja se kerää tehtailta ja rakennustyömailta yli jäävät mineraalivillalevyjen leikkauspalat talteen. Palat rouhitaan ja kuidutetaan yrityksen patentoimalla menetelmällä puhalluseristeeksi.