Faktoja energiasta ja energiansäästöstä
Ohjeita eristämiseen. Kunnolla tehty eristys säästää energiaa.
Energiatodistus kertoo kuinka paljon talo kuluttaaEnergiatodistus kertoo, kuinka paljon talo kuluttaa
EU-direktiivin velvoittamana Suomessakin on valmisteltu energiatodistuksen käyttöönottoa. Asetusluonnos rakennusten energiatodistuksesta oli lausuntokierroksella keväällä, ja energiatodistusta koskevat lait tulevat voimaan aikaisintaan ensi keväänä. Asetusluonnoksen mukaan rakennuksilta vaaditaan energiatodistus vuodesta 2009 lähtien. Todistusta tarvitaan silloin, kun talo otetaan käyttöön tai se myydään tai vuokrataan. Vanhoille omakotitaloille energiatodistuksen hankkiminen on vapaaehtoista, mutta se voi olla hyvä valttikortti, kun kotia ollaan myymässä. Kuluttajat voivat energiatodistuksen avulla vertailla ja arvioida rakennuksen käyttökustannuksia ja energiatehokkuutta. Energiatehokkuus ilmoitetaan samanlaisella energialuokka-asteikolla A–G, jollaista on jo kauan käytetty muun muassa kylmälaitteissa. Todistuksessa ilmoitetaan talon laskennallinen energiankulutus, joka muodostuu tilojen ja käyttöveden energiantarpeesta ja sähkönkulutuksesta. Todelliset käyttökustannukset voivat olla toisenlaiset, sillä ne riippuvat talossa asuvan perheen koosta ja asumistottumuksista.
Ulkoseinissä käytettävät lämmöneristeet
 • Puupohjaiset eristeet: puukuitulevyt; selluvilla
 • Mineraalivillaeristeet: raaka-aineena kivi tai lasivilla
 • Muoviset lämmöneristeet: polystyreeni; polyuretaani
 • Pellavakuitu ja muut luonnontuotteet
Miksi kannattaa eristää hyvin?
 • Säästät lämmityskuluissa.
 • Rakenteiden sisäpinnat pysyvät lämpiminä.
 • Nurkista ei vedä.
 • Hyvin eristetty, energiaa säästävä talo on ympäristöystävällinen.
Eristämisen nyrkkisääntöjä puutalon rakentajalle
 • Asenna seiniin eristettä 27–30 cm, yläpohjaan 40–50 cm ja lattiaan vähintään 15 cm (maanvarainen laatta).
 • Valitse hyvät ikkunat: U-arvo korkeintaan 1,2.
 • Pidä huolta ilmanpitävyydestä.
 • Valitse lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto, jossa lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on yli 60 %. Varmista hyötysuhde tai valitse sertifioitu laite.
Pieni U-arvo on hyväksiPieni U-arvo on hyväksi
Rakenteiden lämmöneristävyydestä kertoo U-arvo. Se ilmaisee, kuinka paljon lämpöä karkaa yhden neliön kokoisen rakenteen läpi, kun sisällä on 1°C lämpimämpää kuin ulkona (W/m²K). Mitä pienempi U-arvo eli lämmönläpäisykerroin, sitä lämpimämmät rakennuksen sisäpinnat. Suomen rakentamismääräyksissä annetaan yläpohjalle, alapohjalle, ulkoseinille, ikkunoille ja oville suurimmat
sallitut U-arvot. Sallitusta arvosta voidaan poiketa jossakin rakenteessa, jos muutos kompensoidaan muiden rakenteiden eristystä parantamalla tai poistoilman lämmön talteenotolla. Eristemateriaalien lämmöneristävyyttä kuvataan lämmönjohtavuudella (l). Mitä pienempi lämmönjohtavuus, sitä parempi lämmöneristys. Lämmönjohtavuus vaihtelee tyypillisesti 0,03:n ja 0,07 W/m²K:n välillä. Matalin se on polyuretaanilla, heikoin sahanpurulla.