Simo ”Sipe” Santapukin talo, Santaranta, Heinolassa on edennyt katonrakennusvaiheeseen. Santapukin talon katosta piti saada sirorakenteinen, mutta samalla tukeva ja energiatehokas.

”Talon kattorakenne on sen verran haastava ja erikoinen, että eristeen tuli olla ohut mutta tehokas”, Santapukki kertoo.

Santaranta edustaa orgaanista arkkitehtuuria, jossa lähtökohtana on luonto. Tyylisuunnan mukaisesti talon arkkitehtoniset muodot on otettu ympäröivästä maastosta.

”Myös värisävyt ja pinnoitusmateriaalit on valittu siten, että ne stemmaavat ympäristön kanssa. Talo on tehty tontin ehdoilla eikä päinvastoin”, Santapukki summaa.

Santaranta on maailmankuuluun Lloyd Wright -arkkitehtisukuun kuuluvan Eric Lloyd Wrightin suunnittelema.

”Santaranta on esimerkki siitä, ettei energiatehokkuuden tarvitse kahlita arkkitehtuuria pohjolassakaan. Energiatehokkaan talon kattoa ja seiniä ei tarvitse tehdä bunkkerimaisen paksuiksi, normaalit paksuudet riittävät. Eristeiltä tämä vaatii kuitenkin alhaista lämmönjohtavuutta”, sanoo SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.

SPU Eristeen lämmönjohtavuus on markkinoiden pienin. Sen lämmönjohtavuutta kuvaava lambda design -arvo on 0,023 W/mK, kun kilpailevien eristeiden arvot ovat tyypillisesti 0,035-0,040 W/mK.

”Eristeemme ovat kasvattaneet parin viime vuoden aikana suosiotaan erityisesti kaikkein energiatehokkaimpien rakennusten, kuten passiivitalojen lämmöneristeenä”, Jormalainen kertoo.

Santapukki nimittää omaa taloaan aktiivitaloksi, sillä siihen liitettyjen pientuulivoimaloiden avulla talo tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Ylijäämäsähkö menee yleiseen sähköverkkoon.

Santapukin kaksiosaisen talon ensimmäisen osan on määrä valmistua ensi kesänä (2010). Laadusta ei tingitä. ”Tavoite on, että talo on kunnossa vielä 200 vuodenkin päästä, kun aika on minusta jättänyt”, Santapukki kertoo.