MAINOS

Uusi lämmöneriste ja hyvä suunnittelu voivat ehkäistä kännykän kuuluvuusongelmia sisätiloissa

Lämmitys

SPU Oy on yhdessä Tampereen Teknillisen Yliopiston, TTY:n kanssa tutkinut ja kehittänyt ratkaisuja, joilla voidaan parantaa radiosignaalien kulkua energiatehokkaissa rakennuksissa.  Mittausten mukaan uudella lämmöneristeratkaisulla voidaan ehkäistä kuuluvuusongelmia puutaloissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

SPU R -eristelevy päästää matkapuhelimen ja muiden matkaviestimien signaalit lävitseen ilman oleellista vaimentumista. Uuteen EFR-tuoteperheeseen kuuluvaa eristettä voidaan käyttää joko rakennuksen pääasiallisena lämmöneristeenä tai polyuretaanieristevaipan osana helpottamaan radiosignaalien pääsyä sisätiloihin. Ratkaisuja on testattu TTY:n tietoliikennetekniikan laitoksella hyvin tuloksin.

”Tekemissämme mittauksissa varmentui, että SPU R -eristelevy päästi radiosignaaleja lävitseen ilman oleellista vaimennusta”, tutkija Ari Asp TTY:ltä kertoo.

TTY:n ja SPU:n mittausten mukaan rakennuksen lämmöneristevahvuuden kasvattamisella ei ole vaikutusta radiosignaalien läpäisyyn.

”Julkisuudessa esitetyt väitteet, että energiatehokkaan rakennuksen hyvä tiiveys tai perinteistä paksumpi lämmöneristekerros heikentävät kännykän kuuluvuutta, ovat harhaanjohtavia”, SPU:n hallituksen puheenjohtaja Janne Jormalainen kertoo.

”Yleensä heikkoon kuuluvuuteen ei ole yhtä ainoaa syytä.  Osatekijöinä voivat olla energiatehokkaat ikkunat, jotka eivät vanhojen ikkunoiden tavoin päästä radiosignaaleja lävitseen. Betonirakennuksissa myös betonikerros estää radiosignaaleiden kulkua tehokkaasti. Lisäksi rakenteissa käytettävät metallipinnat vaimentavat signaaleja”, tutkija Ari Asp taustoittaa.

”EFR-eristeissä ei ole käytetty metalleja ja niiden polyuretaanirakenne läpäisee hyvin radiosignaaleja. SPU-ratkaisuilla voidaan varmistaa passiivi- ja nollaenergiarakennusten rakenteiden kosteustekninen toimivuus sekä puurunkoisissa taloissa myös kännyköiden kuuluvuus”, Jormalainen sanoo.

TTY:n ja SPU:n tutkimusten mukaan betonirunkoisissa rakennuksissa radiosignaalien kulkuun ei kuitenkaan voi vaikuttaa lämmöneristeillä, koska betonirakenne vaimentaa radiosignaaleja voimakkaasti.

Kännykän kuuluvuuden varmistamiseen betonitaloissa etsitään keinoja muun muassa Rakennusteollisuus RT Ry:n vetämässä työryhmässä.

Lisätietoja eristeistä SPU Oy.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

eriste eristys eristää lämmöneriste matalaenergiatalo passiivitalo radiosignaali