Takan lämpö kiertää lattioissa ja säästää sähköä. Lattialämmitystä ohjaavassa keskuksessa on sähkövastuksia ja puhallin, joka kierrättää lattialaatoissa 35-asteista ilmaa. Alakerran lämmitys toimii neljässä lohkossa, ja keskus ohjaa ilmaa aina sille lohkolle, missä tarvitaan lisää lämpöä. Yksi ilmakierroista kulkee takan kautta. Kun takassa palaa tuli, se lämmittää ilman, joka ohjautuu keskuksen kautta kaikkiin alakerran huoneisiin. Silloin, kun takka jaksaa pitää koko alakerran lämpimänä, lattialämmitys kytkeytyy pois päältä. Yläkerran lämmitys hoituu puhaltimella, joka työntää putkia pitkin lämmintä ilmaa takasta suoraan yläkerran huoneisiin ja keittiöön. Huoneissa on ritilät, joista lämpö virtaa huoneilmaan.

Kokemukset hyviä

Nealla ja Mikalla on nyt muutaman kuukauden kokemus järjestelmästä. ”Se on toiminut hyvin”, he sanovat. Tavaksi on tullut, että takka sytytetään ensin aamulla ja uudestaan iltasella. Tähän asti poltettavaksi on riittänyt rakennusjätettä. ”Sähkölämmitys voi olla poissa päältä jopa monta päivää, jos pakkasta on vain muutama aste. Takan lämpö riittää.” Myös ensimmäiset kovat pakkaset on koettu. Ennen joulua lämpötila kävi parikymmentä astetta miinuksen puolella. ”Silloinkin selvittiin pelkällä yösähköllä. Päivä pärjättiin takan avulla. Tasainen lämpö säilyi”, Mika kertoo.

Hanke ei epäilyttänyt

Ajatus takan ja lattialämmityksen yhdistämisestä syntyi messuilla, kun takkoja maahan tuova Ilcon ja lattialämmitysjärjestelmiä valmistava Legalett sattuivat vierekkäisille osastoille ja edustajat alkoivat miettiä, miten järjestelmät toimisivat yhdessä. Nea ja Mika saatiin innostumaan kokeilusta. ”Kokeilu ei epäilyttänyt missään vaiheessa. Vaikka järjestelmä ei olisi toiminut, emme olisi menettäneet mitään: meillä olisi silti ollut ilmalattialämmitys alakerrassa ja kiertoilmatakka lisälämmönlähteenä”, Mika sanoo. Järjestelmän rakentaminen oli helppoa, ja lattian asennus onnistui omin voimin. Kun toivottu lämpötila oli säädetty 20 asteeseen, järjestelmä on siitä lähtien huolehtinut lämmityksestä. Järjestelmä on kiinnostanut monia. Paikalla kävi myös erään talofirman edustaja, joka laski, että kaksi sylillistä polttopuita riittää pitämään yllä tasaisen lämmön laatoissa. Alakerran lattiassa on yhtä paljon varaavaa massaa kuin kymmenessä varaavassa takassa.

”Kalliiksikaan järjestelmä ei tullut. Jos koko taloon olisi tullut sähkölämmitys, se olisi maksanut enemmän”, Mika sanoo.